Για ποιους και πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Ολοι όσοι επιλέξουν τον δρόμο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν αντίστοιχα και χαμηλότερη σύνταξη.

gia-poious-kai-poso-meiwnontai-oi-asfalistikes-eisfores
SHARE THIS
0
SHARES

Στα 178 εκατ. ευρώ υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους το όφελος των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων από τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό που δεν υπολογίζει είναι το όφελος από το γεγονός ότι όλοι όσοι επιλέξουν τον δρόμο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν αντίστοιχα και χαμηλότερη σύνταξη.

Η αναφορά του γενικού λογιστηρίου είναι σαφής: οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα ποσά που πληρώνει ο καθένας. Το ίδιο θα γίνεται και με την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ: με την ελάχιστη εισφορά των 64,5 ευρώ και για τις δύο καλύψεις, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει… ψίχουλα ως επικουρική ασφάλιση ή ως εφάπαξ. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να πληρώνει το… κάτι παραπάνω ώστε να μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει και κάτι καλύτερο από πλευράς απολαβών.

Όπως καθίσταται σαφές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι ελάχιστες εισφορές που θα πληρώνουν από την 1/1/2019 οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Δηλαδή, το ποσό που πληρώνουν τουλάχιστον οι 8 στους 10, θα παραμείνει το ίδιο καθώς θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του βασικού μισθού που εισπράττει ένας 25χρονος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή 586 ευρώ επί 20% δηλαδή 117,2 ευρώ συν επιπλέον 40,7 ευρώ για τις εισφορές υγείας συν άλλα 10 ευρώ για την ανεργία σύνολο 167,9 ευρώ).

Μάλιστα, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν το ελάχιστο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από το 2019, αυτομάτως θα αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς υπάρχει απευθείας σύνδεση. Με μια αύξηση της τάξεως του 3% στον βασικό μισθό, το δημόσιο θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «αποσβένοντας» τη μισή δαπάνη για τη μείωση των συντελεστών που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

·        Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

·        Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

·        Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

·        Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος. Για κάθε μήνα, θα καταβάλλεται το ποσό των 64,5 ευρώ ενώ ο επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει και κάτι παραπάνω για να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Είναι σαφές, ότι από την 1/1/2019, οι συντελεστές αυτή θα υπολογίζονται επί αυξημένης βάσης υπολογισμού των εισφορών. Δηλαδή, οι μειωμένοι συντελεστές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «κέρδη προηγούμενου έτους συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους» χωρίς να γίνεται η έκπτωση του 15% που προβλέπεται για το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι «ροκανίζεται» σε πολύ μεγάλο βαθμό η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα περίμενε κάποιος από τη μείωση των συντελεστών για την κύρια ασφάλιση αλλά και για την επικουρική. Στην πράξη, ένας επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ που το 2018 πληρώνει 5816 ευρώ, το 2019 θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα χαράτσι της τάξεως των 6957 ευρώ και μια επιβάρυνση άνω των 1000 ευρώ. Αυτή τώρα την αποφεύγει και θα έχει και ένα όφελος καθώς από το 2019, θα πληρώνει συνολικά 5236 ευρώ. 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook