Follow us

Γονείς, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και νέοι οι ωφελημένοι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

Οι πληροφορίες μιλούν για πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, αλλά και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων για το 2024.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Με τις πληροφορίες για αξιοποίηση του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται φέτος ώστε να έχουμε επέκταση του market pass να πυκνώνουν (σ.σ υπάρχει σενάριο για τρίμηνη παράταση με κόστος 300 εκατ. ευρώ λόγω του ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν) το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο έτοιμο από καιρό πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληροφορίες μιλούν για πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, αλλά και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων για το 2024.

Μείωση της παρακράτησης φόρου έως και 16-18 ευρώ για τους γονείς με παιδιά, έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, επιταγή 150 ευρώ σε όσους ενηλικιώνονται, αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και μέσες αυξήσεις 4% στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι μερικά από τα μέτρα που θα ενσωματωθούν.

Οι επιπτώσεις στην τσέπη περισσότερων από 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, έχουν ως εξής:

Αύξηση αφορολογήτου

Η αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με παιδιά θα αποτυπωθεί με αύξηση του καθαρού μισθού από τον Ιανουάριο του 2024. Πρακτικά, η αύξηση των 1000 ευρώ που έχει δρομολογηθεί, θα μεταφραστεί σε επιπλέον έκπτωση φόρου για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη. Η διαφορά στην αύξηση της έκπτωσης φόρου, συνιστά και το ετήσιο όφελος που θα έχει ο φορολογούμενος.

Η διαφορά ανάλογα με τον αριθμό τέκνων είναι η εξής:

· 900 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί από 810 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος 90 ευρώ

· 1120 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά από 900 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος 220 ευρώ

· 1340 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά από 1120 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος επίσης 220 ευρώ και

· 1560 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά από 1340 ευρώ σήμερα.

Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Έχουν δεσμευτεί 500 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου τα οποία αντιστοιχούν στο 4% της δαπάνης για τους μισθούς στο δημόσιο. Το ποσοστό αυτό δεν θα δοθεί οριζόντια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Όλοι θα δουν αναπροσαρμογή στον μισθό τους αλλά νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο και έχοντες θέσεις ευθύνης θα λάβουν -πιθανότατα- μεγαλύτερη αύξηση από το 4%. Θα είναι η πρώτη φορά που θα "ξεπαγώνει" μισθός στο δημόσιο μετά την έναρξη της μνημονιακής περίοδου.

Αναπηρικά επιδόματα

Η αύξηση που δόθηκε μέσα στο 2023 θα "μονιμοποιηθεί". Αυτό σημαίνει ότι τα αυξημένα επιδόματα θα καταβληθούν και για όλο το 2024 και γι’ αυτό στον προϋπολογισμό θα εγγραφεί δημοσιονομικό κόστος 95 εκατ. ευρώ.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δρομολογούνται δύο αλλαγές: η αύξηση του ποσού αλλά και η καταβολή του σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω κάρτας και λιγότερο (ή καθόλου) με πίστωση ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό. H αύξηση θα είναι της τάξεως του 8% οπότε ο δικαιούχος ποσού 200 ευρώ σήμερα θα λαμβάνει 216 ευρώ. Η σύνδεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κάρτα (τύπου market pass) θα είναι μια πρακτική που θα δούμε και σε άλλα επιδόματα και ο στόχος είναι τα χρήματα των κοινωνικών επιδομάτων να δαπανώνται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται δηλαδή για την κάλυψη βασικών αναγκών (τρόφιμα κλπ).

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί με την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο κύριος φόρος θα μειώνεται κατά 10% για κάθε ακίνητο το οποίο θα εμφανίζεται ασφαλισμένο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού κλπ. Το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει και ο χρόνος για την τεχνική προετοιμασία καθώς η ΑΑΔΕ θα πρέπει να ενημερώνεται πλέον και για το ποια ακίνητα είναι ασφαλισμένα και ποια όχι.

Παράταση μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Το μέτρο έχει κόστος 40 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά διασφαλίζει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ) δεν θα επιβαρυνθούν με περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους.

Youth Pass

Θα υλοποιηθεί από το 2024 το μέτρο της χορήγησης επιταγής 150 ευρώ σε όσους ενηλικιώνονται συμπληρώνοντας το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι νέοι θα αποκτούν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, θα υποβάλλουν αίτηση στο gov.gr και θα εκδίδεται η επιταγή στο όνομά τους.

Αύξηση συντάξεων

Η αύξηση των συντάξεων (σε ποσοστό τουλάχιστον 3-3,5% αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα μέσα του 2024 δεν απαιτεί νέα νομοθετική αλλαγή καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι σαφές. Για την αύξηση των συντάξεων το ποσοστό θα κλειδώσει τον Δεκέμβριο (ενώ θα γίνουν και οι όποιοι συμψηφισμοί με τις αυξήσεις του 2023) ενώ για τους μισθούς θα ακολουθηθεί η νομοθετημένη διαδικασία, η οποία καταλήγει στην εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο κάπου προς τα μέσα του 2024.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ 01 Δεκ 2023 | 13:01

Αναβολή επ΄αόριστον για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, λέει ο Φλωρίδης

"Αυτό το ζήτημα δεν είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης τώρα. Είναι ένα υπουργείο είτε αποκλειστικά αρμόδιο, είτε συναρμόδιο", είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Νοε 2023 | 17:43

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια": "Ελπίζετε στην καταστροφή της χώρας" - "Πολιτική χυδαιότητα"

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 30 Νοε 2023 | 08:46

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μπλόκο και στα επιδόματα 110 εκατ. ευρώ που εισπράττουν επειδή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα

Δεν θα χορηγηθεί στο 70% των ελ. επαγγελματιών από το νέο έτος σειρά επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωναν.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Νοε 2023 | 19:01

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα: Αυστηρότερες ποινές για απόπειρα βιασμού, εμπρησμό και ενδοοικογενιακή βία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θέτει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία.

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Νοε 2023 | 18:39

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι τελικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος

Στην Βουλή τις επόμενες ώρες το φορολογικό νομοσχέδιο - Όλες οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

ΖΗΤΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 28 Νοε 2023 | 17:00

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια - Καταθέτει εκ νέου πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 23 Νοε 2023 | 10:04

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις.

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 22 Νοε 2023 | 18:09

Κατέκλυσαν το κέντρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την "φοροεπιδρομή"- "Ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας"

Όλοι οι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Πλατεία Συντάγματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 22 Νοε 2023 | 08:48

Μπαράζ συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί συγκέντρωσεις στις 11.30 π.μ., σε Ομόνοια, πλατεία Κλαυθμώνος ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 21 Νοε 2023 | 10:49
ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ 21 Νοε 2023 | 07:07

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2024 - Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια

Πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 18 Νοε 2023 | 19:30

Γιατί περνά τις εξετάσεις της Κομισιόν ο νέος προϋπολογισμός

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2023 | 10:08

Πώς και από ποιους επαγγελματίες μπορεί να αμφισβητηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση

Είναι μαχητός ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών;