Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

Eως τέλος Σεπτεμβρίου η α' δόση ΕΝΦΙΑ- Αναλυτικά παραδείγματα

Πριν από περίπου 8 μήνες, όταν η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν ακόμη στα "υπόλοιπα θέματα" της επικαιρότητας χωρίς ουδείς να μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα αυτό που έρχεται, στο υπουργείο Οικονομικών άνοιγαν τον φάκελο "επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών". Ολοκληρώνοντας την ανάθεση του έργου της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές σε μερικές δεκάδες ορκωτούς εκτιμητές ανά την επικράτεια, στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι ανοίγουν ένα πολύ δύσκολο –πολιτικά- κεφάλαιο.

Διότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στα "ρετιρέ" της κτηματαγοράς αλλά και μεγάλες αυξήσεις σε δεκάδες λαϊκές συνοικίες αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Με την επέλαση της πανδημίας, το θέμα ξαναμπήκε στο συρτάρι και θα ξαναβγεί όταν η πανδημία θα έχει μείνει πίσω μας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν παύει να "είναι εδώ", ενώ αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Στέφανο Μάνο ο οποίος, με άρθρο του στην "Καθημερινή", υποστηρίζει ότι με δεδομένες τις μέσες τιμές ενοικίασης, η αντικειμενική αξία στο Κολωνάκι θα έπρεπε να είναι σήμερα 2520 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι 4000 ευρώ που ισχύει.

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την Παρασκευή, θα ενσωματώνουν για μια ακόμη φορά την παθογένεια του συστήματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπολογίσει φόρο επί αξιών ύψους άνω των 700 δις. ευρώ οι οποίες όμως έχουν υπολογιστεί βάσει παραδοχών που δεν ισχύουν πλέον στην αγορά. Ιδού ορισμένοι από τους παραλογισμούς του συστήματος:

1. Σε εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, έχει οριστεί τιμή ζώνης κάτω των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης πρέπει να αποτυπώνει την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Από τη στιγμή όμως που μόνο το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πως είναι δυνατόν να υπάρχει τιμή ζώνης των 600 ευρώ; Που "χωράει" η αξία της γης σε τέτοιου είδους τιμές;

2. Σε ακριβές περιοχές όπως αυτές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μάνος (Κολωνάκι, Ψυχικό, Εκάλη, Φιλοθέη) οι τιμές ζώνης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατ’ επανάληψη "καταδικάσει" το υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές που ορίζει, αλλά οι διοικητικές προσαρμογές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκαθιστούν την εικόνα.

3. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει με 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν περιουσία (με βάση τις τιμές της εφορίας και όχι της αγοράς) άνω των 250.000 ευρώ. Και ενώ όλοι οι Έλληνες φορολογούνται για το σύνολο της περιουσίας τους, έχει οριστεί ότι τα αγροτεμάχια ανά την ελληνική επικράτεια εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια καυτή πατάτα για την κυβέρνηση

Πρόκειται λοιπόν περί μιας "καυτής πατάτας" στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Η οικονομική λογική ορίζει ότι οι τιμές της εφορίας πρέπει να προσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά. Αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει αυξήσεις σε εκατοντάδες "φθηνές περιοχές" και μειώσεις σε μερικές δεκάδες ακριβές περιοχές.

Σημαίνει επίσης σωστή αποτίμηση των αγροτεμαχίων και ένταξή τους στον συμπληρωματικό φόρο εφόσον η κυβέρνηση θέλει να τον διατηρήσει. Και επειδή προφανώς θα τεθεί θέμα επιβάρυνσης των φτωχότερων νοικοκυριών, η απάντηση είναι δεδομένη: η φορολογική πολιτική διαμορφώνεται με βάση τους συντελεστές φορολόγησης και όχι με βάση τις αξίες οι οποίες πρέπει να υπολογίζονται ορθά.

Η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα μέσα στο 2021 εφόσον φυσικά έχει τελειώσει η υγειονομική κρίση. Η "μεταρρύθμιση" με τις αξίες των ακινήτων έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Οι εκτιμητές έχουν αναλάβει έργο και το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να προχωρήσει το έργο. Ο ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι πολύ διαφορετικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

07 Οκτ 2020 | 09:35

Λάθος στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ; Αυτός είναι ο τρόπος να το διορθώσετε

Μπορείτε να κάνετε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 29 Σεπ 2020 | 12:22

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ- Τελικά...άλλαξε γνώμη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα νησιά με λιγότερους από 1000 κατοίκους, αλλά...μετά ζήτησε να μπούν κριτήρια

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 17:17

ΕΝΦΙΑ 2020 - Ο τελικός λογαριασμός: Πληρώνουμε 860 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου

14.340 ιδιοκτήτες δήλωσαν και φέτος περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ – Ένα εκατομμύριο πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ – Κέρδος 230 ευρώ για τους νησιώτες λόγω της νέας απαλλαγής

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 13:07

"Μποτιλιάρισμα" στο Taxis λόγω ΕΝΦΙΑ - Γιατί πέφτει η πλατφόρμα

Γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκουν ακόμη τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω "κουρέματος ενοικίων".

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 28 Οκτ 2020 | 09:54

Σενάριο για "ρεκτιφιέ" στις φορολοταρίες: "Υπερ-κληρώσεις" με χρηματικά έπαθλα, αυτοκίνητα και σπίτια! - Τί αλλάζει

Το σχέδιο για τις φορολοταρίες προβλέπει "υπερ-κληρώσεις" με πλούσια έπαθλα για όσους επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 26 Οκτ 2020 | 14:21

Κορονοϊός- πρωτότυπο: Το κράτος θα αγοράζει εισιτήρια για σινεμά, θέατρα και συναυλίες

Το κράτος θα αγοράζει μέρος των εισιτηρίων θεάτρων, σινεμά και συναυλιών. Άμεση εισοδηματική ενίσχυση και για ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.