Με ρυθμούς χελώνας η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας.

me-ruthmous-xelwnas-i-psifiaki-anaptuksi-stin-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Στα $12 τρισ. έως το 2035 εκτιμάται από τη Verizon η προστιθέμενη αξία των 5G στην παγκόσμια οικονομία και στα 22 εκατ. οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως. O Ronan Dunne, πρόεδρος του γκρουπ VerizonWireless, ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας για την αμερικανική ήπειρο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ότι η ώθηση που θα δώσει η τεχνολογία 5G στην οικονομία συγκρίνεται με τις εφευρέσεις της τυπογραφίας, του ηλεκτρισμού και της ατμομηχανής. Ο Dunne προέτρεψε μάλιστα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν για την αξιοποίηση της δυναμικής του 5G.

 Ψηφιακή διείσδυση: 50.000 θέσεις εργασίας και αύξηση έως +7,6 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εδώ και καιρό τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της και στοχεύει έως το 2020 στην ανάπτυξη δικτύων 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους και με το 2025 να αποτελεί χρονιά – στόχο για την εμπορική διάθεσή τους. Η επίδραση των 5G στο ΑΕΠ της ΕΕ εκτιμάται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Για την Ελλάδα η Accenture στη μελέτη της για την Ψηφιακή Στρατηγική (2017) που διενήργησε για λογαριασμό του ΣΕΒ υπολογίζει ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξηση κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.) και σε περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η ψηφιακοποίηση της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εντάσσει στις άμεσες προτεραιότητές του την εφαρμογή ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η αγορά βρίσκεται σε αναμονή των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν. Με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας και κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα περίμενε κανείς να οι ψηφιακές επιδόσεις να έχουν βελτιωθεί. Σημειώνεται ότι μόνο το 2016 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και να προγραμματίζουν επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020.
 
Ελλάδα: 34% των κατοίκων χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο & 90% των ΜΜΕ χωρίς e-shop
Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economic and Society Index - DESI) και το 2017 με το ρυθμό διείσδυσης στον πληθυσμό να προχωρά με πολύ αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα, μόλις το 66% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 79% στην ΕΕ, ενώ και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, όπως το cloud computing με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι 90% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, παραμένοντας αποκλεισμένες από τη διεθνή αγορά. Και είναι αναμενόμενο, όταν, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, συνεχίζουν να υφίστανται στρεβλώσεις και κωλύματα. Τρανταχτό παράδειγμα το έργο του rural broadband στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ήπειρο, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων που προχωρά, σημειώνοντας σημαντικές καθυστερήσεις. Ο όμιλος Intracom, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση, επέλεξε να φέρει το γρήγορο ίντερνετ στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές μέσω της κινητής τηλεφωνίας και ήρθε αντιμέτωπος με τα γνωστά κωλύματα στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων του Δημοσίου, από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία έως τις πολεοδομίες, παρατείνουν την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, ενώ και οι τεχνοφοβικές αντιλήψεις σε μερίδα του πληθυσμού προκαλούν επιπλέον προβλήματα από την άσκηση πίεσης στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη μη εγκατάσταση σταθμών βάσης.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook