Μετά τις τράπεζες, ο Ευκλείδης πάει… Ασία για δουλειές

Τρεις βασικούς σταθμούς περιλαμβάνει η περιοδεία στην Ασία που ξεκινάει από αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τρεις βασικούς σταθμούς περιλαμβάνει η περιοδεία στην Ασία που ξεκινάει από αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων ενώ ο τελικός προορισμός θα είναι το Μπαλί προκειμένου να; Συμμετέχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της περιοδείας η οποία θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί –μεταξύ άλλων- και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου θα τεθεί το θέμα των συντάξεων. Στόχος του υπουργού Οικονομικών στο συγκεκριμένο ταξίδι θα είναι αφενός να εξασφαλίσει κάποιες θετικές δηλώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να πείσει τους εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων σχετικά με τις προοπτικές της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η ελληνική αποστολή, θα έχει μια ακόμη στόχευση: να επιδιώξει την «αποσύνδεση» της μοίρας του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από τα αντίστοιχα της Ιταλίας καθώς για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει το αφήγημα της εξασφαλισμένης εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων ακόμη και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για πολλά φλέγοντα θέματα για την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –δηλαδή την επομένη της επιστροφής του κ. Τσακαλώτου επί ελληνικού εδάφους- να έχει υπάρξει σύγκλιση προβλέψεων σχετικά με το κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2019 θα μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και αν δεν κοπούν οι συντάξεις. Στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πρόωρης επαναγοράς χρέους του ΔΝΤ στο οποίο το σύνολο των οφειλών ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 10 δις. ευρώ.

Στις επαφές με τους εκπροσώπους ασιατικών επενδυτικών εταιρειών, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, της πρότασης που εξετάζει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό εγγυήσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά στις επόμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Ουσιαστικά, επιλογή είναι το «φρέσκο χρήμα» που θα αντλείται να χρησιμοποιείται για την άμεση αποπληρωμή ακριβών δανειακών υποχρεώσεων ώστε εκτός από την αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων που είναι και το κύριο ζητούμενο, θα επιτυγχάνεται και μια συνεχής βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.

Φωτογραφία: Αρχείο

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ 19 Μαρ 2020 | 07:48

Ιστορική δήλωση Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν όρια στην αφοσίωσή μας στο ευρώ

"Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 19 Μαρ 2020 | 07:21

Πακέτο μαμούθ 750 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η ΕΚΤ – Τα 12 δισ. για την Ελλάδα

Ιστορικές ανακοινώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας τα ξημερώματα.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 11 Μαρ 2020 | 12:15

Κορονοϊός: Συναγερμός από την Λαγκάρντ- Βαδίζουμε σε κρίση όπως του 2008

Οι αρμόδιοι ια τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 09 Μαρ 2020 | 12:49

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα για κορονοϊό: Αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ και οι δόσεις στην εφορία

Οι τέσσερις πυλώνες των οικονομικών μέτρων για τον κορονοϊό. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και τις ασφαλιστικές εισφορές.

06 Μαρ 2020 | 14:01

S&P: Η κρίση του κοροναϊού θα μπορούσε να εξαλείψει $211 δισ. στην Ασία

Η κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξαφανίσει $211 δισ. από τις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Ratings.

NEIN ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 04 Απρ 2020 | 19:02

Σόιμπλε: "Η Ευρώπη δεν θα γίνει ισχυρότερη, αλλά πιο αδύναμη με τα κορονο-ομόλογα"

"Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του ΕSM και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΕΚΤ", σημείωσε.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 04 Απρ 2020 | 11:36

Επίδομα 800 και 600 ευρώ, κούρεμα χρεών, μειώσεις ενοικίου: Όλες οι προθεσμίες και η διαδικασία

Οι προθεσμίες για τα μέτρα "τρέχουν" ήδη και πολλές από αυτές εκπνέουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 04 Απρ 2020 | 11:23

Σκυλακάκης: Το 2020 αντέχουμε να το βγάλουμε, αν…

Τι λέει για το βάθος της οικονομικής κρίσης λόγω κορονοϊού, την κατάσταση στα δημοσιονομικά και το εύρος της ευρωπαϊκής βοήθειας. Τι αποσαφηνίζει για τα επιδόματα ΑΜΕΑ.

ΣΕ 1.700.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 04 Απρ 2020 | 10:13

Σε δύο ταχύτητες το επίδομα των 800 ευρώ - Οι κατηγορίες και τα βήματα

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι τα 800 ευρώ θα τα λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί

04 Απρ 2020 | 09:40

Γεωργιάδης: Έρχεται ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά- Τι θα ισχύσει για επιταγές, πλειστηριασμούς

Μέχρι την Τρίτη το βράδυ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών

NIELSEN 04 Απρ 2020 | 09:03

Kορονοϊός: 250% πάνω στις πωλήσεις στα σαπούνια - Οι κατηγορίες με αύξηση μεγαλύτερη του 100%

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης εξακολουθεί να το παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, με 33,5%

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ 04 Απρ 2020 | 08:37

Der Spiegel: "Μικροπρεπής και δειλή" η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα

Ούτε όμως η ηγεσία της Ε.Ε. ξεφεύγει από την κριτική του Spiegel

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ 03 Απρ 2020 | 17:38

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι οικονομικές προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας ενόψει Eurogroup

Τι προκύπτει από σχέδιο για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου, DPA