Μετά τις τράπεζες, ο Ευκλείδης πάει… Ασία για δουλειές

Τρεις βασικούς σταθμούς περιλαμβάνει η περιοδεία στην Ασία που ξεκινάει από αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

meta-tis-trapezes-o-eukleidis-paei-asia-gia-douleies
SHARE THIS
0
SHARES

Τρεις βασικούς σταθμούς περιλαμβάνει η περιοδεία στην Ασία που ξεκινάει από αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων ενώ ο τελικός προορισμός θα είναι το Μπαλί προκειμένου να; Συμμετέχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της περιοδείας η οποία θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί –μεταξύ άλλων- και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου θα τεθεί το θέμα των συντάξεων. Στόχος του υπουργού Οικονομικών στο συγκεκριμένο ταξίδι θα είναι αφενός να εξασφαλίσει κάποιες θετικές δηλώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να πείσει τους εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων σχετικά με τις προοπτικές της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η ελληνική αποστολή, θα έχει μια ακόμη στόχευση: να επιδιώξει την «αποσύνδεση» της μοίρας του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από τα αντίστοιχα της Ιταλίας καθώς για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει το αφήγημα της εξασφαλισμένης εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων ακόμη και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για πολλά φλέγοντα θέματα για την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –δηλαδή την επομένη της επιστροφής του κ. Τσακαλώτου επί ελληνικού εδάφους- να έχει υπάρξει σύγκλιση προβλέψεων σχετικά με το κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2019 θα μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και αν δεν κοπούν οι συντάξεις. Στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πρόωρης επαναγοράς χρέους του ΔΝΤ στο οποίο το σύνολο των οφειλών ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 10 δις. ευρώ.

Στις επαφές με τους εκπροσώπους ασιατικών επενδυτικών εταιρειών, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, της πρότασης που εξετάζει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό εγγυήσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά στις επόμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Ουσιαστικά, επιλογή είναι το «φρέσκο χρήμα» που θα αντλείται να χρησιμοποιείται για την άμεση αποπληρωμή ακριβών δανειακών υποχρεώσεων ώστε εκτός από την αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων που είναι και το κύριο ζητούμενο, θα επιτυγχάνεται και μια συνεχής βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.

 

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook