Μισθώσεις τυπου Airbnb: Από τα σπίτια στις... πολυκατοικίες και τα γραφεία

H τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων όχι μόνο καλά κρατεί αλλά επεκτείνεται ραγδαία και σε άλλου τύπου... ευκαιρίες.

misthwseis-tupou-airbnb-apo-ta-spitia-stis-polukatoikies-kai-ta-grafeia
SHARE THIS
0
SHARES

H τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων όχι μόνο καλά κρατεί αλλά επεκτείνεται ραγδαία και σε άλλου τύπου... ευκαιρίες,  με ατού φυσικά το ισχυρότερο δέλεαρ, δηλαδή την άμεση είσπραξη χρημάτων.

Από τα απλά διαμερίσματα, στην αγορά άρχισαν να εισέρχονται ολόκληρες πολυκατοικίες, με πολλές περιοχές της Αθήνας να μετατρέπονται σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως μαρτυρά η αποκαλυπτική πρόσφατη έρευνα της Grant Thorton. Xαρακτηριστική περίπτωση η περιοχή του Ζαππείου, όπου μόλις το 8% των ακινήτων που διατίθεται προς ενοικίαση απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους για μακροχρόνια ενοικίαση. Το υπόλοιπο... 92%, ποσοστό ρεκόρ, διατίθεται στην αγορά των Αirbnb. 

Η δυναμική που υπάρχει δε στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που ο δρόμος ανοίγει για μια νέου τύπου εκμετάλλευση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις που αφορούν επιχειρηματική στέγη και γραφεία. 

Η έρευνα της Grant Thortnon 

Πρόσφατα, το Ξενοδοχοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης για τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Grand Thornton κατέδειξε πως η μεγάλη στροφή αρκετών ιδιοκτητών προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή τις ενοικιάσεις τύπου AirBnb, έχει οδηγήσει σχεδόν στην "εξαφάνιση" των σπιτιών που απευθύνονται προς την τυπική μακροχρόνια ενοικίαση.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα: 

 

 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το μέγεθος της οικονομίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και των συναφών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, υπολογίζεται στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης. Στη μελέτη εκτιμάται ότι τα μεγέθη της οικονομίας του διαμοιρασμού καταγράφουν ετήσια ποσοστιαία αύξηση 25% με συνολικά έσοδα το 2018 που υπολογίζονται άνω του 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται το φαινόμενο του εκτοπισμού ακινήτων από τις μακροχρόνιες μισθώσεις στις βραχυχρόνιες, προκαλώντας ανισορροπία στην ανάπτυξη του τουριστικού και του υπόλοιπου οικιστικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη γεωμετρική αύξηση των ενοικίων.

Στην Αθήνα συγκεκριμμένα,  1 ακίνητο στην οικονομία του διαμοιρασμού στερεί 2 ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ προκαλείται αύξηση 9,3% στις τιμές των ενοικίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα που διενεργήθηκε η έρευνα (Νοέμβριος 2018-Ιανουάριος 2019), με δείγμα 36.000 ακινήτων, στα Χανιά, το εν λόγω διάστημα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση 4.500 ακίνητα και μόλις 200 για μακροχρόνια.

Στο οικονομικό σκέλος, η μείωση των δημοσίων εσόδων την τριετία 2016-2018 εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας εντοπίζονται σε 36,560, καθώς στην οικονομία του διαμοιρασμού παρατηρείται το φαινόμενο της αθέατης εργασίας., όπως τονίστηκε.  Την ίδια στιγμή παρατηρούνται αρνητικές επιδράσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής,  με αλλοίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Η έρευνα κάνει λόγο για τουριστικά γκέτο, αύξηση δικαστικών διαμαχών και ζητημάτων δημοσίας ασφάλειας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι από το 2012 έχουν επισημανθεί οι αρνητικές επιδράσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης και ζητούμενο είναι όχι τι χάνουν οι ξενοδόχοι αλλά τι χάνει η κοινωνία, όσο η βραχυχρόνια λειτουργία παραμένει χωρίς ρύθμιση και έλεγχο εφαρμογής των υφιστάμενων ρυθμίσεων

Τα γραφεία ως επενδυτική ευκαιρία 

Η βραχυχρόνια μίσθωση γραφείων δεν είναι άγνωστη στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις πιο εύρρωστες αγορές να είναι αυτές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Στην Ελλάδα τη δυναμική στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων συνόδευσαν ή προκάλεσαν οι ανάγκες στο σύγχρονο επιχειρείν όπως αυτό διαμορφώθηκε τα χρόνια της κρίσης. 

Η ζήτηση κυρίως διαμορφώνεται από νεοφυείς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές εταιρείες ή επαγγελματίες που χρειάζονται στέγη για ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον. Ισχυροί παίκτες είναι και πολυεθνικές που ενδιαφέρονται για μίσθωση μεμονωμένων χώρων όπως αίθουσες συμβουλίων, εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής", σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 20 κτίρια γραφείων που προσφέρουν μίσθωση πλήρως λειτουργικών σύγχρονων γραφείων ανά άτομο, ανά ημέρα ή  ανά ώρα. 

Σφίγγει τον κλοιό η ΑΑΔΕ

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εχει δώσει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα και τις μισθώσεις του 2018 στο ηλεκτρονικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).  

Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση μπορούν να τα διορθώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία, καθώς τα τελικά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018 θα αποτυπωθούν στις φετινές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που προβλέπει η νομοθεσία (15% έως 45%).

Σχετικά η ΑΑΔΕ παρέθεσε οδηγό με ερωτήσεις-απαντήσεις αναφορικά με το θέμα. 

Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μίας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

 

Φωτο: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook