Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος - στα οποία είναι γραμμένοι οι περισσότεροι καταναλωτές-θα διατίθενται υποχρεωτικά από τις εταιρείες και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο γι’ αυτούς που είναι και θέλουν να παραμείνουν στο "πράσινο", αλλά και σε αυτούς που θα θελήσουν να μεταφερθούν για πρώτη φορά σε αυτό.
Με την ανακοίνωση των τιμολογίων αργά χθες το βράδυ, προκύπτει ότι για τον Δεκέμβριο, τα "πράσινα" τιμολόγια θα τιμολογούνται από 15 έως 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανάλογα με τον πάροχο, ενώ η εικόνα για την τελική χρέωση θα διαμορφωθεί στις 6 Δεκεμβρίου οπότε θα ανακοινωθεί και η κρατική επιδότηση. Πάντως, οι περισσότεροι πάροχοι "σπρώχνουν" ήδη τα νοικοκυριά προς τα σταθερά μπλε τιμολόγια, τα οποία εκτός του ότι δεν εκθέτουν τα νοικοκυριά στο ρίσκο των "σκαμπανεβασμάτων" στα χρηματιστήρια, έχουν και το πλεονέκτημα ότι τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα πράσινα.
H πίεση για στροφή στα σταθερά τιμολόγια γίνεται εμφανής αν παρατηρήσει κανείς τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου που έχουν αναρτηθεί από χθες το βράδυ και στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ αλλά και στις αντίστοιχες των εταιρειών. Ο ίδιος πάροχος μπορεί να πουλάει προς 20 λεπτά (προ επιδότησης) το πράσινο τιμολόγιο και προς 10 λεπτά το σταθερό μπλε. Ειδικότερα με βάση τους τελικούς τιμοκαταλόγους του Δεκεμβρίου:
1. Τα πράσινα τιμολόγια, θα κυμαίνονται από 15,5 λεπτά και θα φτάνουν έως τα 19,95 λεπτά. Το χαμηλότερο τιμολόγιο προσφέρθηκε για τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗ η οποία θα χρεώνει προς 15,5 λεπτά τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και προς 15,88 λεπτά τις επόμενες ενώ το νυχτερινό θα κοστίζει 14,51 λεπτά.
2. Στα μπλε σταθερά τιμολόγια, οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 8,5 λεπτά (για έξι μήνες) και φτάνουν μέχρι και τα 20 λεπτά. Ωστόσο, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα (ακόμη και μέσω αλλαγής παρόχου) να βρουν τιμή χαμηλότερη από το πράσινο ακόμη και μετά την επιδότηση.
Η κρατική συνεισφορά αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα χρηματοδοτηθεί, θα γίνουν γνωστά στις 6 Δεκεμβρίου. Το πιθανότερο είναι ότι η επιδότηση δεν θα ξεπεράσει τα 1-2 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι τα "ακριβά" πράσινα τιμολόγια θα αποδειχθούν ασύμφορα κάτι που σημαίνει ότι θα ασκηθεί περαιτέρω πίεση για "στροφή" στα μπλε τιμολόγια.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα ανακοινωθεί και το ωράριο του "φθηνού" τιμολογίου το οποίο θα διαδεχτεί το νυκτερινό. Θα προστεθούν οι πρωϊνές και μεσημεριανές ώρες, αρκετές ώρες το Σαββατοκύριακο αλλά και μερικές ώρες τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr