Follow us

Νέο αυστηρότατο πρόγραμμα εντοπισμού μαύρου χρήματος από φθινόπωρο

Αν οι τραπεζιτικές σας καταθέσεις έχουν απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά σας, τότε να ξέρετε ότι θα μπείτε στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Νέο αυστηρότατο πρόγραμμα εντοπισμού μαύρου χρήματος από φθινόπωρο

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα εντοπισμού «μαύρου χρήματος» που επιμελώς προετοιμάζουν από τον Απρίλιο του 2015 το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα συλλέγει στοιχεία από όλες τις τραπεζικές καταθέσεις που θα έχει στο όνομά του ο κάθε φορολογούμενος και θα τα συγκρίνει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Μεγάλες αποκλίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα ο καταθέτης να παραπέμπεται για έλεγχο προκειμένου να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συνδυάσει την ενεργοποίηση του νέου λογισμικού το οποίο θα ξεσκονίζει συναλλαγές που έγιναν μέσω τράπεζας ακόμη και πριν από 10 χρόνια, με το νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση των «κρυφών εισοδημάτων».

Με τη χρήση του λογισμικού θα εντοπίζονται λίστες με ονόματα φορολογουμένων που – εκ πρώτης όψεως - δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έχουν στην τράπεζα. Στη συνέχεια, θα ειδοποιούνται να προσέλθουν για… υπόθεσή τους στον ελεγκτή ή να προτιμήσουν τη λύση της «οικειοθελούς δήλωσης». Πάντως, προς το παρόν το νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση του μαύρου χρήματος «κόλλησε» στην τρόικα. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών το νομοσχέδιο να είναι ήδη νόμος του κράτους βούλιαξαν στη διαπραγμάτευση. Η Βουλή έκλεισε χωρίς να κατατεθούν οι διατάξεις κάτι που σημαίνει ότι η όλη υπόθεση, μετατίθεται πλέον για το Σεπτέμβριο - στην καλύτερη περίπτωση. Κυβέρνηση και «θεσμοί» δεν τα βρίσκουν στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογούνται όσοι προσέλθουν οικειοθελώς για δηλώσουν τα χρήματά τους. Η κυβέρνηση θέλει να νομοθετηθεί ένας συντελεστής της τάξεως του 30-35% ενώ οι θεσμοί θέλουν να γίνεται χρήση της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας που προβλέπει συντελεστές έως και 45% ανάλογα με τη χρονιά.

Η επιτροπή που σχεδιάζει το λογισμικό εντοπισμού αδήλωτου χρήματος μέσω του ξεσκονίσματος των τραπεζικών καταθέσεων έχει ξεκινήσει το έργο της από τον Απρίλιο του 2015. Στηρίζεται στην πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών η οποία νομοθετήθηκε από το 2010. Πρακτικά, ο νέος μηχανισμός θα εξασφαλίζει «λίστες» με ονόματα στις φορολογικές αρχές καθώς θα μπορεί να πραγματοποιεί εκατοντάδες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε σύντομο χρόνο και να βγάζει ονόματα ανάλογα με τα κριτήρια που θα μπαίνουν κάθε φορά. Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής, αναμένεται να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση το φθινόπωρο που θα καλύψει τα όποια κενά εντοπίζονται ενώ τα κριτήρια βάσει των οποίων θα συγκροτείται η λίστα κάθε φορά, θα προκύπτουν σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

Η διαφορά του νέου μηχανισμού σε σχέση με τα όπλα που έχει στα χέρια του σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει να κάνει με τη δυνατότητα μαζικών διασταυρώσεων. Σήμερα, οι ελεγκτές αντλούν στοιχεία για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά με αποτέλεσμα η διαδικασία για την ολοκλήρωση ενός και μόνο ελέγχου να αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Σεπ 2023 | 14:57

NBG Business Seeds: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Γίνε και εσύ μέρος ενός θεσμού! Ξεχώρισε με τη συμμετοχή σου και κέρδισε μεγάλα χρηματικά βραβεία και πολύ σημαντική προβολή.

28 Σεπ 2023 | 12:59

Η Lidl Ελλάς στηρίζει πολύπλευρα τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η Lidl Ελλάς ανταποκρίνεται συνεχώς στις έκτακτες ανάγκες με δωρεές προϊόντων, κοινωνικές δράσεις και εκπτωτικές ενέργειες.

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 3,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 28 Σεπ 2023 | 11:14

Ξανά στο σφυρί η βίλα του επιχειρηματία Γιώργου Γλου στην Καστέλλα

Τα λεγόμενα "κάστρα" που είχαν χτίσει τα αδέρφια Γλου στην Καστέλλα, στις χρυσές εποχές της Glou, έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Σεπ 2023 | 10:49

Νομοσχέδιο για τίτλους σε καταπατητές: Oι διαχρονικοί έξυπνοι και τα μεγάλα κορόιδα

Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, δείχνει ότι το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Σεπ 2023 | 08:44

Ούτε για... δείγμα ενοίκιο κάτω από 700 ευρώ για σπίτι με δύο δωμάτια – Εκτός ελέγχου η αγορά ακινήτων

Ξεπερνά πλέον το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος διαμονής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 27 Σεπ 2023 | 20:25

Ανησυχία από τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ: Ένα στα δύο νοικοκυριά κόβει από το φαγητό για να πληρώσει θέρμανση και ρεύμα

Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει περιορίσει ακόμη και το ζεστό νερό για να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και θέρμανσης - Ανησυχητικά στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 27 Σεπ 2023 | 15:56

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου 2023: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ

Σήμερα Τετάρτη έγινε η κλήρωση της Φορολοταρίας Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2023 | 12:41

e-ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το μήνα Οκτώβριο 2023 και μετά

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει τις νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το μήνα Οκτώβριο 2023 και μετά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2023 | 08:20

Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Η πρωτοβουλία για την "Μόνιμη Μείωση Τιμής" θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2023 | 22:45

Τα τρία μέτρα για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ - Η "Μόνιμη Μείωση Τιμής" και τα αυστηρά πρόστιμα

Τρία μέτρα, με ισχύ έως και την 31η Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά - Τι προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 26 Σεπ 2023 | 20:48

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος του έτους, πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί

Σχετικά με το "ξεπάγωμα" των τριετιών, σημείωσε ότι φέρνει δύο χρόνια νωρίτερα το "ξεπάγωμα"

26 Σεπ 2023 | 19:09

iPhone 15: Τα Public φιλοξένησαν το πρώτο "Τech-Walk"

Παρουσιαστής του event ήταν ο Παναγιώτης Χατζηδάκης, ενώ στο event παρευρέθηκε και η Natasha Kay, ολοκληρώνοντας την απόλυτη εμπειρία των νέων iPhone!