Ντάισελμπλουμ: Το νομικό πλαίσιο του bail-in πρέπει να διατηρηθεί

«Πρέπει να διατηρήσουμε το νομικό πλαίσιο του bail-in» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup.

ntaiselmploum-to-nomiko-plaisio-tou-bail-in-prepei-na-diatirithei
SHARE THIS
0
SHARES

Οι ιταλικές τράπεζες είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο του bail-in πρέπει να διατηρηθεί.

«Πρέπει να διατηρήσουμε το νομικό πλαίσιο του bail-in. To bail-in είναι μια εύλογη οικονομική αρχή που προβλέπει ότι αυτοί που μοιράζονται τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και τις ζημιές» είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να κάνει εικασίες -όπως είπε- αναφορικά με το εάν ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ιταλικές τράπεζες.

Όπως πρόσθεσε, η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε λύση για τις ιταλικές τράπεζες πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη.

Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την απόφαση στο αυριανό Ecofin.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1 ως 2,5% λιγότερο το 2017, ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος για την ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,2% με 0,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook