O East Med στην ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Την απεμπλοκή διεθνών ενεργειακών έργων από επιμέρους προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους επιδιώκει το υπ. Περιβάλλοντος. Πρώτη τριεθνής υπουργική διάσκεψη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
O East Med στην ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Την απεμπλοκή διεθνών ενεργειακών έργων, που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, από επιμέρους προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρώτο βήμα είναι η υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών από την οποία αναμένονται εξελίξεις για την προώθηση του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη μετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα υποδεχθεί τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και τον κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, με τον οποίο είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι ο αγωγός East Med αποτελεί ισχυρό μήνυμα σε διπλωματικό επίπεδο προς την Τουρκία, που σχετίζεται τόσο με την συνεργασία των χωρών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, τη διαμόρφωση νέων οδών ενεργειακού εφοδιασμού που παρακάμπτουν την Τουρκία αλλά και την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα σχέδια αυτά. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και επαναχάραξη της όδευσης του αγωγού αν κριθεί σκόπιμο προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ανακύψει εμπόδια από ιταλικής πλευράς.

Στο στάδιο της επίλυσης βρίσκονται και τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) ύστερα από επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζηδάκης με την ομόλογο του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα.

Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν βρίσκεται εξάλλου η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με δεδομένο από ελληνικής πλευράς ότι το τμήμα της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική κατασκευάζεται από θυγατρική του ΑΔΜΗΕ έχοντας το χαρακτήρα του επείγοντος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Στα εσωτερικά ενεργειακά "μέτωπα" οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

-Είναι σε εξέλιξη συνεννόηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Οικονομικών και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την απόδοση στην ΔΕΗ των οφειλόμενων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Παράλληλα οριστικοποιείται η ρύθμιση για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η οποία μαζί με την μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμίσουν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Στόχος είναι οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Δ.Ε.Η.

-Το υπουργείο αναμένει την εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ έχει αποφασιστεί η κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ,για την οποία θα ληφθούν αποφάσεις αφού εξεταστούν τα εναλλακτικά σενάρια.


Φωτο: Pixabay

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ 05 Ιουν 2020 | 14:05

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα είναι "από τις πιο ευνοημένες χώρες" από το πακέτο των 750 δις

Η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. και του προέδρου του Eurogroup στο συνέδριο του Economist

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 05 Ιουν 2020 | 12:26

Εμπορικός Σύλλογος: Ζητάει δωρεάν θέσεις πάρκινγκ και 24ωρη λειτουργία του Μετρό για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

Διάθεση δωρεάν θέσεων στα πάρκινγκ για μικρό χρονικό διάστημα κια για όσους κάνουν αγορές από τα καταστήματα περιλαμβάνει η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας προς τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

ΠΩΣ ΘΩΡΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 05 Ιουν 2020 | 11:43

Mytilineos: Η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης και η επιστροφή στην ανάκαμψη

Τι δήλωσε ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή τακτική Γ.Σ.

Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ 05 Ιουν 2020 | 11:32
MICROFINANCE 05 Ιουν 2020 | 08:58

Δάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αποκλεισμένους από τις τράπεζες

Διέξοδος για νόμιμη και φθηνή χρηματοδότηση σε χιλιάδες πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 05 Ιουν 2020 | 08:29

Το οπλοστάσιο των 95 δισ. ευρώ που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία

Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες όσο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ IPS 04 Ιουν 2020 | 20:47

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι στην καραντίνα: Μισό τρισ. αυξήθηκε ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων

Το συμπέρασμα εξάγεται από μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IPS).

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 04 Ιουν 2020 | 17:47

Λαγκάρντ: Ύφεση έως 12,6% στην ευρωζώνη. Ανάκαμψη με πολλά ερωτηματικά

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022.

ΕΡΕΥΝΑ IRI 04 Ιουν 2020 | 17:05

Τρελός τζίρος 1,8 δισ. ευρώ στα σούπερ μάρκετ 13 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα

Από την αρχή του 2020 μέχρι τις 24 Μαΐου η ανάπτυξη των πωλήσεων σε αξία ανήλθε σε 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή από την αρχή του 2019 μέχρι 26 Μαΐου 2019.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 04 Ιουν 2020 | 15:53

Η Grecotel ανοίγει ακόμα 10 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται πως η Grecotel ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου το άνοιγμα των ξενοδοχείων της σε Πελοπόννησο, Σούνιο και Μύκονο

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΙΣ 17:00 04 Ιουν 2020 | 15:52

Επανεκκινούν οι Ελληνικές Ιπποδρομίες στο Markopoulo Park από τις 15 Ιουνίου

Σημειώνεται ότι η Δευτέρα αποτελεί τη νέα ημέρα διεξαγωγής των ελληνικών ιπποδρομιών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιουν 2020 | 15:44

Aύριο καταβάλεται το επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η πίστωση θα γίνει αύριο, 5 Ιουνίου.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 04 Ιουν 2020 | 15:15