Οι παγίδες που κρύβει το φορολογικό «διαζύγιο» των συζύγων

Εκτός του ότι οι περισσότεροι παντρεμένοι δεν αναμένεται να μπουν στη διαδικασία να «χωρίσουν» φορολογικά, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν παγίδες.

Οι παγίδες που κρύβει το φορολογικό «διαζύγιο» των συζύγων

Οι φορολογικές δηλώσεις θα αυξηθούν, το ίδιο και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας. Θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πέσουν «θύματα» των τεκμηρίων όπως επίσης και αυτοί που θα δυσκολευτούν να καλύψουν το απαιτούμενο πλαφόν των πληρωμών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Θα αυξηθούν επίσης οι δικαιούχοι επιστροφών φόρου όπως και αυτοί που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Είναι οι βασικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η ενεργοποίηση της διάταξης για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους παντρεμένους ή τα μέλη συμφώνου συμβίωσης. Ο προαιρετικός χαρακτήρας του μέτρου, αναμένεται να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των φορολογουμένων που θα καταφύγουν τελικώς στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου δικαιώματος το οποίο είναι το φυσικό επακόλουθο της έκδοσης σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Εκτός του ότι οι περισσότεροι παντρεμένοι δεν αναμένεται να μπουν στη διαδικασία να «χωρίσουν» φορολογικά, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και παγίδες.

Το αίτημα, θα υποβάλλεται μόνο από τον παντρεμένο που θέλει να κάνει ξεχωριστή δήλωση κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος παντρεμένος δεν ενδιαφερθεί να επιφέρει κάποια αλλαγή στη δήλωσή του, αυτή δεν θα υπάρξει και το ηλεκτρονικό έντυπο της επόμενης χρονιάς θα είναι και πάλι «κοινό». Για να γίνει ξεχωριστή δήλωση το 2019, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα στο μητρώο της εφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Από την στιγμή που θα γίνει ξεχωριστή δήλωση, θα ισχύσουν τα εξής:

1. Για την καταπολέμηση των τεκμηρίων αλλά και για συγκέντρωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων προκειμένου να μην επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα, δεν θα αθροίζεται το εισόδημα των δύο συζύγων. Ο κάθε σύζυγος θα αντιμετωπίζει και τεκμήρια και ηλεκτρονικές δαπάνες με το δικό του ατομικό εισόδημα και αν αυτό δεν επαρκεί θα υφίσταται τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

2. Άθροιση του εισοδήματος των δύο συζύγων σε περίπτωση ξεχωριστών δηλώσεων, θα γίνεται μόνο για να κρίνεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης των διαφόρων επιδομάτων. Και αυτό διότι οι παντρεμένοι θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως ενιαία οικονομική μονάδα (στην οποία μάλιστα θα περιλαμβάνονται και τα παιδιά αλλά και οι φιλοξενούμενοι) ανεξάρτητα από το πώς θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.

3. Το εισόδημα των ανήλικων παιδιών, θα προστίθεται σε αυτό του ενός γονιού. Θα επιλέγεται αυτός που εμφανίζει το μεγαλύτερο εισόδημα. Αν υπάρχουν ίσα ποσά, θα προτιμάται ο πατέρας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι παντρεμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το αν θα ασκήσουν το δικαίωμα που θα τους δοθεί ή όχι. Τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν (έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού, ξεχωριστές δόσεις πληρωμής του φόρου και αποφυγή του κινδύνου να μπλοκάρεται τραπεζικός λογαριασμός του συζύγου για οφειλές της συζύγου ή το ανάποδο) θα πρέπει να συγκριθούν με τα μειονεκτήματα που είναι ο κίνδυνος πληρωμής πρόσθετου φόρου λόγω των τεκμηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο θα λειτουργεί ως εξής:

1. Ο παντρεμένος που θα καταθέσει σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα, θα μπορεί να υποβάλλει χωριστά την ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς σε αυτήν να συμπεριλαμβάνονται και τα εισοδήματα της συζύγου.

2. Ο κάθε σύζυγος θα παραλαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και δεν θα εκδίδεται ένα κοινό με το ποσό να βεβαιώνεται στο όνομα του υπόχρεου (δηλαδή του συζύγου) ανεξάρτητα από το αν αυτός δικαιούται επιστροφή φόρου και η σύζυγος οφείλει να πληρώσει

3. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης θα προσδιορίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο χωρίς να γίνεται άθροιση των δύο ποσών ή συμψηφισμός.

4. Οι δόσεις πληρωμής του φόρου θα προσδιορίζονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο προκειμένου ο καθένας να πληρώνει (ή να χρωστάει) τα δικά του.

Το 2019, αναμένεται να υποβληθεί αισθητά μεγαλύτερος αριθμός φορολογικών δηλώσεων συγκριτικά με το 2018. Κατά κανόνα, οι δηλώσεις είναι περίπου 6,3 εκατομμύρια αλλά οι κοινές είναι 2,5 εκατομμύρια. Για κάθε παντρεμένο που θα ασκεί το δικαίωμα στην ξεχωριστή δήλωση, θα αυξάνεται και ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων κατά μια.

Μεγάλη μεταβολή θα υπάρξει και στον αριθμό των πιστωτικών και χρεωστικών εκκαθαριστικών καθώς πλέον δεν θα γίνεται πρόσθεση της επιστροφής φόρου του ενός συζύγου με το χρεωστικό υπόλοιπο του άλλου συζύγου.

Πιθανή επίσης, είναι και η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα πέσουν «θύματα» των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς είναι χιλιάδες τα ζευγάρια που αλληλοκαλύπτονται με τα εισοδήματα του ενός ή του άλλου συζύγου προκειμένου να δικαιολογείται η κατοχή περιουσιακών στοιχείων.

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ 03 Ιουν 2020 | 08:11

Στην ...παράταση η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φέτος: Πώς θα πληρώσετε με δόσεις έως τον Ιούνιο του 2022

"Κούρεμα" του ποσού που θα δείξει στο εκκαθαριστικό μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 09:33

Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας - Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομική ανάσα για πολλούς η μείωση φόρου την εποχή της κρίσης του κορονοϊού

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 08:18

Επιστροφές φόρου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους: Ποιοι θα μοιραστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΜΕΙΩΣΗ 17,2% ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 11:06

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων - Παράταση αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά την διασταύρωση στοιχείων και με την "ΕΡΓΑΝΗ" ο τελικός αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, φαίνεται να περιορίζεται στις 72.000.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΦΟΡΩΝ 14 Μαϊ 2020 | 07:46

Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2020 | 08:09

Ποιοι και πότε θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 534 ευρώ και τον Μάιο - Αναλυτικά η διαδικασία

Οι φορολογικές υποχρεώσεις και του Μαίου παρατείνονται για το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 08 Μαϊ 2020 | 07:57

Αλαλούμ με τις πληρωμές της εφορίας: Ποιοι πλήρωσαν και εμφανίζονται να χρωστάνε

Η αναταραχή έχει προκληθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ 06 Ιουν 2020 | 09:23

Ρύθμιση ανάσα: Η πληρωμή του φόρου παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2021- Σε 12 άτοκες δόσεις

Οι φόροι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους, υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 1,5 δις. ευρώ.

ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 05 Ιουν 2020 | 08:29

Το οπλοστάσιο των 95 δισ. ευρώ που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία

Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες όσο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουν 2020 | 12:14

ΕΛΣΤΑΤ: Η ύφεση πήγε στο 0,9% το α' τρίμηνο του 2020 - Μόνο με 15 ημέρες καραντίνας...

Κατά 1,6% μειώθηκε το ΑΕΠ συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2019.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουν 2020 | 08:47

Μειώσεις φόρων για πάνω από 2 εκατ. Ελληνες το 2021 - Ποιοι θα πληρώσουν έως και 50% λιγότερο

Το 2021, το εκκαθαριστικό της εφορίας θα "ξεφουσκώσει" ακόμη και κατά 50%, όπως φαίνεται από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το theTOC.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ 03 Ιουν 2020 | 17:06

Πρωτοφανές: Κατατέθηκαν αιτήσεις για δάνεια 1 δισ. ευρώ μέσα σε 2 ώρες- Διψάει για ρευστότητα η αγορά

Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι και μέσα στις πρώτες δύο ώρες είχαν γίνει 2629 αιτήσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ 03 Ιουν 2020 | 08:11

Στην ...παράταση η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φέτος: Πώς θα πληρώσετε με δόσεις έως τον Ιούνιο του 2022

"Κούρεμα" του ποσού που θα δείξει στο εκκαθαριστικό μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.