Οριστικό ναυάγιο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελευθέρων επαγγελματιών

Σε οριστικό «ναυάγιο» οδηγείτε η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού των ελευθέρων επαγγελματιών.

oristiko-nauagio-gia-ton-akatasxeto-logariasmo-twn-eleutherwn-epaggelmatiwn
SHARE THIS
0
SHARES

Σε οριστικό «ναυάγιο» οδηγείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν παλαιότερες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.  

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την εξαγγελία η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα συμπεριληφθεί τελικά το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έχουν δηλώσει ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση θα αναζητεί άλλα κίνητρα -πέραν του ακατάσχετου λογαριασμού- ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το λεγόμενο πλαστικό χρήμα.  

Την ίδια βέβαια ώρα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή «πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση». 

Η αναφορά αυτή έγινε μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Στη σημερινή τελευταία συνάντηση, πριν το κλιμάκιο των δανειστών αναχωρήσει από την Αθήνα, έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, και όπως δήλωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος, στο θέμα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες, ενώ υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»).

Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός» και η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα στα ορόσημα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook