Πίστωση χρόνου για τα Λουτρά Πόζαρ - Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές

Ο δήμος αρχίζει τις διαδικασίες για αδειοδότηση. Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές στην υπόλοιπη Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πίστωση χρόνου για τα Λουτρά Πόζαρ - Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές

Πίστωση χρόνου, προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα που έχει αναδειχθεί μετά την απόφαση "σφράγισης" των Λουτρών Πόζαρ της Αριδαίας, επειδή λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν το "Ειδικό Σήμα Λειτουργίας", πήρε ο δήμαρχος Αλμωπίας και νέος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χρήστος Μπάτσης. Ο κ.Μπάτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε πως το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε ανάκληση της απόφασης έπειτα από συνεννόηση. "Κατέθεσα τις προτάσεις μου και εξήγησα ότι θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετήσει το ζήτημα" πρόσθεσε.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, γνωρίζοντας ότι τα λουτρά Πόζαρ είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και θέλοντας να διευκολύνει την κατάσταση, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προχώρησε στην αναστολή της απόφασης, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της νέας δημοτικής αρχής ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Ο κ.Μπάτσης επεσήμανε ότι η ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου έγινε μόλις πριν από τρεις μέρες και ότι η ενημέρωση για την απόφαση της Περιφερειακής Υπηρεσίας του υπουργείου Τουρισμού περί σφράγισης των λουτρών ήταν στις 4 Οκτωβρίου. "Είμαι ο τελευταίος που θα απολογηθώ, ωστόσο έχω όλη την καλή διάθεση, όπως και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, με τους οποίους συζήτησα διεξοδικά και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Εμείς θα προβούμε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να μπούμε στη διαδικασία για να αποκτήσουμε το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας", πρόσθεσε. Τόνισε επίσης, ότι τα Λουτρά θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια ή την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Ο νέος δήμαρχος Αλμωπίας επέκρινε την προηγούμενη διοίκηση του δήμου λέγοντας ότι επέδειξε στασιμότητα στη διαχείριση της κατάστασης. Τα λουτρά Ποζαρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ), τέθηκαν σε παύση αξιολόγησης, γιατί δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, από τις 38 επιχειρήσεις που κίνησαν τις διαδικασίες να αποκτήσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, οι 12 το έχουν πετύχει, ενώ οι περισσότερες από τις 26 που υπολείπονται βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης.

Τι συμβαίνει με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας

Τα λουτρά Πόζαρ είναι μια από τις πιο μεγάλες και γνωστές λουτροπόλεις της Ελλάδας, με επισκέπτες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ετησίως, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δημήτρης Μπίνος. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν, το αντιμετώπισαν και άλλες ιαματικές πηγές. Ορισμένες έχουν σφραγιστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Χίου, όπου τα Λουτρά σφραγίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά ανακλήθηκε η απόφαση, καθώς προχώρησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου. Σε περιπτώσεις όπου δεν έγιναν οι διαδικασίες για την προσκόμιση των εγγράφων, όπως σε ορισμένα λουτρά της Λέσβου και της Ικαρίας, (τα λουτρά) έχουν σφραγιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στην κεντρική Μακεδονία καμία από τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών δεν έχει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

Όπως όμως είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, ορισμένα Λουτρά έχουν ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των διαδικασιών, όπως τα λουτρά Λαγκαδά και βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση σήματος. "Εμείς ως σύνδεσμος δώσαμε την ώθηση αλλά και με την ιδιότητα του δημάρχου κίνησα τις διαδικασίες και στα λουτρά Λαγκαδά. Αυτήν τη στιγμή πλέον, όπως έχω ενημερωθεί, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%", είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Αυτό που πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε είναι ότι πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες έχουν και οικονομικό κόστος, δεν είναι απλές", πρόσθεσε.

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας είναι ένα σήμα που δίδεται από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ) και ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στα ιαματικά λουτρά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, ο νόμος που απαιτεί την απόκτηση του ΕΣΛ τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2018 και αφορά μια ουσιαστική διαδικασία με την οποία τίθενται κανόνες λειτουργίας, από τους οποίους κάποιοι σχετίζονται και με την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. "Το ΕΣΛ είναι απαραίτητο και εκτιμώ ότι σε λίγους μήνες όσοι δεν έχουν δείξει ολιγωρία θα το αποκτήσουν", πρόσθεσε.

Τα στοιχεία μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού 124 φάκελοι μελετών για αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως ιαματικών. Από αυτούς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στις 66 περιπτώσεις. Βάσει αυτής εκδόθηκαν 63 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών και πλέον επισήμως είναι υπάρχουν πληροφορίες για τον χημισμό, τα κυβικά που αναγνωρίζονται, την θερμοκρασία, τις θεραπευτικές τους ενδείξεις και αντενδείξεις, την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, καθώς και για το σημείο ανάβλυσης.

Επίσης από τις πηγές που αναγνωρίστηκαν ως φυσικοί πόροι και στη συνέχεια κίνησαν τις διαδικασίες να πάρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας που αφορά στις εγκαταστάσεις (μιας και το πρώτο αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο), σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου, "12 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών έχουν αδειοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος, όπως όλα τα τουριστικά καταλύματα, που πλέον πέρασαν από την μορφή του απλού υδροθεραπευτηρίου σε Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) και Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ)". Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει το ΕΣΛ πέντε εγκαταστάσεις στην Εύβοια, δυο στην Ηλεία, μια στην Καβάλα, μια στην Κορινθία, μια στη Λέσβο, μια στη Φθιώτιδα και μια στην Πελοπόννησο.

ΦΩΤΟ INTIME

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:46

Κοινωνικός Τουρισμός: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις - Αύξηση 104,9% σε σχέση με το 2019

Μεγάλη η ανταπόκριση εφέτος στα τρία προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ 04 Ιουλ 2020 | 09:24

Ελληνικό: Τα έργα της πρώτης πενταετίας - Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις: Τι λένε τα διεθνή μέσα

Έργο διεθνών συμμαχιών - Θα συμβάλει κατά 2% στην αύξηση του ΑΕΠ -Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2022 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Aναταράξεις στην Air France: Θα καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας

Η Air France-KLM έλαβε την άνοιξη κρατική οικονομική στήριξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις

ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 04 Ιουλ 2020 | 08:29

Alpha Bank: Η ανακοίνωση για τη μαζική αποστολή SMS σε πελάτες για συναλλαγές που δεν είχαν κάνει

Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Ιουλ 2020 | 21:52

Ελληνικό: Επένδυση 80.000 θέσεων εργασίας - Αυτά είναι τα έργα της πρώτης πενταετίας

Από το Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα ξεπερνά σε μέγεθος το Hyde Park του Λονδίνου, μέχρι τη Νέα Παραλία, στόχος είναι ο σχεδιασμός μιας "έξυπνης" - πόλης.

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 03 Ιουλ 2020 | 13:34

Capital Economics: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν το νέο ισχυρό ράλι των αγορών στο β’ εξάμηνο

Τα περισσότερα risk assets ανέκαμψαν το δεύτερο τρίμηνο μετά την ισχυρή πτώση που προκάλεσε η πανδημία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ 03 Ιουλ 2020 | 13:29
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 12:07

Φώφη Γεννηματά: Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%

"Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων", ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 09:00

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αλλαγές σε "Συν-Εργασία" και εισφορές, μείωση προκαταβολής φόρου

Το φετινό ταμειακό κόστος για τη χώρα αναμένεται να φτάσει στα 17 δις. ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ 03 Ιουλ 2020 | 08:10

Πώς θα πάρετε πίσω τις πινακίδες του ΙΧ σας με έκπτωση έως 92%

Αρκεί κάποιος να πληρώσει 10 ευρώ για να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο όλο τον Αύγουστο.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 02 Ιουλ 2020 | 18:38

Bloomberg: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προτείνει στους "πλούσιους" του Βορρά

Θα την παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές με τον ευρωπαϊκό Νότο