
Σε ένα μικρό ανακάτεμα της τράπουλας και ισχυροποίηση των υφιστάμενων παικτών με ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων ονομάτων προχωράει ο κόσμος των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες κινήσεις.
Τα ονόματα που πρωταγωνιστούν είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, που προσθέτει νέα μέσα στον Όμιλο Alter Ego Media, καθώς και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης που έχει συμμαχήσει με τη United Media. Υπενθυμίζεται ότι η United Media είναι μέλος της United Group, πάροχο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη διεθνή επενδυτική εταιρεία BC Partners, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ελληνας fund manager, Νίκος Σταθόπουλος.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο τηλεοπτικός σταθμός Attica TV βρίσκεται σε "κενό αέρος" ύστερα από την ανανέωση της μίσθωσης της ενημερωτικής ζώνης από το Δήμο Ασπροπύργου, και την οποία επινοικίαζε η τριανδρία των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου που διαθέτουν στο πορτφόλιο τους το Action 24, Flash.gr και το iefemerida. Το γεγονός αυτό ανοίγει τις πύλες για την είσοδο νέων παικτών, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εκδότες με έδρα την Αθήνα.
Σχετικά με το σήριαλ του Open, ο ιδιοκτήτης του, Ιβάν Σαββίδης, παρά τα όσα διαρρέουν κατά διαστήματα, φαίνεται πως δε πρόκειται να το πουλήσει, ενώ προχωρά και σε ενίσχυσή του μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. € με επίκεντρο την ενημέρωση και τη μυθοπλασία.
Βαγγέλης Μαρινάκης: Έκλεισε το deal εξαγοράς του NewsIt απο τον Ευαγγελάτο - Στο "πακέτο" και η Στεφανίδου
Το εδώ και αρκετούς μήνες κυοφορούμενο deal της εξαγοράς του ιστότοπου NewsIt, που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Ευαγγελάτος, από τον Όμιλο Alter Ego Media πήρε επιτέλους σάρκα και οστά, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα. Σε αυτό προστίθεται και το TLife που ανήκει στη σύζυγό του, Τατιάνα Στεφανίδου, με το τελικό τίμημα να ανέρχεται στα 28 εκατ. €.
Τα χρήματα αυτά προήλθαν στο μεγαλύτερο μέρος τους από την πρόσφατη δημόσια εγγραφή της Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ανήλθε στά 60 εκατ. € και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Το ποσό αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί, θα χρησιμοποιούταν για εξαγορές στους τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός εφοπλιστής και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων εκτός από ιδιοκτήτης της Alter Ego Media, διέθεσε για την εξαγορά του NewsIt το ποσό των 20 εκατ. € με τα 12,6 εξ’ αυτών να προέρχονται από τη δημόσια εγγραφή και τα υπόλοιπα 6,85 από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Όσον αφορά το TLife το ποσό που έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανήλθε στα 9 εκατ. € με τη πλειοψηφία (5,8 εκατ. €) να προέρχεται από τα χρήματα της δημόσιας εγγραφής και τα υπόλοιπα (3,1 εκατ. €) από τα ίδια κεφάλαια.
Όμως η εξαγορά των δύο αυτών μέσων δε σημαίνει πως θα τα αποχαιρετήσουν οι πρώην ιδιοκτήτες τους, καθώς τόσο ο Νίκος Ευαγγελάτος, όσο και η Τατιάνα Στεφανίδου θα παραμείνουν στη διοίκηση τους για τουλάχιστον μία πενταετία.

Με την εξαγορά αυτή η Alter Ego Media ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βάση των "λαϊκών" της μέσων, ενώ η μέχρι στιγμής σχέση με το Νίκο Ευαγγελάτο, με το Mega να φιλοξενεί την εκπομπή Live News , είναι αρκετά επιτυχημένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alter Ego επιδίωκε και την εξαγορά ενός αθλητικού site καθώς στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει η φήμη για το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Μαρινάκη για τo gazzetta.gr της Liquid Media, αλλά ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών δεν καρποφόρησε. Ωστόσο η κίνηση αυτή δείχνει πως υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκτός, όμως, από την ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης ο Όμιλος επιδιώκει επίσης και τη συμμετοχή στο μείγμα της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και της δημιουργίας μέσων με στόχο την προσέλκυση νεότερων κοινών που καταναλώνουν τελείως διαφορετικά περιεχόμενο.
H συμμαχία Βαρδινογιάννη -Σταθόπουλου- Μαρινάκη για το αθλητικό περιεχόμενο
Μία νέα ισχυρή συμμαχία στο χώρο των media είναι αυτή του εφοπλιστή Γιάννη Βαρδινογιάννης με τον Νίκο Σταθόπουλο και τη United Media. Οι δύο άνδρες που έχουν μεγάλη πείρα τόσο στην ιδιωτική όσο και τη συνδρομητική τηλεόραση έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, καθώς κατέχουν κατά 50% τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV. Η επίσημη ανακοίνωση για τον τηλεοπτικό "γάμο" πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου.
Εκτός, όμως, από τη συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό, οι δύο ισχυροί άνδρες επιδιώκουν και τη δημιουργία ενός πόλου στην αθλητική συνδρομητική τηλεόραση και έχουν ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την προβολή αγώνων εννέα μικρών ομάδων της Super League για την επόμενη διετία. Μάλιστα, το εγχείρημα φαίνεται να θέλει να αποκτήσει σταθερές βάσεις, καθώς όπως έχει ήδη γραφτεί, έγινε κρούση στον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, για τη συμμετοχή του τριφυλλιού.
Σκοπός αυτή της νέας πλατφόρμας θα είναι η δημιουργία ενός νέου πόλου. Σε αυτόν, που θα ονομάζεται Per Capita και σε πρώτη φάση θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, τα οποία θα πουλάει σε πλατφόρμες όπως η Nova και το Cosmote TV ως πλατφόρμα διαχείρισης και μεταπώλησης αθλητικού περιεχομένου, θα συμμετέχει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και το κανάλι Star.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr