Πώς θα πληρώσει το κράτος τις οφειλές μας σε φόρους και οφειλές

Ποιοι είναι οι "τυχεροί" για τους οποίους θα μηδενιστεί έως και το 80% των οφειλών τους.

κοσμος

Το αόρατο χέρι του κράτους θα πληρώνει τις οφειλές επαγγελματιών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί λοιπόν μέχρι το τέλος του έτους, ο φορολογούμενος να έχει το άγχος των πληρωμών προς την ΑΑΔΕ και προς τον ΕΦΚΑ, η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα.

Ποιοι είναι οι "τυχεροί"

Ποιοι θα είναι οι "τυχεροί" που θα έχουν αυτή τη μεταχείριση; Υπολογίζονται σε περίπου 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές μέσα στο 2020 αλλά και μεγάλη μείωση εσόδων άνω του 30% κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Πώς θα πληρώσει το κράτος τις οφειλές μας σε φόρους και οφειλές

Η αυτόματη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά ουσιαστικά αυτούς που είχαν αυξημένες πάγιες δαπάνες μέσα στο 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα μέτρα στήριξης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των δαπανών – ακόμη και το 70-80%- θα καλυφθεί τώρα με ποσά τα οποία όμως ο επαγγελματίας δεν θα πάρει στα χέρια του αλλά θα τα δει να μηδενίζουν ή να μειώνουν αισθητά τις οφειλές του προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνισε, προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν από το τέλος Μαίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει αρχικά με αίτηση στην πλατφόρμα my business support η οποία και θα μείνει ανοικτή περίπου μέχρι τις 10 Ιουνίου.

κοσμος

Ουσιαστικά εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κληθούν να κάνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020 οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες για ρεύμα, ενοίκια (δεν χαρίστηκαν όλα από το κράτος), μισθούς (για όσους δεν εργαζόμενους δεν μπήκαν σε αναστολή) κλπ παρά το γεγονός ότι το κράτος τους είχε κρατήσει κλειστούς ή περιορισμένους με αποτέλεσμα ο τζίρος τους να υποχωρήσει πάνω από 30%. Επίσης, το σύστημα θα "κόψει" όσους δεν απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα, θα ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ώστε να αποτυπωθούν -στο έντυπο Ε3 της εφορίας- οι πάγιες δαπάνες της περυσινής χρονιάς. Έτσι, το όλο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από το έντυπο Ε3 θα προκύψουν οι πάγιες δαπάνες, θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό η όποια οικονομική ενίσχυση έχει ήδη λάβει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας και η διαφορά θα είναι η "βάση" υπολογισμού της επιδότησης. Το ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης, θα εξαρτηθεί από το ύψος των δαπανών που θα έχει προκύψει για όλες τις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και δεν πρέπει να υπάρξει υπέρβαση αυτού του ποσού. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό των ακάλυπτων δαπανών, τόσο μεγαλύτερο θα μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης.

Με το κλείδωμα του ποσοστού της επιδότησης, θα γίνει και η κατανομή των χρημάτων στον ΕΦΚΑ και στην εφορία. Δηλαδή, για κάθε επαγγελματία θα μπορούν να πληρωθούν αυτόματα και οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι. Μετά την κατανομή, ο δικαιούχος θα βλέπει το κράτος να πληρώνει για όλο το 2021 τις οφειλές του μέχρι να εξαντληθεί το ποσό της επιδότησης που του αναλογεί. Εκτιμάται ότι η διαδικασία υπολογισμού των επιδοτήσεων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2021 | 08:57

Ποιοι κερδίζουν από τις μειώσεις φόρων το 2022

Δεν αποκλείεται το 2022 η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα τόνωση των νοικοκυριών, εφόσον η πανδημία και η ενεργειακή κρίση συνεχίσουν να μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 26 Νοε 2021 | 06:46

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Κούρεμα οφειλών έως και 75% - Αναλυτικά παραδείγματα

Oι πρώτες 25 περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ολοκληρώθηκαν με κούρεμα της οφειλής που φθάνει έως και το 75%.

ΝΕΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 22 Νοε 2021 | 13:36

e-ΕΦΚΑ: Εντάσσεται στο support.gov.gr - Πώς θα λειτουργεί

Ποιες διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ υποκαθίσταται από την ψηφιακή πλατφόρμα support.gov.gr.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Νοε 2021 | 09:07

Manager από τον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν στον ΕΦΚΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής επιτελικών στελεχών του ΕΦΚΑ και από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Νοε 2021 | 12:00

e-EΦΚΑ: Οι προϋποθέσεις για δικαίωμα ασφάλισης σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους

Ο ανασφάλιστος διαζευγμένος σύζυγος, για να τύχει των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων, πρέπει να πληροί τέσσερις προϋποθέσεις.

ΕΩΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 15 Νοε 2021 | 06:59

ΟΑΕΔ - ΕΦΚΑ: Οι πληρωμές που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα - Οι δικαιούχοι

Συνολικά 78,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 80.500 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ 11 Νοε 2021 | 21:55

ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία το 1555 για τους πολίτες - Πότε παίρνουν μπόνους οι εργαζόμενοι

Ο μέσος χρόνος αναμονής των πολιτών στο ακουστικό είναι μόλις 15 δευτερόλεπτα, ανέφερε ο διοικητής του ΕΦΚΑ.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ 09 Νοε 2021 | 17:27

"Ναι" από το ΣτΕ στη συμμετοχή ιδιωτών για την έκδοση των συντάξεων

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που ζητούσαν να μην παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να συμπράττουν στην απονομή συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 05 Νοε 2021 | 13:00

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η 20ετής παραγραφή των αξιώσεων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος του 2016, που ορίζει ότι είναι 20ετής η παραγραφή, με αποτέλεσμα για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις να ισχύει πλέον δεκαετής παραγραφή.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 02 Νοε 2021 | 09:29

Κατέρρευσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξετάσεων του ΕΦΚΑ - Εντονη διαμαρτυρία των δικηγόρων

Το πρωτοφανές περιστατικό κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ μετά το φιάσκο και την ακύρωση των εξετάσεων, τελικά θα επαναληφθούν το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου