Follow us

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα - Έφτασε 3 ευρώ ένας πύραυλος παγωτού - Σχέδιο για νέο market pass

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να μπούμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- στο καλοκαίρι και η ζήτηση για τα παγωτά αρχίζει να ανεβαίνει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΓΩΤΟ

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να μπούμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- στο καλοκαίρι και η ζήτηση για τα παγωτά αρχίζει να ανεβαίνει.

Έκπληκτοι όμως οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ανατιμήσεις σε σχέση με την περυσινή καλοκαιρινή σεζόν οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30% χωρίς να λείπουν και τα ακραία παραδείγματα διπλασιασμού των τιμών. Με δεδομένο ότι τα γαλακτοκομικά πρωταγωνίστησαν στον κύκλο αυξήσεων των προηγούμενων μηνών, όλο το βάρος έχει μεταφερθεί τώρα στο αγαπημένο προϊόν του καλοκαιριού.

Ο πύραυλος που πέρυσι κόστιζε 2,2 ευρώ, φέτος πωλείται προς 3 ευρώ, ενώ στα 3 ευρώ έχει εκτοξευτεί και η τιμή στο μεγάλο ξυλάκι.

Τα φθηνότερα παγωτά (π.χ γρανίτες) που πέρυσι διατίθονταν προς 50 λεπτά φέτος κοστίζουν ένα ευρώ και το ερώτημα πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση (ή έστω η σταθεροποίηση) της τιμής των τροφίμων.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, -ενδεχομένως και στα στοιχεία του πληθωρισμού του Μαϊου που ανακοινώνονται σε λίγες ημέρες, αναμένεται να αποτυπωθεί αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πτώση των τιμών. Σημαίνει ότι θα γίνει σύγκριση των φετινών τιμών με τις αντίστοιχες περυσινές οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει να ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα από πέρυσι τον Μάιο.

Εκπρόσωποι του κλάδου των supermarket αλλά και των εταιρειών παραγωγής τροφίμων, τοποθετούν την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του λογαριασμού του supermarket στο δεύτερο εξάμηνο και κυρίως προς το τέλος του χρόνου.

Προβλέπουν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο στάδια:

1. Στο πρώτο στάδιο θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση οι "προσφορές" μέσω των οποίων θα υπάρξει έμμεση πίεση των τιμών προς τα κάτω. Τα supermarket καταγράφουν πλέον σημαντική μείωση στον όγκο των πωλήσεών τους λόγω των πολύ υψηλών τιμών η οποία κατά μέσο όρο κινείται στην περιοχή του 5%.

2. Σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσουν οι μειώσεις στις ονομαστικές τιμές. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρακτικά να εξαντληθούν τα αποθέματα που μπήκαν στις αποθήκες με πολύ υψηλές τιμές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο. Δείκτης για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πτώση των τιμών στην λιανική, θα είναι τα τιμολόγια χονδρικής τα οποία και θα δείξουν σε ποια επίπεδα τιμών θα γεμίσουν μετά το καλοκαίρι οι αποθήκες των supermarket.

Προϋποθέσεις για μείωση των τιμών στην χονδρική έχουν πλέον αρχίσει να δημιουργούνται. Πρώτον διότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές των καυσίμων (άρα και το μεταφορικό κόστος), και δεύτερον διότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση κάτι που αναγκάσει και τις αλυσίδες supermarket να αντιδράσουν.

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν είναι προφανές ότι το πρόβλημα των πολύ υψηλών λογαριασμών του supermarket θα παραμείνει και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, από τον επόμενο μήνα, οι καταναλωτές θα μείνουν και χωρίς την ενίσχυση του market pass το οποίο καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο.

Διαβάστε Επίσης

Ήδη έχουν εξοφληθεί όσοι επέλεξαν την καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο δόσεις για όσους επέλαξαν την ψηφιακή κάρτα. Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο.

Εφόσον λοιπόν σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι πλέον πολύ πιθανό να υπάρξει ανανέωση του market pass και για το β’ εξάμηνο ή τουλάχιστον για το γ’ τρίμηνο. Το μέτρο θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο και τέτοιος δημοσιονομικός χώρος είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα δημιουργηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 10 Απρ 2024 | 12:29

Επιτάχυνε ξανά στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Αυξητικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ 06 Μαϊ 2024 | 10:01

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ 02 Μαϊ 2024 | 10:13

Οι δύο "μόνιμου χαρακτήρα" επιβαρύνσεις που αφήνει πίσω της η ενεργειακή κρίση - Διψήφιες οι τιμές της κιλοβατώρας και τον Μάιο

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως παρόχου, μια κιλοβατώρα θα κοστίζει για τον Μάιο περίπου 10-11 λεπτά.

E-KATANALOTIS 30 Απρ 2024 | 12:12

Πώς θα "ξεφουσκώσετε" τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ με το νέο "ψαχτήρι" τιμών - Πέντε πρακτικές λύσεις

Με πέντε "συνταγές", η πλατφόρμα e-katanalotis μπορεί να αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 30 Απρ 2024 | 09:08

Έρχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι ισχύει με την άρση της ακινησίας

Οι τέσσερις βασικές προβλέψεις της διάταξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ 29 Απρ 2024 | 16:53

Πώς θα βρείτε το φθηνότερο "καλάθι" προϊόντων στο σούπερ μάρκετ - Στον "αέρα" το νέο "ψαχτήρι" τιμών

Περισσότεροι από 3.500 κωδικοί στο νέο "ψαχτήρι" - Ο καταναλωτής θα τσεκάρει ποιο σούπερ μάρκετ έχει τη χαμηλότερη τιμή στη συνολική λίστα με τα ψώνια.

28 Απρ 2024 | 12:27

Γιατί "σπανίζουν" στην Ελλάδα οι καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας - Πώς θα ξεφύγουμε από τους μισθούς της φτώχειας

Ο… δρόμος για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη θέση της 2ης φτωχότερης χώρας στην Ευρώπη μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ 26 Απρ 2024 | 10:41

Έχουμε τις ίδιες μεικτές αποδοχές με το… 2006 και μας κάνουν κρατήσεις έως και 44%

Οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές για το 2023 διαμορφώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ- στα 23.500 ευρώ. Ιδιες με αυτές του... 2006.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 25 Απρ 2024 | 10:19

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε ξεκινά η διαδικασία, πόσα θα πληρώσουμε [παραδείγματα]

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2025: Τα νέα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής και οι σκέψεις για τροποποιήσεις στο ύψος βάσει περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Απρ 2024 | 11:42

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα: Σε ποιες θέσεις ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ - Ποιοι είναι οι "πληβείοι" των 900 ευρώ

Το 72% των εταιρειών προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών μέσα στο επόμενο 12μηνο ενώ μόλις το 17% εκτιμά ότι οι μισθοί θα μείνουν σταθεροί.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 11:04
ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 21 Απρ 2024 | 10:02

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.