Άκαρπο το Eurogroup - νέα μέτρα χωρίς χρέος και δόση

Χωρίς συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για το θέμα του χρέους ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Χωρίς συμφωνία στο θέμα του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας. Το ζήτημα παραπέμπεται -για ακόμη μία φορά- στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 15 Ιουνίου. Συμφωνία, ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και κατά συνέπεια ούτε στην εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν. 

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνεδρίασης. 

Ντάισελμπλουμ: Δεν τα βρήκαμε στο χρέος

“Έγινε τεράστια πρόοδος στο θέμα των μεταρυθμίσεων. Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε και τυπικά την αξιολόγηση. Εγινε πολύ σημαντική προσπάθεια από την Αθήνα για τα prior actions και η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να προχωρήσει αυτή τη δουλειά ώστε να δοθεί η δόση πριν το καλοκαίρι” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης. Όπως πρόσθεσε, “είχαμε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό το σημείο δεν φτάσαμε σε μια συνολική συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Θα πρόσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία τον Ιουνίο”.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο δεν υπήρξε μια επιτυχής κατάληξη. 

“Πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα. Αυτόι είναι εφικτό και θα μπορούσε να γίνει στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup”, είπε χαρακτηριστικά.  

“Η τελική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Αυτο θα ανοίξει το δρόμο για να γίνουν οι εκταμιεύσεις”, είπε. Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι μια πλήρης συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. “Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σαφήνεια. Εμείς σημειώσαμε πρόοδο. Υπήρξε πρόοδος σε συγκεκριμένα ζητήματα” τόνισε. Μεταξύ αυτών -όπως είπε- ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 έτη και μετά θα πρέπει να μείνει προσκολλημένη στις δεσμεύσεις του συμφώνου σταθερότητας. Ακόμη, όπως είπε, σε σχέση με χρηματοδοτικές ανάγκες, ότι αυτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% και μεσοπρόθεσμα το 20%. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα μέτρα, εάν αυτά απαιτηθούν, θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό πριν το καλοκαίρι το ΔΝΤ επισήμως να συμμετάσχει στ πρόγραμμα. “Είμαστε πολύ κοντά. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο αλλά χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια στο θεμα της ελάφρυνσης του χρέους. Είμαστε έτοιμοι να πούμε στο ΔΝΤ μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε” τόνισε και πρόσθεσε: “Οι αριθμοί θα έρθουν μόνο στο τέλος του προγράμματος. Αυτο θα πρέπει να το αποδεχθεί το ΔΝΤ” 

Μοσκοβισί: Έγινε μεγάλη πρόοδος 

“Δεν καταλήξαμε. Κάναμε όμως πρόοδο. Είμαι αισιόδοξς οτι σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα πάντα και άρα θα ολοκηρωθεί η αξιολόγηση. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες” δήλωσε από τη μεριά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Αναφορικά με το χρέος τόνισε: “Είχαμε μακροσκελείς συζητήσεις απόψε σε διάφορα format. Όλοι είχαμε συζητήσεις που ήταν αναλυτικές και σε βάθος. Προχωρήσαμε σημαντικά. Tώρα θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup”. 

"Σε ότι αφορά τη συμφωνία κυβέρνησης θεσμών έγιναν σημαντικές κινήσεις", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε: "Δεν χρειάστηκαν όλες νομοθέτηση αλλά 140 μέτρα έπρεπε να ληφθούν καλύπτοντας όλο το εύρος της οικονομίας. Ενημέρωσα το Eurogroup ότι τα 104 από τα 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν «τελειωμένα». Ακόμα και σήμερα έγινε πρόοδος και φτάσαμε στις 115 ολοκληρωμένες δράσεις. Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν το 4% του ΑΕΠ με σκληρές επιλογές σε ότι αφορά τις συντάξεις, συμπλήρωσε. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα πούμε ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση". 

Ρέγκλινγκ: Υπάρχει χρόνος αλλά όχι πολύς

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί των μέτρων χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαίου του 2016. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκταμιεύσεις εφόσον κλεισει η αξιολόγηση. Υπάρχουν κάποιες πληρωμές τον Ιούλιο. Δεν είχαμε απόλυτη συμφωνία στα μέτρα του χρέους” τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.   

"Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο" είπε. 

Τσακαλώτος: Δύσκολες οι συζητήσεις για το χρέος 

Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ήταν "δύσκολες οι συζητήσεις για το θέμα τους χρέους", ενώ τόνισε ότι είναι "καθήκον του ΔΝΤ και των μελών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν το χάσμα. Αποφασίστηκε να γίνει άλλη μία προσπάθεια για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους".

Η κυβέρνηση προσδοκά πλέον ότι "θα συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Οπωσδήποτε θα πάρουμε τη δόση τον Ιούνιο", ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης 

Η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας και διεκόπη περίπου στις 7 προκειμένου να πραγματοποιηθούν «τεχνικές διαβουλεύσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο υπουργό Μπρινό λε Μερ.  

Στην συνέχεια έγινε μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς επαφές με διάφορες συνθέσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα αφορά το χρέος και θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια της "Καθημερινής" στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε μνεία για πλεόνασμα 2,2%, ένα σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπήρξαν διαφωνίες.

 

 

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ 2015 09 Φεβ 2020 | 22:02

Αποκαλύψεις Γιούνκερ: To non paper του Σόιμπλε για Grexit

«Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι»

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 28 Ιαν 2020 | 16:05

Σόιμπλε: 75 χρόνια μετά το Άουσβιτς αυξάνεται ο αντισημιτισμός στη Γερμανία

Tρομακτικό το ότι 75 χρόνια μετά τον πόλεμο έχουμε ακόμα προβλήματα με τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Β. Σόιμπλε.

ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 25 Φεβ 2020 | 16:42

Από την Πέμπτη, με τέσσερα απλά βήματα, η δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών

Aποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Φεβ 2020 | 11:42
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φεβ 2020 | 08:41

Ρύθμιση 24 - 48 δόσεων στην εφορία: Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή των αιτήσεων

Για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ 24 Φεβ 2020 | 21:43

Λ. Κατσέλη για πλατφόρμα α' κατοικίας: Μεγάλη αποτυχία όλης της διαδικασίας

Το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων είναι ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα και οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονται σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για προτεινόμενες λύσεις.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 Φεβ 2020 | 20:58

Την Τρίτη στην ολομέλεια το Ασφαλιστικό. Παραδείγματα Βρούτση με αυξήσεις συντάξεων

Σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:40

Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 24 Φεβ 2020 | 18:33

Κοροναϊός "χτύπησε" το ΧΑ: Πτώση 8,36% - "Χάθηκαν" πάνω από 4 δισ. ευρώ

Με δραματική πτώση που ξεπέρασε το 8% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά.

ΖΗΜΙΕΣ 115 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 24 Φεβ 2020 | 17:07

Καταρρέουν τα ΕΛΤΑ- Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία

Τα ΕΛΤΑ παρουσίαζαν 15 εκατομμύρια κέρδη και τελικά παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με ζημίες 115 εκατομμυρίων ευρώ.