Α 'κατοικία: Στις 100.000 το όριο προστασίας για τα επιχειρηματικά δάνεια

Δυσκολεύουν οι όροι ένταξης στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

prostasia-akatoikias-psalidi-stous-orous-entaksis-gia-epixeirimatika-daneia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Νομοτεχνικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής με τις οποίες δυσκολεύουν οι όροι ένταξης στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όσων έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης μειώνεται για την κατηγορία αυτή των δανειοληπτών το όριο της οφειλής στα 100.00 ευρώ από τις 130.000 που αναφέρονταν στην σχετική τροπολογία.

«Για να διασφαλίσουμε τις προυποθέσεις ότι προχωρούμε προτείνουμε στο Σώμα αυτές τις αλλαγές όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης καταθέτοντας στα πρακτικά τις νομοτεχνικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν συνάψει επιχειρηματικά δάνεια και επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο η αντικειμενική αξία της κατοικίας τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ. Αντίθετα στις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών η αντικειμενική αξία ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ. ​

Ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε προϊδεάσει για την νέα ρύθμιση, ενημερώνοντας ότι θα κατατεθεί νομοτεχνική αλλαγή που θα περιορίζει την περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού ανέφερε ότι πιστεύει πως όλοι συμφωνούν να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια διότι διαφορετικά θα πάμε σε νέο δανεισμό, επέμεινε ότι με την τροπολογία δεν επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Έχουμε ένα άγχος ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις» είπε και για το λόγο αυτό κατέθεσε την νομοτεχνική αλλαγή για τα επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου η τροπολογία να πάρει το «πράσινο» φως από την ΕΚΤ. ​

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η νομοτεχνική αλλαγή αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου και όχι τα όρια του αρχικού του ύψους

«Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον 'νέο νόμο Κατσέλη' αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η νομοτεχνική αλλαγή «δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου. Επισημαίνεται δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια».   

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68  του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις  «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια». 

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook