Follow us

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2025

Η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 1,454 δισ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 5,343 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α' 5μηνο εφέτος, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,055 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,197 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

Σημειώνεται ότι ποσό 1,993 δισ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού και ποσό 499 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό των επενδυτικών δαπανών, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους. Επιπλέον, ποσό ύψους 342 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου προσμετράται δημοσιονομικά στο 2024. Εξαιρώντας τα ανωτέρω ποσά, η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού, εκτιμάται σε 1,454 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό του πενταμήνου, περιλαμβάνεται και είσπραξη μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμώμενου ύψους 665 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2025, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28,969 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,632 δισ. ευρώ ή 6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό εμπεριέχεται τόσο στα έσοδα (στην κατηγορία "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών"), όσο και στις επιστροφές φόρων (ΦΠΑ), το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές που απαιτήθηκε να γίνουν τον Ιανουάριο 2025 για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι οποίες αφορούν στο 2024 και είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

1. Τα έσοδα της κατηγορίας "Φόροι" ανήλθαν σε 26,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,677 δισ. ευρώ ή 6,6% έναντι του στόχου κυρίως εξαιτίας: α) της είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμώμενου ύψους 665 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όπως προαναφέρθηκε και β) της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ κ.λπ.) και της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :

*Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 10,995 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 271 εκατ. ευρώ.

*Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,789 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 58 εκατ. ευρώ.

*Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,530 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 139 εκατ. ευρώ.

*Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 9,167 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 967 εκατ. ευρώ εκ των οποίων: ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 817 εκατ. ευρώ, οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 221 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου λόγω εμπροσθοβαρούς πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.

2.Τα έσοδα της κατηγορίας "Κοινωνικές Εισφορές" ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

3.Τα έσοδα της κατηγορίας "Μεταβιβάσεις" ανήλθαν σε 3,281 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Ποσό 1,346 δισ. ευρώ εισπράχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με τον στόχο, ενώ ποσό 1,608 δισ. ευρώ αφορά σε έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

4.Τα έσοδα της κατηγορίας "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών" ανήλθαν σε 1,450 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, τα έσοδα της μείζονας κατηγορίας "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών" ανήλθαν σε 665 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

5.Τα έσοδα της κατηγορίας "Λοιπά τρέχοντα έσοδα" ανήλθαν σε 1,079 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 1,079 δισ. ευρώ, ποσό 117 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 3 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,819 δισ. ευρώ και ενσωματώνουν το ποσό επιστροφής ΦΠΑ ύψους 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο δημοσιονομικά επηρεάζει το 2024. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,034 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 348 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,686 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Τα συνολικά έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,725 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 154 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,880 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Τον Μάιο 2025, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,909 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,403 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, εξαιτίας κυρίως της είσπραξης τον μήνα Μάιο της πέμπτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποσού ύψους 1,346 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Απρίλιο.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

1.Τα έσοδα της κατηγορίας "Φόροι" ανήλθαν σε 4,945 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 316 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή κυρίως προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής :

-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,117 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 3 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 191 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 54 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,569 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 312 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 227 εκατ. ευρώ, λόγω της νωρίτερης ενεργοποίησης της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως προαναφέρθηκε.

2.Τα έσοδα της κατηγορίας "Κοινωνικές Εισφορές" ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

3.Τα έσοδα της κατηγορίας "Μεταβιβάσεις" ανήλθαν σε 1,461 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,336 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025, λόγω της είσπραξης της πέμπτης δόσης από το ΤΑΑ ποσού 1,346 δισ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί τον Απρίλιο. Ποσό 95 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

4.Τα συνολικά έσοδα της κατηγορίας "Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών" ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

5.Τα έσοδα της κατηγορίας "Λοιπά τρέχοντα έσοδα" ανήλθαν σε 179 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 179 εκατ. ευρώ, ποσό 9 εκατ. ευρώ αφορά σε έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 3 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 778 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 301 εκατ. ευρώ από τον στόχο (478 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του ΠΔΕ Μαΐου ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11 εκατ. ευρώ από τον στόχο (115 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου- Μαΐου 2025 ανήλθαν στα 27,094 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,718 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (29,812 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Επίσης είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, κατά 325 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,218 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς τους ΟΚΑ και λοιπούς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,539 δισ. ευρώ και των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 455 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι τα προαναφερθέντα ποσά δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους.

Αξιοσημείωτες μεταβιβάσεις είναι οι ακόλουθες:

-οι μεταβιβάσεις προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ- ΠΕΔΥ ύψους 588 εκατ. ευρώ,

-η μεταβίβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΚΩ), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 55 του Ν.4508/2017 (Α' 200),

-η επιχορήγηση ύψους 290 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων,

-οι επιχορηγήσεις προς τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ) ύψους 124 εκατ. ευρώ, και

-η επιχορήγηση προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ύψους 113 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3,729 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 499 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2024 κατά 685 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα στην Αθήνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΧΟΥ 4,929 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Σεπ 2025 | 13:52

Προϋπολογισμός 2025: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,696 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2025, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,459 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 185 εκατ. ευρώ

ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ 14 Σεπ 2025 | 08:50

Γιατί έρχεται ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

Το χρέος μειώθηκε το 2024 κατά 10,3 % του ΑΕΠ αλλά και κατά 5 δισ. ευρώ ως απόλυτο μέγεθος σε σχέση με το 2023.

ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 28 Αυγ 2025 | 13:12

Σε καθοδική πορεία το χρέος, μειώθηκε για πρώτη φορά και σε απόλυτο αριθμό

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε καθαρούς όρους καταγράφει στο τέλος Ιουνίου μείωση κατά 2,2 δις ευρώ στα 326,4 δις ευρώ, από 328,6 δις ευρώ στο τέλος του 2024.

ΥΠΟΙΚ 18 Αυγ 2025 | 11:07

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,959 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,599 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,665 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 25 Ιουλ 2025 | 16:30

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,519 δισ. ευρώ καταγράφηκε το α' εξάμηνο

Στόχος ήταν τα 2,235 δισ. ευρώ - Το πρωτογενές πλεόνασμα για την ίδια περίοδο το 2024 ήταν 2,905 δισ. ευρώ

17 Ιουλ 2025 | 13:54

Η NextCom "Greek Business Champion" στα βραβεία Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2025

Η βράβευση της NextCom ως "Greek Business Champion" αποτελεί επιστέγασμα της σταθερά ανοδικής της πορείας στους τομείς της επικοινωνίας, της τεχνολογίας και της ενέργειας.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 12 Ιουλ 2025 | 08:33

Πακέτο ΔΕΘ 1,5 δισ. ευρώ με μειώσεις φόρων, ενισχύσεις και παρεμβάσεις στο στεγαστικό - Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ

Με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο τρέχει το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 02 Ιουλ 2025 | 17:47

Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών - "Πάμε Α' Εθνική"

Είναι ένα βήμα που πιστοποιεί την πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

ΣΤΟ 2,2% 24 Ιουν 2025 | 18:28

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οριακά χαμηλότερη η ανάπτυξη φέτος λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Όπως τονίζει η έκθεση η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Ιουν 2025 | 11:37

Χατζηδάκης για Μέση Ανατολή: Περιορισμένες επιπτώσεις στην οικονομία αν εφαρμοστεί η εκεχειρία

"Εκεί που θα μπορούσε να υπάρξει πιο σημαντικό πρόβλημα είναι στον τουρισμό, διότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 23 Ιουν 2025 | 12:59

Μήνυμα Πιερρακάκη στις τράπεζες: Πρέπει να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να υπερβούν τον εαυτό τους

"Οι τράπεζες να ανακτήσουν τον ρόλο που είχαν προ κρίσης", λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 19 Ιουν 2025 | 12:43

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 και 2% το 2026

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιόλογες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2025 17 Ιουν 2025 | 12:23

INE/ΓΣΕΕ: O μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 32,8% την περίοδο 2009-2024

Η ετήσια έκθεση του 2025 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Μαϊ 2025 | 10:05

Μητσοτάκης στο CNBC: Να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τους μισθούς χωρίς να διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε

Στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μίλησε ο Kυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις.

ΥΠΕΘΟ 30 Απρ 2025 | 18:34

Στην ΕΕ η ετήσια έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας - Προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, επενδύσεις 8,4% και πληθωρισμό 2,4%

Η έκθεση είναι αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο (ΜΔΣ) 2025 - 2028

ΕΛΣΤΑΤ 22 Απρ 2025 | 12:17

Πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ" 11,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 - Αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ

Το ποσό αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση και με το αντίστοιχο του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Απρ 2025 | 14:55

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισεκ. ευρώ στο τρίμηνο – Υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, συγκράτηση στις δαπάνες

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17.691 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.816 εκατ. ευρώ.

02 Μαρ 2025 | 10:16

Προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις μέσα στο 2025- Στο επίκεντρο η ετυμηγορία της Moody΄s

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2025 θα είναι έτος νέων αναβαθμίσεων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Ιαν 2025 | 11:28

Χατζηδάκης στο Tiktok: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεδιπλώνει τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το τρέχον έτος.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 27 Δεκ 2024 | 10:03
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ 23 Δεκ 2024 | 09:29

Στουρνάρας: Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα επιλύσει την ακρίβεια - Λείπουν 200.000 χέρια από την αγορά εργασίας

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, η μετανάστευση από προορισμούς τους οποίους επιθυμούμε είναι μια λύση στο πρόβλημα της αγοράς εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 13,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Δεκ 2024 | 18:33

FAZ: Τα πράγματα πάνε εκπληκτικά καλά στην Ελλάδα - Αντιμετωπίζει ένα "πρόβλημα πολυτέλειας"

"Ενώ οι οικονομίες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκονται σε ύφεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα "πρόβλημα πολυτέλειας"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2024 | 18:25

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 12 δισ. στο 11μηνο - Αυξημένα έναντι του στόχου τα φορολογικά έσοδα

Το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2024 τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 106 εκατ. έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 06 Δεκ 2024 | 23:19

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

Ο Scope ήταν ο πρώτος, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 06 Δεκ 2024 | 14:12

"Η Ελλάδα δείχνει στη Γαλλία πώς γίνεται": Τα γερμανικά ΜΜΕ λένε στο Παρίσι να παραδειγματιστεί από την ελληνική οικονομία

"Με πολλούς τρόπους, η Αθήνα δείχνει στην κυβέρνηση του Παρισιού τον δρόμο"¨, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 04 Δεκ 2024 | 13:26

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026

Για τον πληθωρισμό αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 2% προς τα τέλη του 2026 λόγω της επίμονης αύξησης στις τιμές των υπηρεσιών.

04 Δεκ 2024 | 08:06

Οι "αλκυονίδες" της ελληνικής οικονομίας

Το σοφότερο που έχουμε να κάνουμε αυτή την περίοδο των αλκυονίδων για την ελληνική οικονομία είναι να συσσωρεύαμε "λίπος" για το χειμώνα και να εξοπλιζόμαστε, γιατί όλοι εξοπλίζονται.

ΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 01 Δεκ 2024 | 10:08

Το σχέδιο για ταχύτερη μείωση του χρέους φέρνει νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα μέρος της τριπλής δόσης ύψους 7,935 δισ ευρώ από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ ευρώ που είχε πάρει η χώρας από την Ευρωζώνη το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2025 | 09:26

Οίκος Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ - "Το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ραγδαία"

Ο Fitch είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 και φέτος τον Μάιο αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της σε θετικές.

15 Νοε 2025 | 09:03

Οι μεγάλες προσδοκίες για κοίτασμα αερίου στο Ιόνιο – Τι σημαίνει για τον εθνικό πλούτο

Η είσοδος της ExxonMobil με ποσοστό 60% στην κοινοπραξία με Helleniq Energy και Energean επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν "σοβαρές και αισιόδοξες ενδείξεις" για πιθανό κοίτασμα στο Ιόνιο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 15 Νοε 2025 | 08:42
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2025 | 08:32

Τα 4 μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους - Τι αλλάζει στις αποδοχές τους, πότε θα εφαρμοστούν

Τέσσερα μέτρα για τη βελτίωση του εισοδήματος εκατομμυρίων συνταξιούχων πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Νοε 2025 | 00:09

Fitch Ratings: Αναβάθμισε σε "ΒΒΒ" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Με σταθερές προοπτικές

"Η αναβάθμιση της Fitch σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο", σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης

14 Νοε 2025 | 12:07

Κρ. Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Χρειάζεται επιθετική πολιτική για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος του μειούμενου εργατικού δυναμικού, προτείνει μειωμένο οριακό φόρο για εθελοντικές υπερωρίες και απασχόληση των συνταξιούχων.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Νοε 2025 | 09:45

Ερχονται τέσσερις Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα - Δείτε ποιες είναι

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τέσσερις Κυριακές μέχρι τα τέλη του έτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 14 Νοε 2025 | 09:40

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το δημοψήφισμα 2015 ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων και η αρχή του δημοσιονομικού ρεαλισμού

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε σχεδόν 100 μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 6 χρόνια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2025 | 08:24

Τριετής φοροαπαλλαγή ενοικίων: Τι αλλάζει, ποιοι τη δικαιούνται, πότε χάνεται για τους ιδιοκτήτες

Με τις αλλαγές που επέρχονται, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος όσοι εκμισθώνουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή για 36 συνεχόμενους μήνες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 14 Νοε 2025 | 08:02

Δασμούς και στα μικροπακέτα από TEMU και Shein - Φρένο της ΕΕ στις αφορολόγητες πωλήσεις από την Κίνα

Δεν θα επιτρέπεται στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες να κάνουν πωλήσεις χωρίς να πληρώνουν ούτε… δολάριο σε δασμούς.

ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ 14 Νοε 2025 | 07:53

Αυξάνονται τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Η ασφαλιστική κάλυψη σε κατοικίες που περιλαμβάνει και κάλυψη κτιρίου, αυξήθηκε 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασε τα 1,1 εκατ. συμβόλαια, (16,8%).

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 13 Νοε 2025 | 17:42

Πιερρακάκης στο ECOFIN: "Παράταση στην εξαίρεση της φορολογίας καυσίμων για αγροτικό τομέα, ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα"

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας -αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα και γεωργία- που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και απαιτούν στοχευμένη και προσεκτική φορολογική αντιμετώπιση

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 08:12

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Το Ψηφιακό Τέλος έχει μπει από τις αρχές του έτους ήδη στις καθημερινή ζωή και τις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 07:49

Η εφορία επιστρέφει ποσά ΕΝΦΙΑ από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Τα ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν κατά την εξαετία 2014-2019 θα λάβουν πίσω από την εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

12 Νοε 2025 | 21:34

Αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή Χρηματιστήρια, ενόψει της άρσης της δημοσιονομικής παράλυσης στις ΗΠΑ

Οι αγορές αναμένουν επίσης μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που θεωρείται ευνοϊκή για τους επενδυτές.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 12 Νοε 2025 | 17:19

Δώρο Χριστουγέννων: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να ξέρετε

Φέτος το Δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να καταβληθεί νωρίτερα στους εργαζόμενους

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 15:45

Στα ύψη η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος - Αυξήσεις και στα αμνοερίφια λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό από 5,5 με 6 ευρώ το 2024, συμπαρασύροντας και τις τιμές στο ράφι

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 12 Νοε 2025 | 14:24

Εκτοξεύτηκε το κόστος επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων: Δυσεύρετοι και πανάκριβοι υδραυλικοί και μπογιατζήδες

Ακριβότερα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμοί – Τριπλάσιος ρυθμός αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

12 Νοε 2025 | 13:04

Η METLEN συνεργάζεται με την Power Factors για την ψηφιακή διαχείριση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

"Η συνεργασία αυτή ενισχύει την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της METLEN".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 12 Νοε 2025 | 08:32

Η στρατηγική για ταχύτερη μείωση του χρέους το 2026 - Στόχος να φτάσει κοντά στο 110% του ΑΕΠ

Βοηθός στην προσπάθεια αυτή θα είναι και φέτος, η υπεραπόδοση της οικονομίας και ειδικότερα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 08:17

Airbnb: Ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας "υποψήφιες" για μπλόκο στην έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Σε ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας είναι πιθανό να ισχύσει η απαγόρευση έκδοσης νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΕΝ 11 Νοε 2025 | 20:53

Πρόγραμμα "Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα": Ο πρώτος οριστικός πίνακας - Πάνω από 100.000 δικαιούχοι

Από τους νέους ωφελούμενους του Προγράμματος "Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα", πάνω από 5.000 προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ 11 Νοε 2025 | 17:23

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2026

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οφειλές από τα πακέτα διάσωσης της κρίσης χρέους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 11 Νοε 2025 | 13:50

Η επίσημη δήλωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη δικαστική υπόθεση με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Η HEINEKEN N.V. και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένουν πεπεισμένες ότι οι ισχυρισμοί της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης είναι αβάσιμοι.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 11 Νοε 2025 | 11:17

Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου - Ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Υπολογίζεται ότι περίπου 37.000 αγρότες που είχαν εξαντλήσει το όριο από την καταβολή της 2ης δόσης τον Ιούλιο.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 11 Νοε 2025 | 10:33

Μεγάλη απάτη ΦΠΑ με πολυτελή μεταχειρισμένα οχήματα μέσω βουλγαρικής εταιρείας - Ερευνα της ΑΑΔΕ

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι Έλληνες αγοραστές χρησιμοποιούσαν αυτά τα παραπλανητικά τιμολόγια κατά τη διαδικασία του τελωνισμού των οχημάτων στην Ελλάδα.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ 11 Νοε 2025 | 10:27

Οικογένεια Τσάκου: Η τουριστική επένδυση "Epic_O" στην Ιθάκη, το "άγνωστο" ιδιωτικό νησί και η απόβαση στη Χίο

Τι περιλαμβάνει η νέα επένδυση των 85 εκατ. € στην Ιθάκη από την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Νοε 2025 | 08:00

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ – Τα κριτήρια

Το επίδομα θα πληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου και μετά τις διευκρινίσεις που παρείχε η ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ σχετικά με τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη, οι συνταξιούχοι που θα το πάρουν θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 11 Νοε 2025 | 07:25

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να προσέξουν διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών - Οδηγός 24 ερωταπαντήσεων της ΑΑΔΕ

Περιθώριο για διορθώσεις και αλλαγές μέχριτις 5 Δεκεμβρίου θα έχουν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης που ξεκίνησαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να μη χάσουν την επιδότηση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 10 Νοε 2025 | 22:55

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: "Πράσινο φως" σε αίτημα της Euronext για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 10 Noεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την αναθεώρηση της Δημόσιας Πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Νόμου

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ 10 Νοε 2025 | 19:21

Χρ. Κέλλας: Εντός Νοεμβρίου τα 600 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης στους παραγωγούς

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, δεκαπέντε μέρες μετά τη Βασική Ενίσχυση, θα δοθεί προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Νοε 2025 | 16:52

Πληθωρισμός: Στο 2% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Τι λένε τα στοιχεία για τρόφιμα και ενοίκια

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο ΔΤΚ έτρεξε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 2% μετά το 1,9% του Σεπτεμβρίου, ενώ σε εναρμονισμένο επίπεδο είχε μετρηθεί από την Eurostat στο 1,7%

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 10 Νοε 2025 | 16:33

Στουρνάρας: Είχα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευση του 2015 θα κόστιζε 100 δισ. ευρώ

"Έχουμε ανακάμψει από την κρίση πολύ γρηγορότερα" είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για την τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Νοε 2025 | 15:20

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Νοε 2025 | 14:13

ΜΜΜ: Η μάστιγα της λαθρεπιβίβασης - Από τα λεωφορεία μέχρι τους "ηλεκτρονικούς τζαμπατζήδες"

Οι έλεγχοι κομίστρου σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ήταν σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το 2023.

10 Νοε 2025 | 13:36

Ο GOAT και Χρυσός Ολυμπιονίκης Νόβακ Τζόκοβιτς στο νέο κατάστημα LACOSTE στο Μέγαρο Αρσακείου.

η Lacoste υποδέχθηκε εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της μόδας και της τέχνης.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ 10 Νοε 2025 | 11:13
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ 10 Νοε 2025 | 11:09

Επιχείρηση "ζεστό χρήμα": Επίδομα 250€ και αυξήσεις στους συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ενοικίου

Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές στους χαμηλοσυνταξιούχους, την επιστροφή ενοικίου, το επίδομα θέρμανσης και τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

10 Νοε 2025 | 09:30

Η Miele Hellas Αναγνωρίζεται ως Πρωτοπόρος στην Ελληνική Φιλοξενία

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Athenaeum InterContinental Athens, ανέδειξε τη Miele ως ηγέτη στο χώρο.

GREECE–EGYPT INTERCONNECTOR 10 Νοε 2025 | 08:36

Gregy: Ένα βήμα πιο κοντά η ηλεκτρική "γέφυρα" Ελλάδας - Αιγύπτου

Η ενέργεια που θα μεταφέρεται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα - και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη - θα είναι 100% πράσινη και σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με τις σημερινές τιμές χονδρικής.

10 Νοε 2025 | 08:22

Επίδομα θέρμανσης: Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι 5 Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων – Όλη η διαδικασία

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και η προκαταβολή θα δοθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου.

09 Νοε 2025 | 15:02

Επίδομα θέρμανσης: Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τα κριτήρια

Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες

09 Νοε 2025 | 10:42

Ξεκινά ο οδικός άξονας "Ιωάννινα – Κακαβιά": Τα δύο τμήματα

Το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 380 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμο σε περίπου 4,5 χρόνια

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 09 Νοε 2025 | 10:35

Μειώσεις φόρων 1,5 δισ. ευρώ για 4 εκατομμύρια πολίτες το 2026 - Τι αλλάζει άμεσα και για ποιους

Οι μειώσεις φόρων μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να αυξήσουν τα εισοδήματα εκατομμυρίων νοικοκυριών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 09 Νοε 2025 | 08:19

Αναζητούνται 158 πρόθυμοι "πράκτορες" για να αναλάβουν τη δουλειά των ΕΛΤΑ στην επαρχία

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να κλείσει η πληγή που άνοιξε μετά την ανακοίνωση για "ξαφνικό θάνατο" των καταστημάτων ΕΛΤΑ στην επαρχία - Υπό πίεση χρόνου η αναζήτηση "συνεργατών"

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 08 Νοε 2025 | 14:41

Χατζηδάκης: Μεγάλη επιτυχία οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ - Ως το τέλος Νοεμβρίου οι πληρωμές στους αγρότες με υβριδικό σύστημα

Ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το κέρδος από τις συμφωνίες αυτές είναι πολυεπίπεδο

ΓΕΓΟΝΟΣ-ΟΡΟΣΗΜΟ 08 Νοε 2025 | 11:25

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Από τα ξενοδοχεία ως τα μικρά καφέ και η τοπική οικονομία

Ο Μαραθώνιος δεν είναι απλά μια διαδρομή, είναι ένα τριήμερο που φέρνει στην πόλη χιλιάδες δρομείς, συνοδούς και θεατές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Νοε 2025 | 09:23

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 14 Νοεμβρίου

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Νοεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Νοε 2025 | 09:02

Επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνουν οι τρεις τελευταίες πληρωμές για το 2025

Υπενθυμίζεται στους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 08 Νοε 2025 | 08:57

Scope Ratings: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου

Η βελτίωση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η μείωση του χρέους είναι οι βασικοί οδηγοί στην απόφαση του Scope

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Νοε 2025 | 21:41

Υπερταμείο: Αυτονόητη εξέλιξη ο βαθύς μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ - Οι εναλλακτικές λύσεις για τα 158 καταστήματα

Το Υπερταμείο αναφέρει και παραδείγματα για το τι συμβαίνει με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ 07 Νοε 2025 | 17:56

Υπερταμείο: Συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ - Ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου δεσμεύτηκε για την άμεση διεξαγωγή μιας εκτενούς και ουσιαστικής διαβούλευσης για τα ΕΛΤΑ

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 07 Νοε 2025 | 17:30

Διευρύνεται η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, σε ποιες περιοχές θα ισχύει - Επεκτείνεται και το επίδομα 130 ευρώ σε ένστολους

Επέκταση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ κι άλλων θετικών φορολογικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης - Ποιους αφορά

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 07 Νοε 2025 | 14:46

Τι προβλέπει η συμφωνία ΔΕΠΑ - AKTOR με αμερικανικό κολοσσό για την προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ

Πρόκειται για την πρώτη μακροχρόνια συμφωνία προμήθειας LNG με προμηθευτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ενεργειακά χρονικά της Ελλάδας

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 07 Νοε 2025 | 12:14

Υπογράφτηκε η συμφωνία για την Atlantic-See LNG Trade: Μεταφορά αμερικανικού LNG μέσω Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη

​Οι υπογραφές "έπεσαν" στο Ζάππειο Μέγαρο, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου της Διατλαντικής Συνεργασίας.

CHRIS WRIGHT 07 Νοε 2025 | 11:44

Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ: Η Ελλάδα σημείο εισόδου για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ο κ. Wright άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ που έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα όπως είπε αποβιομηχάνιση, στασιμότητα της οικονομίας και υψηλές τιμές ενέργειας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Νοε 2025 | 10:42

Εκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων: Επεκτείνεται ως το τέλος του 2026 - Τι πρέπει να ξέρουμε

Οι δαπάνες ανακαίνισης και επισκευής των ακινήτων κατανέμονται στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής.

07 Νοε 2025 | 10:32

Μια πρωτοβουλία δίχως σύνορα: Η Rolex και η αδιάκοπη προσφορά της στη διαφύλαξη του πλανήτη

Η πρωτοβουλία Perpetual Planet λειτουργεί ως φορέας υποστήριξης για άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 07 Νοε 2025 | 09:17

Παπασταύρου: Αν όλα πάνε καλά με τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο, θα έχουμε παραγωγή αερίου από το 2030 και μετά

Ο Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

07 Νοε 2025 | 08:23

Μυτιληναίος: Συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για εξαγωγές γαλλίου - Το γεωπολιτικό υπερόπλο της Μetlen

Τι είναι το γεωπολιτικό υπερόπλο που θα παράγει από το 2028 η Metlen. Γιατί το θέλει το αμερικανικό υπουργείο άμυνας

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ 07 Νοε 2025 | 08:09
"ΑΝΑΣΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 07 Νοε 2025 | 08:00
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 07 Νοε 2025 | 07:48

Ιόνιο: Η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα από το 1986 - Πώς θα αξιοποιηθεί το τεράστιο κοίτασμα των 200 δισ. κυβικών

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν το 1986 με την εξερευνητική γεώτρηση στα ανοικτά του Θερμαϊκού με τον Νηρέα 1 και την Ολυμπία 1.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΨΗΦΙΣΗ 06 Νοε 2025 | 22:22

Πώς οι νέοι θα κερδίσουν ως και δύο μισθούς από τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ - Μεγάλα οφέλη και για νέα ζευγάρια με παιδιά

Η Βουλή θα ψηφίσει την Παρασκευή τη φορολογική μεταρρύθμιση που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ LNG 06 Νοε 2025 | 18:55

Οι Έλληνες εφοπλιστές συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ για τη μεταφορά LNG

Η παρουσίαση θεμάτων ενέργειας και μεταφοράς LNG αποτέλεσε τον βασικό άξονα των συζητήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του P-TEC.

«ΑΚΥΡΩΣΕ, ΕΝ ΜΕΡΕΙ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 17:23

ΣτΕ για Κηφισιά: "Όχι" στα υπόγεια εκτός περιγράμματος, "ναι" στις πισίνες-σοφίτες

Το ΣτΕ έκρινε ότι στην Κηφισιά δεν μπορεί τα υπόγεια να είναι έξω από περίγραμμα της κάλυψης, ενώ επέτρεψε τις πισίνες-σοφίτες πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος