Ραντεβού και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν οι Θεσμοί

«Ξεχάστε» το Χίλτον, λένε οι γνωρίζοντες τη διαδικασία της πρώτης μεταμνημονιακής εποπτείας προσθέτοντας ότι αλλάζουν οι τόποι συναντήσεων.

rantebou-kai-me-ta-kommata-tis-antipoliteusis-tha-exoun-oi-thesmoi
SHARE THIS
0
SHARES

Πρεμιέρα του μεταμνημονιακού ελέγχου με σειρά «καινοτομιών» θα έχουμε την Δευτέρα. Μπορεί οι «πρωταγωνιστές» να είναι οι ίδιοι όμως και οι διαδικασίες αλλά και οι τόποι των συναντήσεων θα είναι διαφορετικοί. «Ξεχάστε» το Χίλτον, λένε οι γνωρίζοντες τη διαδικασία της πρώτης μεταμνημονιακής εποπτείας προσθέτοντας ότι αλλάζουν οι τόποι συναντήσεων.

Αυτή τη φορά, ακόμη και για σημειολογικούς λόγους, θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες του υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επίσης, στον κατάλογο των συναντήσεων που θα έχουν οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» προστίθενται πλέον και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ήδη για τη Δευτέρα, είναι κανονισμένη συνάντηση εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας με τον Ντέκλαν Κοστέλο ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με άλλα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου».

Οι συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πιθανό να δημιουργήσουν την κατάλληλη ευκαιρία για ανάπτυξη «παρασκηνίου» ενόψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, πηγές της Κομισιόν σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενώ αντίστοιχα «ραντεβού» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κλειστεί και σε άλλες χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Η σύνθεση της ομάδας των θεσμών δεν θα αλλάξει. Έτσι, στα υπουργεία και στις αίθουσες της Κομισιόν, εκτός από τον Ντέκλαν Κοστέλο που θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι ο Φραντσέσκο Ντούντι για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Νικολά Τζιαμαρόλι για λογαρισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και φυσικά ο Πίτε Ντόλμαν ως επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε επίπεδο επικεφαλής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο (τουλάχιστον) συναντήσεις. Μια στην αρχή των συζητήσεων (πιθανότατα την Τρίτη) και μια στο τέλος. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα περιλαμβάνει τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκε να προωθηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup του Ιουνίου.

Κύριο «πιάτο» θα είναι βέβαια ο προϋπολογισμός του 2019. Ενόψει της 1ης Οκτωβρίου –ανήμερα του επόμενου Eurogroup- θα πρέπει το προσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή ενώ έως τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η πρώτη κατάθεση ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν βέβαια τόσο και το θέμα των συντάξεων όσο και το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2019. 

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI αρχείου

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook