Στα χαμηλότερο επίπεδο 1,5 έτους υποχώρησαν σήμερα οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, εν μέσω ενίσχυσης των ανησυχιών ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι ανησυχίες αυτές, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζει να κλιμακώνεται, οδήγησαν σε απώλειες 2% και πλέον για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020 με πτώση σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.
Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.
Σχεδόν το σύνολο των δεικτών μεταβλητότητας εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Το bitcoin εγκλωβίστηκε στο κλίμα των πωλήσεων κρυπτονομισμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές, υποχωρώντας επιπλέον 8% στα 26.570 δολάρια, ενώ πριν μία εβδομάδα κυμαινόταν κοντά στα 40.000 δολάρια και τον περασμένο Νοέμβριο είχε πλησιάσει τα 70.000 δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 8,5% που ανήλθε τον Μάρτιο, αλλά υψηλότερα από το 8,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.
Οι αμερικανικές αγορές παρουσίασαν συνεχόμενες μεταβολές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, κλείνοντας με μεγάλη πτώση, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών παραπέμπουν σε νέα πτώση σήμερα κατά 0,2% - 0,7% του S&P 500, του Nasdaq και του Dow Jones.
Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία - Ειρηνικό, εκτός της Ιαπωνίας, μειώθηκε 2,3% σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.
Ο δείκτης αναφοράς των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε χθες και σήμερα μειώθηκε επιπλέον 7 μονάδες βάσης στο 2,8569%.
Στη Γερμανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε 12 μ.β. στο 0,875%, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.
Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD να διογκώνει την αναταραχή καθώς και τις πωλήσεις του bitcoin και του ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Σε δίνη και το ελληνικό χρηματιστήριο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το capital.gr, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το άκρως αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημειώνει σημαντικές απώλειες, φτάνοντας στα όρια των 850 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,01% στις 854,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.049,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,15% στις 553,18 μονάδες.
Αν και με ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, η αγορά δεν μπορεί να αντιδράσει, καθώς τα σύννεφα γύρω από την παγκόσμια οικονομία παραμένουν. Ωστόσο, προς ώρας, καταφέρνει να κρατήσει το επίπεδο των 850 μονάδων, το τελευταίο πριν τη δοκιμασία των 820 και των 800 μονάδων.
Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι κυριαρχεί ο φόβος για το πόσο θα διαρκέσει το παγκόσμιο sell off και το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την ελληνική αγορά. Επομένως οι αγοραστικές δυνάμεις εξαντλούνται είτε στη διόρθωση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων είτε σε πιο βραχυπρόθεσμες ή intraday κινήσεις.
Άλλωστε, ακόμη και στις διεθνείς αγορές, οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι, όπως μάλιστα συνοψίζει και η Citigroup σήμερα, η οποία συστήνει στους επενδυτές να χτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με τέτοιον τρόπο που θα τους προστατέψει από περαιτέρω υποβάθμιση των αποτιμήσεων των παγκόσμιων μετοχών. Μάλιστα, οι αναλυτές της, συνοψίζουν επίσης τα τρία βασικά θέματα του στασιμοπληθωρισμού: υψηλότερος πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση των επιτοκίων, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το -4,41% της Εθνικής, αλλά και η άνω του 3% πτώση σε ΕΛΧΑ και Alpha Bank επηρεάζουν την εικόνα της αγοράς. Άνω του 2% είναι και η πτώση σε Λάμδα, Eurobank, Titan, Aegean, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς.
Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ, ενώ με μικρά κέρδη κινείται ο ΟΤΕ. Άνω του +1% κινούνται οι Quest και Jumbo, με την Coca Cola να κερδίζει 2,94%.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr