Στον "αέρα" παραμένει η δόση του 1 δισ. - Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Υπάρχει ακόμα χρόνος για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την εκταμίευση του ενός δισ. εν όψει του Eurorgroup, σημειώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης

ston-aera-paramenei-i-dosi-tou-1-dis---sunexizontai-oi-suzitiseis
SHARE THIS
0
SHARES

Ενώ σήμερα στην ελληνική βουλή ψηφίζεται το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία που αντικαθιστά τον Νόμο κατσέλη οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς συνεχίζονται με στόχο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Με δεδομένο ότι πρώτη φορά στη ρύθμιση εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια οι δύο πλευρές συνεχίζουν ώστε να υπάρξει  συμφωνία για το νομοθετικό πλαίσιο

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης βρίσκονται εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το νομοσχέδιο προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια.

«Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Αν δεν συμφωνήσουν

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά όσον αφορά τις παραμέτρους που προστατεύουν τα επαγγελματικά δάνεια».

Την ερχόμενη Παρασκευή στο Eurogroup που θα εξελιχτεί στο Βουκουρέστι, «θα δούμε κατά πόσο οι προϋποθέσεις  έχουν ικανοποιηθεί» είπε και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν να ακούσουν από τους θεσμούς ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν», τότε θα υπάρξουν αποφάσεις. 

«Αυτή την στιγμή δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή τότε υπάρχει και το επόμενο Eurogroup  του Μαίου, και το επόμενο του Ιουνίου και Ιουλίου. «Τα χρήματα δεν εξατμίζονται αλλά οι θεσμοί πρέπει να μας πούνε ότι όλα έχουν ικανοποιηθεί» είπε ο ίδιος.

«Δεν ξέρω αν θα γίνει ευκολότερο το θέμα στο μέλλον, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει»  είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

 


Φωτο: Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook