Εγκύκλιος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει και παρακράτηση φόρου σε όσους έχουν εταιρικό κινητό, αυτοκίνητο ή λαμβάνουν άλλη παροχή σε είδος.
Αν ο εργοδότης σας υπόσχεται εταιρικό κινητό, αυτοκίνητο ή άλλου είδους παροχή σε είδος, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε ή τουλάχιστον να κάνετε τις… πράξεις πριν αποδεχτείτε την προσφορά. Διότι από 01/01/2014 ο λογαριασμός του εταιρικού κινητού, το χορηγούμενο αυτοκίνητο κλπ, θα αντιμετωπίζονται ως… δικό σας εισόδημα. Που σημαίνει ότι επί αυτών των παροχών θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή από 22% έως 42% ανάλογα με το ύψος των ετήσιων απολαβών σας. Κι όχι μόνον αυτό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1% έως 4% και πάλι ανάλογα με το ύψος των ετήσιων απολαβών σας.
Η διάταξη του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, προβλέπει ότι «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Μάλιστα, ο φόρος που θα επιβληθεί στα κινητά και στις κάθε είδους παροχές σε είδος, υπόκειται και σε παρακράτηση. Που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές μας του μηνός Ιανουαρίου 2014, στην περίπτωση που έχουμε και ένα εταιρικό κινητό και κάνουμε λογαριασμούς άνω των 25 ευρώ τον μήνα, θα μειωθούν χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Πώς θα γίνει η παρακράτηση για τους λογαριασμούς των κινητών; Αυτή την απορία θα μας τη λύσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργική απόφαση αλλά και ερμηνευτικό εγκύκλιο η οποία αναμένεται να δοθεί ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα. Και αυτό διότι με βάση αυτή την εγκύκλιο, θα πρέπει να κινηθούν τα λογιστήρια όλης της χώρας. Πάντως, ο νέος φορολογικός νόμος ορίζει ρητά ότι «το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από μισθωτή εργασία»
Ο κακός… χαμός θα γίνει με αυτούς που οδηγούν εταιρικό αυτοκίνητο. Διότι ο νόμος ορίζει ότι η εταιρεία θα πρέπει να υπολογίζει το κόστος που εγγράφεται στα βιβλία της ως δαπάνη του οχήματος. Θα συνυπολογίζει την απόσβεση, τα τέλη κυκλοφορίας, τα έξοδα συντήρησης, το χρηματοδοτικό κόστος για την αγορά του οχήματος και κάθε άλλη δαπάνη. Κι ο εργαζόμενος που θα χρησιμοποιεί το εταιρικό αυτοκίνητο, θα φορολογείται για το 30% της δαπάνης. Αν λοιπόν η επιχείρηση έχει αγοράσει με δάνειο ένα αυτοκίνητο αξίας 25.000 ευρώ, οι ετήσιες δαπάνες μπορούν κάλλιστα να ανέρχονται στα 5000 ευρώ δεδομένου ότι θα συνυπολογιστούν τόκοι και αποσβέσεις. Ο εργαζόμενος, θα βρεθεί με πρόσθετο εισόδημα της τάξεως των 1500 ευρώ και θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 375 ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπερβεί και τα 700 ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr