Θεσμοί: Ναι σε κλαδικές συμβάσεις & Πρόνοια, όχι στη διαιτησία

Με θετικά αλλά και μια εκκρεμότητα έκλεισε η πολύωρη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμώ

thesmoi-nai-se-kladikes-sumbaseis--pronoia-oxi-sti-diaitisia
SHARE THIS
0
SHARES

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή. Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ενώ συμφωνία υπήρξε και σε θέματα της Πρόνοιας.

Η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είναι το μόνο θέμα που παραμένει ανοικτό και έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διατυπώσεις με στόχο να υπάρχει ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης που προηγείται της διαιτησίας ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι κοινωνικοί εταίροι στην τελευταία.

Επιπλέον: 

Για το ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί.

Για τα θέματα Πρόνοιας, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου ανέφερε πως μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο, με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ, βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του

Σε ότι αφορά το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα φαίνεται πως θα αγγίζει τις  25.000 ευρώ, λόγω των  προσαυξήσεων και  με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.Για τα ποσά οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα κυμαίνονται μεταξύ  70-80 ευρώ το μήνα. 

 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook