ΤτΕ: Οδικός χάρτης για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ.

Μείωση των κόκκινων δανείων από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ, σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

tte-odikos-xartis-gia-tin-meiwsi-twn-kokkinwn-daneiwn-kata-40-dis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μείωση των κόκκινων δανείων από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ, σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπει ως κεντρικό στόχο η πρώτη έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρει η ΤτΕ, είναι να «παρέχει μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη των επιχειρησιακών στόχων και επιλεγμένων δεικτών απόδοσης, που έχουν τεθεί από τις ελληνικές τράπεζες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της ΤτΕ σχετικά με το πώς θα προκύψει αυτή η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ:

1.     Μέχρι το 2019, εκτιμάται ότι θα κοκκινίσουν και άλλα δάνεια συνολικού ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα «αναταξινομηθούν» υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, οπότε η προσθήκη καινούργιων κόκκινων δανείων θα καλυφθεί καθώς η διαδικασία «πρασινίσματος» εκτιμάται ότι θα αφορά σε χρέη συνολικού ύψους περίπου 30,8 δισ. ευρώ.

2.     Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα 7,4 δισ. ευρώ

3.     Περίπου 13,9 δισ. ευρώ θα είναι τα δάνεια που θα «κουρευτούν»

4.     Από την ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, η επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακή: μόλις 100 εκατ. ευρώ.

5.     Από τη διαδικασία ρευστοποίησης κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 11,5 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις θα αποδώσουν 6 δισ. ευρώ.

Ανά κατηγορία δανείων, η ΤτΕ θέτει τους ακόλουθους στόχους:

1.     Στα στεγαστικά δάνεια –σήμερα τα κόκκινα είναι 27,6 δισ. ευρώ- προβλέπεται ότι θα πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2019 στα 19,7 δισ. ευρώ ώστε ο σχετικός δείκτης να μειωθεί από το 42% στο 32%

2.     Στα καταναλωτικά δάνεια –κόκκινα σήμερα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ- προβλέπεται υπερεντατική διαδικασία ρύθμισης ώστε να μειωθούν στα 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019

3.     Στα επιχειρηματικά δάνεια, τα κόκκινα είναι σήμερα 64,3 δισ. ευρώ και πρέπει να πέσουν στα 40,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

 

Έτσι, η ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε επιμέρους κατηγορίας στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ είναι η εξής:

  • Στεγαστικά: 21%
  • Καταναλωτικά: 22%
  • Επιχειρηματικά: 58% εκ των οποίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων 26%, μεγάλων επιχειρήσεων 16% και ναυτιλιακά 1%

«Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση άλλων, πιο παραγωγικών, κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης» αναφέρει η ΤτΕ στην σχετική της ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook