Follow us

ΤτΕ: Στο 2,5%, αντί για 3%, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 και το 2025

Πρόκειται για καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρά το 2024 και το 2025, φτάνοντας το 2,5% από 2,4% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ για το 2026 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,3%.

Πρόκειται για καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%) η οποία αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα, όπως σημειώνει η ΤτΕ.

Για τον πληθωρισμό, η ΤτΕ αναφέρει ότι θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία για να υποχωρήσει σε 4,1% το 2023, από 9,3% το 2022. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης (2026), ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%), σημειώνει.

Αναλυτικά, η ΤτΕ αναφέρει τα εξής:

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να αξιοποιηθεί

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε το 2023. Ωστόσο, αποδεικνύεται ανθεκτικότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν στην αρχή του έτους. Παρατηρείται όμως σημαντική ανομοιομορφία στις οικονομικές εξελίξεις. Η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες εμφανίζουν οριακή μόνο υποχώρηση. Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, η σταδιακή απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, αν και μειούμενος, το υψηλό χρέος, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και η εκ νέου αύξηση της αβεβαιότητας από τον Οκτώβριο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και στις προσδοκίες. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός, αν και συνεχίζει να υποχωρεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής και της υποχώρησης των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι δευτερογενείς επιδράσεις φαίνεται ότι ενσωματώνονται σταδιακά στον πυρήνα του. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση παραμένουν σημαντικοί. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης δανείων ενδέχεται να εξακολουθήσουν να έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα το 2024.

Στην Ελλάδα, η οικονομία συνέχισε κατά τη διάρκεια του 2023 να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό αλλά επιβραδυνόμενο ρυθμό, πολύ πιο ισχυρό πάντως από ό,τι στην ευρωζώνη. Ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, πρωτίστως λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Ωστόσο, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών, διατήρησαν τον πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Οι σταθερά βελτιούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις και η δέσμευση για την έγκαιρη υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή έχει συγκρατήσει τις ανοδικές επιδράσεις που ασκούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε Επίσης

Πραγματική οικονομία: Ικανοποιητική αλλά επιβραδυνόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά παρέμεινε ανθεκτική (+2,2%), ιδίως σε σύγκριση με τις επιδόσεις της ευρωζώνης. Βασικές συνιστώσες της ανάπτυξης παρέμειναν η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου, αν και η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και ο υψηλός πληθωρισμός επέδρασαν καθοδικά στις εν λόγω συνιστώσες του ΑΕΠ. Η αύξηση των εισαγωγών, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, συνέβαλε αρνητικά στη δυναμική του ΑΕΠ. Τέλος, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, λόγω της υποχώρησης του ποσοστού ανεργίας, της ικανοποιητικής ανόδου της απασχόλησης και της αύξησης των ονομαστικών μισθών, συνέβαλε στη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κατά τη διάρκεια του 2023 επιβραδύνθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Ειδικότερα, αποκλιμακώθηκε από 7,3% τον Ιανουάριο σε 2,9% το Νοέμβριο. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης χωρίς την ενέργεια κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς, λόγω των ανοδικών πιέσεων τόσο στα διατροφικά αγαθά όσο και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός των διατροφικών αγαθών, μετά την κορύφωσή του το Δεκέμβριο του 2022 (12,9%), ακολουθεί καθοδική πορεία, η οποία ωστόσο παραμένει εύθραυστη λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού μέσα στο επόμενο έτος, καθώς όλες οι συνιστώσες του προβλέπεται ότι θα κινηθούν πλέον καθοδικά, με εξαίρεση την ενέργεια. Το διεθνές περιβάλλον όμως και ιδιαιτέρως οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας με έντονους ανοδικούς κινδύνους.

στουρναρασ

Χρηματοπιστωτικές εξελίξεις: Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία μετριάζει τις επιπτώσεις της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ασκούν αυξητική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά και των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αντισταθμίστηκαν από τις θετικές εξελίξεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ο οίκος Scope Ratings τον Αύγουστο, ο οίκος DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο οίκος S&P τον Οκτώβριο και ο οίκος Fitch στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 αναβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με τις αρχές του 2023, όπως και οι διαφορές των αποδόσεών τους έναντι άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων παρουσίασαν ήπια μεταβλητότητα από την αρχή του έτους, καθώς τα οφέλη από τις διαδοχικές θετικές εξελίξεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξητικές πιέσεις επί των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) σημείωσαν πολύ ισχυρή άνοδο, από την αρχή του 2023 μέχρι το Νοέμβριο, καταγράφοντας σημαντικά καλύτερη επίδοση από ό,τι οι μετοχές στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη. Οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με το γενικό δείκτη του ΧΑ, σε συνάφεια κυρίως με την αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία, την κερδοφορία και τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε Επίσης

Τραπεζικός τομέας: Άνοδος των επιτοκίων, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, σταθεροποίηση των καταθέσεων

Τα τραπεζικά επιτόκια εξακολούθησαν να αυξάνονται κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2023, σε συνέπεια με την αυστηροποίηση της κατεύθυνσης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Κατά την ίδια περίοδο, οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν μικρή μόνο αύξηση κατά 0,3 δισεκ. ευρώ (δεκάμηνο 2022: +3,6 δισεκ. ευρώ), καθώς η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την υποχώρηση των επιχειρηματικών καταθέσεων.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 επιβραδύνθηκε, γεγονός που συνδέεται με την άνοδο των δανειακών επιτοκίων την επισκοπούμενη περίοδο, αλλά και με την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Η χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις συνέχισε να στηρίζεται το 2023 από τα προγράμματα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά εμφάνισαν εντονότερους, σε σχέση με τις ΜΧΕ, ρυθμούς μείωσης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023.

Τραπεζικό σύστημα: Θετικές προοπτικές λόγω της αναβάθμισης της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία

Η σημαντικότερη εξέλιξη το εννεάμηνο του 2023, που επιδρά θετικά στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, είναι η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, επομένως συντελεί στη συγκράτηση του αυξημένου κόστους δανεισμού τους από τις αγορές ομολόγων λόγω της αυστηροποίησης των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς. Επίσης, τα άμεσα οφέλη της αναβάθμισης αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τίτλων των τραπεζών, μέρος του οποίου αποτελείται από ελληνικά κρατικά ομόλογα, την αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας (εφόσον αυτά πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών από το Ευρωσύστημα χωρίς να χρειάζεται παρέκκλιση από τα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας) και τη μείωση του κινδύνου αγοράς των τραπεζών, καθώς αναμένεται ότι θα μειωθεί ο συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών τίτλων στις διακυμάνσεις του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Αναμένεται επίσης ότι η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στη διατραπεζική αγορά θα καταστεί ευκολότερη για τις ελληνικές τράπεζες, και ήδη η αναβάθμιση έχει ασκήσει σημαντική μειωτική επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από τις κεφαλαιαγορές. Τέλος, αναμένονται σημαντικές μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, στο βαθμό που ενισχύεται η κερδοφορία των τραπεζών, μειώνεται ο πιστωτικός κίνδυνος και βελτιώνεται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση και οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, όπως η βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, έχουν επιδράσει υποστηρικτικά στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες.

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε το εννεάμηνο του 2023, λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της μείωσης των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση παρουσίασαν οριακές μεταβολές το Σεπτέμβριο του 2023 έναντι του Δεκεμβρίου του 2022, παραμένοντας χαμηλότεροι από τον αντίστοιχο μέσο όρο σε επίπεδο ευρωζώνης, ενώ o δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ατομική βάση μειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας όμως υψηλότερος από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων. Τέλος, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR) και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio – NSFR) αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας αμφότεροι σε υψηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους δείκτες των τραπεζών της ευρωζώνης.

τραπεζα της ελλάδος

Προβλέψεις

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%) αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα.

Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα θα είναι οριακά αρνητική. Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι επενδύσεις χάρη στους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία. Το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει σε 4,1%, από 9,3% το 2022, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης (2026), ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%). Στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού θα συμβάλουν όλες οι συνιστώσες του. O πυρήνας του πληθωρισμού προβλέπεται στο 5,3% το 2023, ενώ θα μειωθεί έντονα το 2024 και στη συνέχεια θα αποκλιμακώνεται σταθερά.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί. Αναλυτικότερα, κινδύνους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελούν: (α) τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και οι συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, (β) ο χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, (γ) η καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, και (δ) ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες και πυρκαγιές, όπως συνέβη το 2023). Η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί θετικά σε περίπτωση που η ανάκτηση της επενδυτικής κατηγορίας στην πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου προκαλέσει ισχυρότερες ευνοϊκές επιδράσεις από τις αναμενόμενες ή σε περίπτωση που τα έσοδα από τον τουρισμό υπερβούν ξανά τις προσδοκίες.

Προκλήσεις

Πληθωρισμός: Για όσο διάστημα είναι απαραίτητη η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι περιοριστική, ώστε να μην δημιουργείται πλεονάζουσα ζήτηση που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και κατ’ επέκταση τις πληθωριστικές προσδοκίες. Είναι κρίσιμο οι εθνικές πολιτικές να συμβάλουν στη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών, ώστε να αποφευχθεί ένα σπιράλ αυξητικής δυναμικής των τιμών, που θα οδηγούσε σε εντονότερη και μεγαλύτερης διάρκειας αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: Παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2023, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλό ιδιωτικό χρέος: Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), παρά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του, παραμένει υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης και είναι αναγκαία η μείωσή του σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων για μακρότερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Χρόνιες αδυναμίες στην αγορά εργασίας: Παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία έτη, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και των νέων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η επιθυμητή περαιτέρω μείωση της ανεργίας συναρτάται και με το πόσο εύκολα μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Η αναντιστοιχία μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας καθυστερεί την ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, επιβραδύνει το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα: Η κατάταξη της Ελλάδος σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας παρουσιάζει στασιμότητα ή και υποχώρηση το 2023, μετά την αποτύπωση μεγάλης προόδου την περίοδο 2020-2022. Συγκριτικά μειονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το δείκτη ανταγωνιστικότητας του IMD (Ιούνιος 2023), θεωρούνται η έλλειψη ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το αναποτελεσματικό νομικό πλαίσιο και η χαμηλή ποιότητα εταιρικής διακυβέρνησης. Πρόσθετα παραδείγματα εγγενών αδυναμιών αποτελούν η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στο χωροταξικό σχεδιασμό, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη χαμηλή αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The 2023 EU Justice Scoreboard), o χρόνος που χρειάζεται για την επίλυση αστικών διαφορών σε πρωτοβάθμια δικαστήρια συνέχισε να αυξάνεται, σε 728 ημέρες το 2021 από 637 ημέρες το 2019.

Προτάσεις πολιτικής

Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διαδοχικών κρίσεων, με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα πιο έκδηλες και αισθητές σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής ως προς το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκτά καθοριστική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να αντιμετωπιστούν οι μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις και χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η οικονομική πολιτική οφείλει να δώσει έμφαση στους παρακάτω τομείς:

1ον Διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν, όπου είναι εφικτό, το περιθώριο κέρδους τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του "πληθωρισμού κερδών”. Βραχυπρόθεσμα απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακές πρακτικές. Μεσομακροπρόθεσμα απαιτείται η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, με άρση των πάσης φύσεως ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος νέων επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών που θα οδηγούσε και σε χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας.

2ον Επιτάχυνση της απορρόφησης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NGEU και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να κατευθυνθούν σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών.

3ον Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε τομείς με χρόνιες δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα η απονομή της δικαιοσύνης. Συνεπώς απαιτούνται δράσεις (κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ελλάδα 2.0) που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των δικαστών, καθώς και των συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφορικής στα δικαστήρια, και μέσω της υιοθέτησης νομοθεσίας για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης των δικαστικών υπαλλήλων και την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης.

4ον Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα της εργασίας. Δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος που θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού. Παράλληλα, απαιτείται η άρση των κανονιστικών περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίοι παραμένουν υψηλότεροι από ό,τι κατά μέσο όρο στην ΕΕ, η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και η βελτίωση του επιπέδου ψηφιοποίησης της οικονομίας.

5ον Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ικανό για μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης.

6ον Μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Παρότι δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για το δημόσιο χρέος από την άνοδο των επιτοκίων, εξαιτίας των ευνοϊκών χαρακτηριστικών της διάρθρωσης του χρέους, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτά δεν είναι μόνιμα. Παρέχουν μόνο ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου το δημόσιο χρέος να παραμείνει βιώσιμο κατά την επερχόμενη σταδιακή λήξη και αντικατάσταση των ευνοϊκών δανείων, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, με νέο δανεισμό σε όρους αγοράς. Προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, απαιτείται η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων με σκοπό τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

7ον Αντιμετώπιση των προκλήσεων των φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη εμπειρία των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κατέδειξε την ανάγκη πρόβλεψης ειδικών κονδυλίων για έργα προσαρμογής και για την παροχή έκτακτης βοήθειας, πέρα από τις απαραίτητες επενδύσεις για έργα μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το αυξημένο κόστος των φυσικών καταστροφών θα πρέπει να καλύπτεται είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε από πρόσθετες πηγές εθνικών εσόδων, ενώ κρίνεται επιβεβλημένη και η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος.

8ον Αντιμετώπιση του προβλήματος της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Για να αντιμετωπιστεί η αναντιστοιχία μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας, απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η συνέχιση και η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, η κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων στις νέες δεξιότητες, αλλά και η συνεχής ανάπτυξη και χρήση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Εξίσου απαραίτητες παραμένουν οι παρεμβάσεις για την ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας των γυναικών, που θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

9ον Περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αξιοποιώντας την αυξημένη κερδοφορία, η οποία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Επίσης, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της διασύνδεσης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

10ον Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που είναι εκτός τραπεζικού τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή διατηρήσιμων λύσεων ρύθμισης για τους "βιώσιμους” πιστούχους και τη ρευστοποίηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αναμένεται να βοηθήσουν και οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ιδίως η λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

11ον Προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του επενδυτικού κενού. Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να διευκολυνθεί η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω διεθνών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (υπό τη μορφή εκδόσεων χρέους και μετοχικών συμμετοχών) ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί και βελτίωση της ποιότητας των λογιστικών καταστάσεων και συνολικά της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα ασύμμετρης πληροφόρησης που εμποδίζουν την είσοδο δυνητικά ενδιαφερόμενων διεθνών επενδυτών.

Απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας

Η εδραίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισφραγίστηκε με την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία. Επιπλέον, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι θετικές προοπτικές δεν πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό, καθώς η τρέχουσα διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπεται αισθητά της πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε το 2009, αλλά και της μέσης πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν σήμερα οι χώρες της ευρωζώνης. Συνεπώς απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι δράσεις αυτές θα επιτρέψουν την ταχεία υποχώρηση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, την αύξηση των επενδύσεων σε τομείς που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και σε επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης με την ευρωζώνη.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ 14 Σεπ 2025 | 08:50

Γιατί έρχεται ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

Το χρέος μειώθηκε το 2024 κατά 10,3 % του ΑΕΠ αλλά και κατά 5 δισ. ευρώ ως απόλυτο μέγεθος σε σχέση με το 2023.

ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 28 Αυγ 2025 | 13:12

Σε καθοδική πορεία το χρέος, μειώθηκε για πρώτη φορά και σε απόλυτο αριθμό

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε καθαρούς όρους καταγράφει στο τέλος Ιουνίου μείωση κατά 2,2 δις ευρώ στα 326,4 δις ευρώ, από 328,6 δις ευρώ στο τέλος του 2024.

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 27 Σεπ 2025 | 11:20

Πρώτη εκτίμηση για τον φετινό λογαριασμό της θέρμανσης: "Φωτιά" το ρεύμα, φθηνότερο το φυσικό αέριο

Τι συμφέρει περισσότερο για ένα διαμέρισμα χωρίς επαρκή μόνωση στην Κεντρική Ελλάδα - Προτεραιότητα η ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού και όχι η επιλογή πηγής ενέργειας, λένε οι ειδικοί

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2025 | 10:58

Επίδομα ενοικίου: Τι θα ισχύει για όσους χρωστάνε νοίκια στους ιδιοκτήτες

Πώς το το επίδομα ενοικίου θα καταλήγει στους ιδιοκτήτες που δηλώνουν ανείσπρακτα ενοίκια

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ 27 Σεπ 2025 | 09:31

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές - Μείωση σε 19 νησιά από 1/1/2026 λόγω ΦΠΑ

Η τιμή εκκίνησης σύμφωνα με την αγορά εκτιμάται στο 1,11-1,12 ευρώ το λίτρο έναντι 1,1 ευρώ τον Οκτώβριο του 2024

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 27 Σεπ 2025 | 08:42

Γραμμή 4 του Μετρό: Καθυστερήσεις έως και 5 χρόνια - Τα εργοτάξια που προκαλούν "πονοκέφαλο"

Ποια είναι τα εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας

26 Σεπ 2025 | 17:50

HELLENiQ ENERGY: Στην τελική ευθεία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα "Empowering Future Leaders"

Εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2025, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο καινοτόμο Πρόγραμμα Απασχόλησης "Empowering Future Leaders"

26 Σεπ 2025 | 17:45
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ» 26 Σεπ 2025 | 15:36

Η Κομισιόν για τους νέους αμερικανικούς δασμούς: "Το ανώτατο όριο δασμών 15% για τις εξαγωγές της ΕΕ αποτελεί εγγύηση"

Το σκεπτικό αυτό φαίνεται πως επικρατεί στους αξιωματούχους της ΕΕ, που βλέπουν στροφή των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό αλλά και τους δασμούς.

556 ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 26 Σεπ 2025 | 14:49

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία Σεπτεμβρίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 26 Σεπ 2025 | 14:25

Απόστολος Βακάκης: Το ιαπωνικό μάθημα που καθοδηγεί τη Jumbo και η απειλή Temu και Shein

Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι θετική εξέλιξη για την εταιρεία, καθώς αναμένεται να μειώσει το κόστος αγορών και να ενισχύσει το μικτό περιθώριο στο δεύτερο εξάμηνο.

ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ 26 Σεπ 2025 | 11:43

Süddeutsche Zeitung: Ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι

Η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει πως όντως υπάρχει μια βελτίωση στα οικονομικά, ωστόσο ο μέσος πολίτης δεν επωφελείται πραγματικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Σεπ 2025 | 08:48

Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί για το Airbnb: "Φρένο" στις 120 ημέρες - Σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί η απαγόρευση

Ξεκινούν τα αυστηρά μέτρα για τη τιθάσευσή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΕΛΣΤΑΤ 26 Σεπ 2025 | 07:49

Πάνω από 24.000 ευρώ η ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών στην Αττική για στέγαση, διατροφή και μεταφορές

Αυξημένη κατά 3,6% ήταν η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές το 2024 σε σχέση με το 2023, στα 20.694,48 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2025 | 07:27

Φορολογία: Τι αλλάζει το 2026 και το 2027 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα από τα 830 στα 880 ευρώ.

26 Σεπ 2025 | 00:01

ABS: Από τη δυνατότητα στην πραγματικότητα - H δημιουργία της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου στη ναυτιλία

Το υδρογόνο αποτελεί έναν ενεργειακό φορέα για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση

25 Σεπ 2025 | 21:20

Γερμανία: Περικοπή 13.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Bosch

Στο τέλος του 2024 η εταιρία απασχολούσε σχεδόν 417.900 εργαζόμενους παγκοσμίως

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2025 | 18:35

Λαθρεμπόριο: Κατάσχεση 17 κοντέινερ με ενδύματα και υποδήματα από την ΑΑΔΕ - Πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Τα κιβώτια περιείχαν ενδύματα ευτελούς αξίας, χρησιμοποιούμενα ως "βιτρίνα" για να παραπλανούν τις τελωνειακές αρχές

ΕΞΗΓΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 18:02

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στη φορολογία τους το 2026 και το 2027 - Δείτε παραδείγματα

Παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 25 Σεπ 2025 | 17:39

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορές - ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ για το ομόλογο - Υπερκάλυψη κατά 2,4 φορές

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ κατά 2,4 φορές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 15:46

Δηλώσαμε πάνω από 110 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Μόλις τώρα πλησιάζουμε το επίπεδο προ "χρεοκοπίας"...

Μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μοιράστηκαν το 2024 περισσότερα από 92 δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 14:50

Η Siemens παρουσίασε το blue GIS στην Ελλάδα

Νέα Εποχή στην Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας με πίνακες Μέσης Τάσης blue GIS από τη Siemens

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 25 Σεπ 2025 | 13:17

METLEN & Σ.Κ.Ε.Π.: Μαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2025, συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. –με και χωρίς αναπηρία– υλοποίησαν το πρόγραμμα σε 91 σχολεία της Αττικής και της Λαμίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 12:46

Θεοδωρικάκος: Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια

"Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει το δίκιο της", σημείωσε ο κ. Θεοδωρικακος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ 25 Σεπ 2025 | 12:01

Θεοδωρόπουλος: Κίνδυνος για δύο ηχηρά λουκέτα στη βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους

Η διαφορά τιμών ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και ανταγωνιστών χωρών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

25 Σεπ 2025 | 11:47

Alter Ego Media: Αύξηση κύκλου εργασιών στα 59,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2025

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ , βελτιωμένα κατά 5 εκατ. σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2024.

25 Σεπ 2025 | 11:31

"Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε μετρητά": Η ΕΚΤ προτρέπει τα νοικοκυριά να είναι έτοιμα για κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλεί τους πολίτες να διατηρούν μετρητά στο σπίτι ως μέτρο προετοιμασίας για απρόβλεπτες κρίσεις.

25 Σεπ 2025 | 11:07
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 09:28

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια διόρθωση στις τιμές των ακινήτων - 100% αύξηση στην Αττική

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% στην Αττική, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναβάλουν την απόφαση αγοράς.

25 Σεπ 2025 | 09:00

Η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία με διεθνείς διακρίσεις και δυναμική ανάπτυξη

Μεσσηνιακή Υπογραφή, Παγκόσμια Αναγνώριση, Βραβευμένη Ποιότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 08:54

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ - Τι απαντούν Σκλαβενίτης και Lidl για τα πρόστιμα

Η αντίδραση των Σκλαβενίτη και Lidl στα πρόστιμα των 2,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 07:43

Ανοδικές τάσεις στο ρεύμα - Αύξηση 20,9% δείχνει η χονδρική για τον Οκτώβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου η χονδρική είχε εμφανίσει πολύ εντονότερη άνοδο, αγγίζοντας το +30% σε σχέση με τον Αύγουστο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:36

Επίδομα ενοικίου: "Κλειδί" οι δηλώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια – Στους ιδιοκτήτες η ενίσχυση

Οι φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία, θα αποτελούν το "κλειδί" για τη χορήγηση του επιδόματος του ενός ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:05

Πώς θα πιαστεί η εισφοροδιαφυγή - Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι

Ο στόχος των εσόδων για το 2024 από ρυθμίσεις χρεών ήταν 1,8 δισ. ευρώ και στο τέλος ξεπεράστηκε φτάνοντας στα 2 και πλέον δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 00:01

Οι νέες ισορροπίες στη ναυτιλία: Το όραμα του ομίλου Maritech

Τι απαντά ο CEO του Maritech Group για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ναυτιλίας του σήμερα

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ 24 Σεπ 2025 | 19:42

ΑΑΔΕ: Δύο νέα χτυπήματα κατά του λαθρεμπορίου ποτών σε Αργολίδα και Κρήτη

Νέα "χτυπήματα" της ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες, αποκάλυψαν τεράστιες ποσότητες λαθραίων ποτών

24 Σεπ 2025 | 16:02

Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά

Ο νέος αυτός χώρος σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την αξιοπρεπή φιλοξενία των θυμάτων

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ METLEN 24 Σεπ 2025 | 15:37

Μυτιληναίος: Έως και το 25% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνεται

"Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με στρατηγικό τρόπο" είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

24 Σεπ 2025 | 15:30

iPhone 17: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τη νέα σειρά της Apple

Με την Apple να παρουσιάζει όχι μόνο τα νέα iPhone 17 Pro και iPhone 17 Pro Max, αλλά και το ολοκαίνουργιο iPhone Air, οι επιλογές για το 2025 είναι πιο πλούσιες από ποτέ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 24 Σεπ 2025 | 11:35

ΝΟΚ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για να ανατρέψουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων

Τη δική τους μάχη είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργολάβοι για να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση κατά του ΝΟΚ.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ 24 Σεπ 2025 | 11:11
24 Σεπ 2025 | 09:52

Snappi: Η τράπεζα που χωράει στην τσέπη σας και είναι παντού δίπλα σας

Η Snappi, με έδρα τα Ιωάννινα, χτίστηκε από το μηδέν με στόχο να είναι αποκλειστικά ψηφιακή, με την εφαρμογή της να λειτουργεί μόνο σε mobile.

24 Σεπ 2025 | 09:45

PCT: 5 υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, η PCT S.A., επιδιώκει να ενδυναμώσει και να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 08:55

Airbnb: Τα SOS της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες - Τι ισχύει για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και διάρκεια μίσθωσης

Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα τύπου Airbnb για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτικό οδηγό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 24 Σεπ 2025 | 08:08

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα ξαναπληρώσουν την Εισφορά Αλληλεγγύης – Η νέα κλίμακα

Ωφελημένοι θα είναι τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι συνταξιούχοι που θα πάρουν σύνταξη το 2026.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 07:31

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης

Διευκρινίσεις αναφορικά με το ύψος της μέσης σύνταξης, που περιέχεται στην έκθεση "ΗΛΙΟΣ", παρέχει ο e-ΕΦΚΑ "προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

24 Σεπ 2025 | 00:01

Δασκαλάκης, Alpha Shipping Advisors: Εξειδικευμένες, tailor-made λύσεις χρηματοδότησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ναυτιλιακών ομίλων

Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά η επιλογή της κατάλληλης μορφής χρηματοδότησης.

23 Σεπ 2025 | 17:42

50 χρόνια Grecotel – Από το Ρέθυμνο στον κόσμο

Παρατεταμένο χειροκρότημα στους χιλιάδες εργαζόμενους της Grecotel

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ 23 Σεπ 2025 | 13:24

Αντιδρούν τα σούπερ μάρκετ στη μείωση τιμών 1.000 προϊόντων: "Να σταματήσει ο κρατικός παρεμβατισμός"

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και ιδιοκτήτης των My Market, Αριστοτέλης Παντελιάδης, για την εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου για την μείωση των τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 23 Σεπ 2025 | 13:01

Πώς η κυβέρνηση ρίχνει δίχτυα στους ελεύθερους επαγγελματίες πριν τις εκλογές: Οι αλλαγές στη φορολογία ανά κλιμάκιο

Μονοψήφιοι ή ακόμη και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστής για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 23 Σεπ 2025 | 12:57

Οι 4 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των δανειοληπτών

"Το ιδιωτικό χρέος είναι δίδυμος αδελφός της ακρίβειας, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και απειλώντας τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων" τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2025 | 08:32

Απογραφή ΕΦΚΑ: 8 στους 10 επαγγελματίες διάλεξαν τη χαμηλότερη εισφορά – Τι σημαίνει για τη σύνταξη

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι βρίσκονται ασφαλισμένοι στην πρώτη και φθηνότερη κατηγορία, και μόλις 1 στους 10 είναι στην 6η και υψηλότερη κατηγορία.

23 Σεπ 2025 | 00:01

Κώστας Δελαπόρτας (DryDel Shipping): Από τις αρχές του 2025 λειτουργεί το νέο γραφείο στο Χιούστον - Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε eco-friendly πλοία έως το 2028

Για το ναυπηγικό πρόγραμμα σε eco πλοία τελευταίας γενιάς, τα νέα γραφεία της DryDel Shipping στις ΗΠΑ και την αγορά, μιλάει ο Κώστας Δελαπόρτας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 21:54

Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών στηρίζουν το εμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου βρίσκει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 22 Σεπ 2025 | 21:20

Επιστροφή ενοικίου: Εως τέλος Νοεμβρίου η καταβολή - Τα ποσά της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι - Ολη η διαδικασία

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Σεπ 2025 | 19:47

"Tακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές: Τι έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Σεπ 2025 | 19:13

Επιστροφή ενοικίου: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιδότηση έως 800 ευρώ - Τον Νοέμβριο η καταβολή του

Για τη φετινή χρονιά, η επιστροφή ενοικίου αφορά μισθώσεις για το φορολογικό έτος 2024 και η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου 2025 - Τι πρέπει να κάνετε

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 22 Σεπ 2025 | 18:50

Ενστολοι: Πώς κερδίζουν 1,5 έως 2 μισθούς ανά έτος - Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια

Όπως επισήμαναν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια

22 Σεπ 2025 | 17:47

Το δίκτυο Vodafone 5G στηρίζει τον πιο δυνατό μας δεσμό – την Εθνική που μας ενώνει

O δεύτερος πιο πιστός υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, αμέσως μετά τους φιλάθλους της

ΚΡΟΙΣΟΙ 22 Σεπ 2025 | 17:40

Τραμπ: Δείτε πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει κάθε μέλος της οικογένειας χάρη στην προεδρία του

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ και της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 17:29

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 3,2%-3,5% το εύρος απόδοσης του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Η δημόσια προσφορά θα διεξαχθεί από την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 22 Σεπ 2025 | 14:08

Το Associated Press μπήκε στο "στρατηγείο" της ΑΑΔΕ: Πώς η Ελλάδα έθεσε σε στέρεες βάσεις το φορολογικό της σύστημα

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας — άλλοτε συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας — έχει επανασχεδιαστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2025 | 13:50

Παπασταύρου: Αν τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τότε η χώρα θα περάσει σε άλλο επίπεδο

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron αποτελεί "μια de facto ενίσχυση και αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ 22 Σεπ 2025 | 10:36
22 Σεπ 2025 | 00:01

Ελληνική Ναυτιλία: Η Παγκόσμια Δύναμη να γίνει ο Εθνικός Μοχλός Ανάπτυξης

Η Ναυτιλία πρέπει να γίνει ο κλάδος που θα τραβήξει μπροστά και άλλους τομείς, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση στην εκπαίδευση και στη βιομηχανία

21 Σεπ 2025 | 18:53

Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο για "ένα ακόμα πακέτο στήριξης" το 2026

Η συνέντευξη κλείνει με τα πολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης προς το Κέντρο, με αφορμή και την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2025 | 11:17

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τη νέα φορολογική κλίμακα - "Ενας επιπλέον μισθός" περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους περιμένει "ένας επιπλέον μισθός" μέσα στο 2026 και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΡΕΚΟΡ 21 Σεπ 2025 | 10:15

Ψηφιακός χρυσός: Σχέδιο για να γίνει πιο προσιτή η αγορά του από μικρoεπενδυτές

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) προωθεί την ιδέα του "ψηφιακού χρυσού"

21 Σεπ 2025 | 08:37

Ο "οδικός χάρτης" των ενισχύσεων σε 5 εκατ. πολίτες - Πώς κατανέμονται 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο οκτάμηνο

Πρόκειται για διπλές ή και τριπλές αυξήσεις εισοδήματος για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και σημαντική μείωση φορολογικών και άλλων βαρών.

21 Σεπ 2025 | 08:17

Θ. Αναγνωστόπουλος: Η επιχειρηματικότητα είναι συναρπαστική αλλά και συχνά μοναχική - Πώς με βοήθησε ο EO Greece

Πώς κατάφερε ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της SciCo, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, να εξελίξει την καριέρα του μέσω του Εntrepreneurs Organization

21 Σεπ 2025 | 00:01

Αναζητώντας το καύσιµο του µέλλοντος

Η ναυτιλιακή βιοµηχανία, η ραχοκοκαλιά του παγκόσµιου εµπορίου, υφίσταται βαθύ µετασχηµατισµό

ΥΠΟΙΚ - ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 19:49

Στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής: Σε έσοδα έως 4 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση τη διετία 2024-2025

Πρόκειται για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τους αλλεπάλληλους στοχευμένους ελέγχους

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ 20 Σεπ 2025 | 16:17

Τιμολόγια ρεύματος: Πού στρέφονται όλο και περισσότερο οι καταναλωτές - To ρίσκο χωρίς όφελος

Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο

20 Σεπ 2025 | 10:42

Κρουαζιέρες: Οι περισσότερες εταιρείες καίνε μαζούτ εν έτει 2025 - Σημαντική η περιβαλλοντική επιβάρυνση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κρουαζιέρας για ακόμα μία χρονιά κρούει ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 20 Σεπ 2025 | 10:15

Πιερρακάκης στη WSJ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική - Προτεραιότητα οι ιδιωτικές επενδύσεις

Η WSJ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις που γνώρισε ανεπτυγμένη χώρα

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 20 Σεπ 2025 | 09:45

Εντυπωσιακή αύξηση στα τουριστικά έσοδα και άνοδος στις αφίξεις - Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο

Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για χρονιά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ορίζοντα που παραμένει ελπιδοφόρος και για τον Σεπτέμβριο.

ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 08:58

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής - Στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ τη διετία

Έσοδα που θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2024-2025 προσδοκά η κυβέρνηση από την "επιχείρηση" κατά της φοροδιαφυγής.

20 Σεπ 2025 | 08:55
20 Σεπ 2025 | 00:01

"Ρεαλισµός χωρίς σύνορα, όραµα χωρίς αυταπάτες"

"Πρέπει να συνεργαστούµε πέρα από σύνορα. Οι προκλήσεις είναι παγκόσµιες – το ίδιο πρέπει να είναι και οι λύσεις".

19 Σεπ 2025 | 17:16

Η ΘΕΟΝΗ προσφέρει καθαρό νερό και χαμόγελα στα σχολεία 9 νησιών

Μια νέα πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που στηρίζει τη μαθητική κοινότητα και μετατρέπει το νερό σε πράξη φροντίδας

19 Σεπ 2025 | 16:59

Λουκέτο σε 6.300 περίπτερα τα τελευταία 15 χρόνια - Τα δυσβάσταχτα ενοίκια και οι απανωτές κρίσεις [βίντεο]

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2010 τα περίπτερα ήταν 9.000 σε όλη τη χώρα ενώ από το 2023 έχουμε μόλις 4.000

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Σεπ 2025 | 15:50

Ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 12,5%

19 Σεπ 2025 | 15:16

Περισσότεροι από 6.500 υποψήφιοι στις φετινές Ημέρες Καριέρας του kariera.gr

Χιλιάδες συνεντεύξεις και νέες ευκαιρίες απασχόλησης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 19 Σεπ 2025 | 15:11

Reuters: Ο Όρμπαν μπλόκαρε την εξαγορά ουγγρικής εταιρείας από την "Ελληνικά Γαλακτοκομεία"

Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την εξαγορά της γαλακτοκομικής εταιρείας Alfoldi Tej Kft από έναν υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος αργότερα ταυτοποιήθηκε ως η "Ελληνικά Γαλακτοκομεία"

19 Σεπ 2025 | 13:33

Νέα σεζόν, νέες συνήθειες – και μια καλή ευκαιρία να οργανώσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας

Μια νέα αρχή δεν σημαίνει μόνο ρουτίνα και προγραμματισμός, αλλά και τη φροντίδα της οικογένειας και της περιουσίας μας.

19 Σεπ 2025 | 13:02
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 19 Σεπ 2025 | 10:22

Ελληνικό: 500 επιπλέον νέες κατοικίες θα κατασκευάσει η Lamda μετά την επιτυχία του Little Athens

Νέο μοντέλο για την κερδοφορία της εταιρείας ύστερα από την τεράστια επιτυχία του Little Athens

19 Σεπ 2025 | 09:00

Upgrade PC: Τι αξίζει να αλλάξεις για καλύτερες επιδόσεις

Τα σημάδια ότι το σύστημά σου χρειάζεται αναβάθμιση

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΑΑΔΕ 19 Σεπ 2025 | 08:07

Μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αφορά το μέτρο από 1η Οκτωβρίου

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο εφαρμογής του νέου καθεστώτος των μηνιαίων δηλώσεων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 19 Σεπ 2025 | 07:17

Γιατί και η ΤτΕ επιμένει στην πρόωρη αποπληρωμή "ακριβού" χρέους

Η Ελλάδα θα συνεχίσει και φέτος να αποπληρώνει παλιό και ακριβό χρέος στην Ευρωζώνη, απομακρύνοντας σιγά-σιγά πιθανές συνέπειες από μια νέα κρίση χρέους.

19 Σεπ 2025 | 00:01

Η Swift Marine πρωτοπορεί στη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα με καινοτόμο τεχνολογία

Η Swift Marine έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στον κλάδο της ναυτιλιακής εφοδιαστικής

ΥΠΟΙΚ 18 Σεπ 2025 | 19:44

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,959 δισ. ευρώ

118.300 ΤΕΜΑΧΙΑ 18 Σεπ 2025 | 18:08

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα λαθραίων ειδών ατμίσματος - Πάνω από 1.500.000 ml υγρών ηλεκτρονικών τσιγάρων

Πρόκειται για 118.300 τεμάχια υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών ατμίσματος, συνολικής ποσότητας 1.587.000 ml

18 Σεπ 2025 | 17:58

Έχεις κάτι να κάνεις και δεν προλαβαίνεις; Βρες κάποιον να το κάνει για σένα μέσα από το Tasky

Το Tasky είναι μια έξυπνη online ελληνική πλατφόρμα που σου επιτρέπει να ζητήσεις ή να προσφέρεις βοήθεια για οποιοδήποτε καθημερινό task.

ΕΚΘΕΣΗ 18 Σεπ 2025 | 16:19

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κάνει άλματα στο ψηφιακό μέλλον - Πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει με 19 συγκεκριμένα παραδείγματα πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 18 Σεπ 2025 | 14:51

Η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ στον Τάσο Γιαννίτση για το ΑΕΠ και τα Greek Statistics- Τα στοιχεία του είναι λάθος

"Η δημόσια συζήτηση για την οικονομία είναι απαραίτητη και χρήσιμη όταν βασίζεται σε δεδομένα. Όχι σε ανέλεγκτες υποψίες, υπονοούμενα και συνομωσιολογία", αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Σεπ 2025 | 14:07

Ερχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ακινήτων- Για να βγουν στην αγορά και άλλα διαμερίσματα

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών καλείται να "κλειδώσει" τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος

18 Σεπ 2025 | 12:53