Χαμηλές προσδοκίες στο EWG για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο όπως και οι τηλεδιασκέψεις υπήρξαν συνεχείς χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

xamiles-prosdokies-sto-ewg-gia-tin-prostasia-tis-prwtis-katoikias
SHARE THIS
0
SHARES

Με μικρό καλάθι στο σημερινό EuroWorging Group η Αθήνα  καθώς όπως όλα δείχνουν  δεν θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα της πρώτης κατοικίας μεταθέτοντας ουσιαστικά και την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Από την  ελληνική πλευρά στο απογευματινό ραντεβού θα παραστεί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης. Με τη ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί στη Βουλή να μην έχει τελικά περάσει το κατώφλι, οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο όπως και οι τηλεδιασκέψεις υπήρξαν συνεχείς χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Αγκάθια παραμένουν τα όρια, η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής ένα νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Οι θεσμοί θέλουν να μην ενταχθεί καθόλου το σκέλος των επιχειρηματικών δανείων και να γίνουν πιο «στενά» τα όρια για τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό σημαίνει πρακτικά και «μικρότερη περίμετρος» της νέας ρύθμισης. Από την άλλη, ζητούν (και ενδεχομένως σε αυτό να ικανοποιηθεί το αίτημά τους) να μπορούν να ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα τα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπως ήθελε η ελληνική πλευρά με βάση το αρχικό σχέδιο. 

Υενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημείωσε ότι το σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας έχει δυνατότητες να αποτελέσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα των στεγαστικών κόκκινων δανείων, ωστόσο πρόκειται για αρκετά πολύπλοκο και πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στη σωστή αρχιτεκτονική του σχεδίου ώστε να μην εξελιχθεί σε νέο Νόμο Κατσέλη.

Να σημειωθεί δε πως πιθανό θεωρείται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και στο έδαφος της Αθήνας με την άφιξη των Θεσμών την 1η Απριλίου, για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

ΦΩΤΟ intimenews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook