Follow us

Ποια ελληνικά οινοποιεία διαπρέπουν στο εξωτερικό - Οι περιοχές που ξεχωρίζουν για τους αμπελώνες τους

Ποια οινοποιεία και αμπελώνες διαπρέπουν στο εξωτερικό - Οι περιοχές που μπαίνουν στα διεθνή μενού.

Μία ιδιαίτερη μορφή "εξαγωγής" αποκτά το ελληνικό κρασί, καθώς αρκετά είναι τα εστιατόρια στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εντάσσουν ελληνικές ποικιλίες στα μενού τους. Σε αυτά πρωταγωνιστούν τα κτήματα Μπουτάρη, Παπαγιαννάκου, Άλφα, Κατώγι Αβέρωφ, Χατζηδάκη, Οικονόμου, Αμπελώνες Θυμιοπούλου και Κτήμα Αργυρού, καθώς και το οινοποιείο Κεχρή.

Όμως η χώρα μας δε συνδέεται μόνο με συγκεκριμένα brands, αλλά και με περιοχές κυρίως νησιωτικές όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Τήνος, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η Νάουσα. Γεγονός και το οποίο βάζει τη χώρα μας συνολικά στο χάρτη των κρασιών.

Τα ελληνικά κρασιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι κατά βάση το γνωστό σε εμάς Ξυνόμαυρο, το Ασύρτικο, ενώ διαδεδομένη είναι ακόμα και η ρετσίνα, η οποία προτείνεται σε συνδυασμό μαζί με το σούσι.

Τα εθνικά κρασιά "εξάγονται" σε εστιατόρια με αρκετά αστέρια, ενώ σταθερός αγοραστής είναι η Γερμανία, γεγονός στο οποίο συμβάλλει η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων εκθετών (σ.σ. περισσότεροι από 110) στην έκθεση ProWein που πραγματοποιείται στο Dusseldorf της Γερμανίας.

Με τη χώρα μας να αποτελεί το 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής, οι Έλληνες οινοποιοί ποντάρουν περισσότερο στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία για την επιτυχία των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό είναι η επιλογή γηγενών ελληνικών ποικιλιών, η περιοχή με την οποία ταυτίζεται το κρασί, δηλαδή το terroir που ελληνιστί είναι η καταγωγή του κρασιού και η "αίσθηση του εδάφους", δυνατότητα παλαίωσης και το πως οι ξένοι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα κρασιά της χώρας μας ως κάτι καινούριο.

Ποια ελληνικά οινοποιεία διαπρέπουν στο εξωτερικό - Οι περιοχές που ξεχωρίζουν για τους αμπελώνες τους

Ποια κρασιά διαπρέπουν στο εξωτερικό

Ασύρτικο, Clos Stegasta Rare, Τηνιακοί Αμπελώνες και Τήνος είναι τα ελληνικά κρασιά που φιγουράρουν αρκετά ψηλά στις λίστες "others" των ξένων εστιατορίων, ενώ δυναμικά στις λίστες μπαίνει και η Ρετσίνα του οινοποιείου Κεχρή.

Σχετικά με το Ξινόμαυρο, αυτό χαρακτηρίζεται ως το επόμενο Ασύρτικο, ενώ ψηλά στις λίστες βρίσκεται και το Σαββατιανό και ας υποτιμάται στη χώρα μας. Επιπλέον, η Ρετσίνα του κτήματος Κεχρή έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα διεθνές "brand" καθώς εξάγεται σε 26 χώρες και αποτελεί ένα εθνικό προϊόν που συνδυάζεται με το σούσι.

Όσον αφορά τους Τηνιακούς Αμπελώνες αυτοί έχουν συστήσει το ομώνυμο νησί στο διεθνές οινικό στερέωμα και το βλέπουμε σε εστιατόρια παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτά του Alain Ducasse.

Η Σαντορίνη πλασάρεται, επίσης, πολύ ψηλά στις λίστες των διεθνών μενού με πρωταγωνιστή το Κτήμα Χατζηδάκη που προσφέρει πλήθος ετικετών. Ισχυρή παρουσία έχει και η Κρήτη με το Κτήμα Οικονόμου, η Νάουσα Αμπελώνες Θυμιοπούλου και η Σαντορίνη με το Κτήμα Αργυρού.

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς στην Αθήνα

Ο "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Αικ στη Στέγη συνεχίζει με επιπλέον παραστάσεις έως 1 Φεβρουαρίου 2026, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να κλείσουν εισιτήριο να ζήσουν αυτή την εκρηκτική παράσταση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΥΓΕΙΑ 19 Νοε 2025 | 22:17

Economist: Γιατί οι νέοι καταναλώνουν όλο και λιγότερο κρασί - Η νέα τάση που ανησυχεί τους παραγωγούς

Το κρασί που έχει πληγεί ιδιαίτερα, είναι το κρασί μαζικής παραγωγής

17 Νοε 2025 | 06:00

Λένε πως αυτή είναι μία από τις πιο τίμιες, νέες ταβέρνες της Αθήνας

Όσες εκπτώσεις κι αν κάνει ο Δήμος στην ίσως πιο παρατημένη στην υπερτουριστική της μοίρα γειτονιά της Αθήνας, η "Ταβέρνα της Ερμού" δεν κάνει καμία, κι αυτό φαίνεται σε κάθε ένα από τα πιάτα του μενού.

ΝΑΟΥΣΑ 16 Νοε 2025 | 09:34

Ενας οινικός θησαυρός: "Χρονοκάψουλα" - λαβύρινθος στη Στενήμαχο με 116.000 φιάλες κρασιού [εικόνες]

Κρύβονται διαμάντια, φτιαγμένα σε εποχές, που μοιάζουν να απέχουν έτη φωτός από τη σημερινή.

30 Οκτ 2025 | 06:00

Στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης: Πώς, πού και γιατί συχνάζουν πλέον οι Αθηναίοι ώστε "δουν και να τους δουν"

Τι έχει αλλάξει στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης; Καταρχάς, όντως, λέγονται ακόμα "κοσμικά";

28 Οκτ 2025 | 09:00

Το μαγαζί για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα αυτή τη στιγμή: Τι πραγματικά συμβαίνει στο καφενείο των σεφ, στη Γούβα Παγκρατίου;

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο 'Πλυτά' είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

26 Οκτ 2025 | 09:00
24 Οκτ 2025 | 06:00

Ένα event που δε χάνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Εκεί θα βρεις σύντομα μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

21 Οκτ 2025 | 06:00

Πίτσα, πάστα, νοστιμιά: Σε αυτά τα εστιατόρια της Αθήνας τρως την καλύτερη ιταλική κουζίνα

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

20 Οκτ 2025 | 09:00

Πίτσα και cocktails, καφενειακές γκουρμεδιές, ποτά σε μινιατούρες: Τα νέα εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.

12 Οκτ 2025 | 09:00

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Λίγες μερες έμειναν για να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

07 Οκτ 2025 | 06:00

Ένα ενδιαφέρον update για το Βαρούλκο

Στο εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, για παρά θίν' αλός γεύματα μια ανάσα από τη θάλασσα.

30 Σεπ 2025 | 06:00

5 άχαστες γευστικές στάσεις στον Πειραιά: Φαγητό, ποτό και εμπειρίες που δεν χάνεις

Ο Πειραιάς δεν μιλάει μόνο ελληνικά, αλλά εντάσσει και άλλες κουζίνες στο γαστρονομικό του χάρτη. Να που θα φάμε και θα πιούμε στην επόμενη έξοδό μας.

25 Σεπ 2025 | 06:00

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

24 Σεπ 2025 | 06:00

Πώς θα φας στα νοστιμότερα αθηναϊκά σαλόνια και μάλιστα με τιμές-έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

16 Σεπ 2025 | 09:00

Εκεί θα τρώμε φέτος: Όλα τα νέα εστιατόρια που έρχονται στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

04 Σεπ 2025 | 08:00

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

07 Αυγ 2025 | 09:00

Στους κήπους της Μονής των Μοναχών Ουρσουλινών συναντάς μια άλλη γεύση της Τήνου

Στους κήπους της Μονής των Μοναχών Ουρσουλινών, εκεί όπου άλλοτε αντηχούσαν παιδικές φωνές, σήμερα το Serviam συνεχίζει την παράδοση, σερβίροντας γεύσεις που κουβαλούν μνήμες αιώνων.

ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ 17 Ιουλ 2025 | 18:54

Το "κρυφό μήνυμα" της Μέγκαν στην Καμίλα: Πώς η Μαρκλ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γενέθλια της βασίλισσας

Τα γενέθλια της βασίλισσας Καμίλα γίνονται αφορμή για να ρίξει γέφυρες προς το Μπάκιγχαμ η "αυτοεξόριστη" δούκισσα Μέγκαν

ΤΡΙΑ ΠΙΑΤΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΣΕΦ 09 Ιουλ 2025 | 20:00

Το ξεχωριστό τραπέζι του βασιλιά Καρόλου στον Μακρόν: Το μενού τριών πιάτων, τα πανάκριβα κρασιά και οι συμβολισμοί [εικόνες]

Η υψηλή γαλλική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά των γαλλικών αμπελώνων συναντήθηκαν με εξαιρετικές βρετανικές πρώτες ύλες για να στρωθεί το τραπέζι του κρατικού δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς Κάρολος

09 Ιουλ 2025 | 12:26

Η αρχιτέκτονας που σχεδίασε τα εστιατόρια "Pharaoh" και "Ιώδιο" μιλά στο TheTOC

Συναντήσαμε την αρχιτέκτονα Χρυσοκώνα Μαύρου, του βραβευμένου στα φετινά Grail awards για τον σχεδιασμό του εστιατορίου Pharaoh και του πετυχημένου εστιατορίου "Ιώδιο".

03 Ιουλ 2025 | 09:00

Καλοκαίρι στην Αθήνα: Όλα όσα χρειάζεσαι σε έναν οδηγό

Εστιατόρια, μπαρ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και shopping, όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «AS EVER» 02 Ιουλ 2025 | 11:22

Η επιχειρηματίας Μέγκαν Μαρκλ λανσάρει συλλογή κρασιών - Θα κοστίζει 30 δολάρια η φιάλη

Η Μέγκαν Μαρκλ επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της με την επωνυμία "As Ever" καθώς ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας "προσεγμένης" συλλογής κρασιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ 22 Ιουν 2025 | 10:22

Τσάνταλης: Η ηχηρή πτώση ενός θρύλου του ελληνικού κρασιού - Το λαμπερό παρελθόν και η κατάρρευση

Οι παρατεταμένες οικονομικές πιέσεις και τα ανεπίλυτα χρηματοοικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν άφησαν περιθώριο ανάκαμψης

22 Ιουν 2025 | 09:00

Οι καλύτερες διακοπές έχουν για πρωταγωνιστή το κρασί: Τα οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

Από τα ηφαιστειακά τοπία της Σαντορίνης και τις ιστορικές πλαγιές της Νεμέας μέχρι τα κυκλαδίτικα αμπέλια της Τήνου και τους αττικούς αμπελώνες που αγκαλιάζουν την πόλη, ο ελληνικός οινοτουρισμός χαράζει νέες, συναρπαστικές διαδρομές.

ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ 16 Ιουν 2025 | 19:12

Ανάλυση: Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Η νέα κλιμάκωση μεταξύ Ιράν-Ισραήλ προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική.

14 Ιουν 2025 | 09:00

Διακοπές 2025: Τα εστιατόρια και οι σεφ του καλοκαιριού

Ένα γευστικό ταξίδι στις γωνιές της Ελλάδας, εκεί όπου το φαγητό γίνεται εμπειρία που θες να ζήσεις ξανά.

ΕΝΝΕΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ 09 Ιουν 2025 | 10:27

Οινοτουρισμός στην Καρδίτσα: Περίπατοι στη λίμνη Πλαστήρα, πολιτισμός, φύση γαστρονομία

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, η Καρδίτσα επιχειρεί να ξανασυστηθεί στο κοινό, επενδύοντας στον ανερχόμενο τομέα του οινοτουρισμού.

02 Ιουν 2025 | 09:00

Αμπελώνες σε δοκιμασίες: Πώς το κρασί και τα οινοποιεία της Κύπρου αρχίζουν να ξεχωρίζουν

Η αέναη πορεία του Κυπριακού αμπελώνα δείχνει να βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με εξαιρετικές προσπάθειες που μπορεί να τον απογειώσουν στο άμεσο μέλλον.

30 Μαϊ 2025 | 09:00

Αφιέρωμα Σουβλάκι: Τα σουβλατζίδικα της Αθήνας και όχι μόνο που τιμούν το εθνικό μας street food

Σουβλάκι, καλαμάκι, πιτόγυρο, τυλιχτό: όπως κι αν το λες, είτε το προτιμάς παραδοσιακό ή πιο γκουρμέ, σε παραδοσιακή πίτα ή σε ιδιαίτερες εκδοχές της, εδώ θα ανακαλύψεις τα σουβλάκια της Αθήνας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ 28 Μαϊ 2025 | 20:28

Νέο πενταετές στρατηγικό σχέδιο για τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025

"Στο Υπουργείο Εξωτερικών θωρακίζουμε την εξαγωγική επιχειρηματικότητα, ενισχύουμε τις υφιστάμενες αγορές και αναζητούμε νέες" τόνισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου

26 Μαϊ 2025 | 09:00

Η νέα πιάτσα της πόλης: Εκεί βγαίνουν όλοι τώρα

Ο μικρός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας και στο πλάι της Μιχαλακοπούλου έχει νέες αφίξεις και κάτι να πει.

THE MANTINIANS 25 Μαϊ 2025 | 09:02

Η συμμαχία του κρασιού για την ανάδειξη του Μοσχοφίλερου σε Ελλάδα και εξωτερικό: Ποια είναι τα 13 οινοποιεία και τα 29 κρασιά τους

Τα 13 κτήματα από τη Μαντίνεια που θέλουν να αναδείξουν το Μοσχοφίλερο της Αρκαδίας στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

01 Μαϊ 2025 | 09:00

Ποιο Ελληνικό; Η Γλυφάδα! Με ποιο τρόπο γίνεται η πιο καυτή εστιατορική πιάτσα της πόλης

Διεθνή κι εγχώρια brands, αλλά και νέα ανεξάρτητα openings έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη Γλυφάδα και τη γειτονιά της έναν από τους πιο ζωηρούς γαστρονομικούς προορισμούς του λεκανοπεδίου, κι αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για να συντονιστείς με τις εξελίξεις της αθηναϊκής κόστας.

28 Απρ 2025 | 09:00

Έτσι έμαθε να τρώει η Αθήνα: Τα σημαντικά εστιατόρια της δεκαετίας του 1980 στην πρωτεύουσα

Πολύ πριν την εστιατορική έκρηξη του σήμερα, το κοινό της πρωτεύουσας είχε διαφορετικές επιλογές στις ευ τρώγειν εξόδους του.

26 Απρ 2025 | 09:00

Ιστορικές, φρέσκες και γαστρονομικές: Οι καλύτερες ταβέρνες της Αθήνας

Μία updated λίστα με εκείνα τα -παλιά και νέα- μέρη που υμνούν την απλούστερη εκδοχή της οικείας νοστιμιάς στην πόλη.

23 Απρ 2025 | 09:00

"Πού τρως, Δάφνη Καραβοκύρη;": Τα αγαπημένα της εστιατόρια στην Αθήνα

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ" 09 Απρ 2025 | 18:56

Τσιάρας: Οι δασμοί φέρνουν Ελλάδα και ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω...φέτας και ελιάς

Πώς η φέτα και η ελιά θα φέρουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από τα νέα δεδομένα των δασμών

08 Απρ 2025 | 04:49

Ο γιος του καραβομάγειρα που έμαθε τους Έλληνες να τρώνε καλό ψάρι: Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Λευτέρης Λαζάρου και το Βαρούλκο

Τα στοιχεία αλλά και οι λόγοι που καθιστούν το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, ναυαρχίδα της ντόπιας γευστικής κουλτούρας που άπτεται της θάλασσας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 03 Απρ 2025 | 23:50

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Έλληνες εξαγωγείς μετά τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ

"Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι περιορισμένες, χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία" αναφέρει ο ΣΕΒΕ.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ 03 Απρ 2025 | 14:15

Οι δασμοί του Τραμπ βάζουν φρένο στις εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ- Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

1.200 κτηνοτρόφοι από τα Καλάβρυτα θέλουν να κάνουν "επιδρομή στην αμερικανική αγορά" εξάγοντας φέτα - Οι δασμοί Τραμπ τους βάζουν φρένο

03 Απρ 2025 | 09:00

Από ρολά αστακού και καλαμάκι συκώτι μέχρι νεο-ναπολιτάνικη πίτσα και κορυφαίο burger: Τα νέα street food της Αθήνας

Φρέσκα σποτ που υποστηρίζουν με νόστιμο τρόπο την χεράτη προσέγγιση στο φαγητό.

ΗΠΑ 01 Απρ 2025 | 19:32

Τέλος εποχής: Υπό πτώχευση τα θρυλικά εστιατόρια Hooters – Απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν από το "λουκέτο"

Το εστιατόριο που είναι γνωστό για τις σερβιτόρες με τα… λιγοστά ρούχα, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τον τελευταίο καιρό.

25 Μαρ 2025 | 09:00

Για μπακαλιάρο και όχι μόνο: Εστιατόρια για την 25η Μαρτίου

Μπακαλιάροι για κάθε γούστο και πολλές άλλες προτάσεις για να τιμήσεις με ευ τρώγειν τρόπο την ημέρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαρ 2025 | 08:58

Ελληνικό κρασί: Η απειλή που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης - Αμερική

Το 19,4% του τζίρου και το 10,7% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιήθηκαν το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

20 Μαρ 2025 | 09:00

Πού πάμε για φαγητό στον Κεραμεικό

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

15 Μαρ 2025 | 09:00

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Όσα συνέβησαν στη λαμπερή απονομή

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 32η απονομή του σε μια βραδιά γεμάτη λάμψη, που έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική σχέση υψηλής γαστρονομίας και υψηλής μόδας και κορυφώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία, με την υπογραφή του μαγειρικού διδύμου του "Gucci Osteria da Massimo Botura".

14 Μαρ 2025 | 09:00

Πού βγαίνουμε για ποτό και φαγητό μετά το γραφείο;

Το 9-5 θέλει καλοπέραση: κλείνουμε λάπτοπ και κανονίζουμε after office ποτό και φαγητό για να κάνουμε την καθημερινότητα μετά το γραφείο ακόμα πιο απολαυστική.

ΥΠΕΡΟΓΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 15:21

Ο Τραμπ απειλεί να βάλει δασμούς 200% στις σαμπάνιες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά - Αντίποινα για το μπέρμπον

Δήλωση που βάζει φωτιά στους Ευρωπαίους εξαγωγείς οίνου έκανε ο Τραμπ - Βιάζεται να προλάβει τα ευρωπαϊκά αντίποινα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 06:40

Το δίλημμα για κόκκινο ή λευκό κρασί: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας

Ενώ παλιότερα οι μελέτες έδειχναν το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιακή υγεία, ο ισχυρισμός αυτός έχει αποδειχθεί πλέον αμφιλεγόμενος.

11 Μαρ 2025 | 09:00

Χρυσοί Σκούφοι 2025 από το "αθηνόραμα": Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο "Asteria Domus" της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα "Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες" και ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.

10 Μαρ 2025 | 09:00

Νέα εστιατόρια και μπαρ καταφθάνουν σύντομα και θα γίνουν hotspots

Ένα σπουδαίο μπαρ στα Ιλίσια, μια γαστροταβέρνα στο Μικρολίμανο, ένα κρητικο-βάσκικο καφενείο στην Κυψέλη, ένας φούρνος που θα γίνεται μπαρ και άλλα σημεία που έρχονται.

09 Μαρ 2025 | 09:00

Γνωρίστε τους κορυφαίους σεφ που θα μαγειρέψουν στους Χρυσούς Σκουφους 2025

Ζευγάρι στη ζωή αλλά και στην κουζίνα της "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, η Karime Lopez και ο Takahiko Kondo μοιράζονται μαζί μας χαρακτηριστικά ενσταντανέ της συναρπαστικής τους πορείας λίγο προτού βρεθούν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν και μαγειρέψουν το diner de gala της φετινής απονομής των Χρυσών Σκούφων στις 10/3 στο "Domus" της Γλυφάδας.

07 Μαρ 2025 | 09:00

Τα κρασιά, τα ούζα και τα τσίπουρα της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και υγιεινές διατροφικές επιλογές, με φαγητά και ποτά που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιόδου.

05 Μαρ 2025 | 09:00

Με τι κρασιά, ούζα και τσίπουρα θα συνοδεύσουμε τα σαρακοστιανά πικνίκ; Ένας κορυφαίος σεφ απαντά

Για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για όλη την Σαρακοστή,οι ετικέτες σε κρασί, ούζο και αποστάγματα που μπορείς να απολαύσεις αλλά και οι συνταγές και τα τοπικά προιόντα που σου "κάνουν" σαρακοστιανό σινιάλο από τον Νίκο Μπίλλη.

04 Μαρ 2025 | 09:00

Τα πρώτα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν στην Αθήνα το 2025

Οι έως τώρα πιο αξιόλογες αφίξεις του 2025, σε μια σκηνή που δε σταματά στιγμή να μεγαλώνει.

25 Φεβ 2025 | 09:00

Ιταλικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Με μερακλήδικους μεζέδες, πληθωρικές σούπες ή υποδειγματικές μακαρονάδες, άγνωστα ιταλικά κλασικά ή ξεχασμένες παραδόσεις σε εμπνευσμένες αναδιατυπώσεις, τα ιταλικά της Αθήνας παρουσιάζουν φέτος ένα πρόσωπο της γειτονικής κουζίνας που υπενθυμίζει πως, όσο κι αν αγαπάμε την ιταλική γεύση, ίσως δεν την γνωρίζουμε όσο καλά νομίζουμε.

21 Φεβ 2025 | 11:58

Σε ποια νέα εστιατόρια τρώει καλό κρέας η Αθήνα

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις αλλά και να ψηφίσεις το επόμενο αγαπημένο σου κρεατοφαγικό στέκι στην πόλη.

16 Φεβ 2025 | 08:00

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Εσύ ψήφισες το δικό σου αγαπημένο εστιατόριο;

Το 'α' και ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων σου δίνει την ευκαιρία να ψηφίσεις το δικό σου καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας.

14 Φεβ 2025 | 08:10

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τους δασμούς του Τραμπ: Τι εξάγουμε, τι εισάγουμε από τις ΗΠΑ

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πλεονασματικό. Δηλαδή, εξάγουμε μεγαλύτερης αξίας προϊόντα στις ΗΠΑ συγκριτικά με αυτά που εισάγουμε.

12 Φεβ 2025 | 09:00

Αφιέρωμα Άγιος Βαλεντίνος: Πού θα βγείτε, πού θα φάτε και που θα γιορτάσετε φέτος τον έρωτα;

Αν ψάχνετε τον ιδανικό προορισμό για να γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο με το άλλο σας μισό, η Αθήνα προσφέρει αμέτρητες ρομαντικές επιλογές που συνδυάζουν εξαιρετική γαστρονομία και μοναδική ατμόσφαιρα.

10 Φεβ 2025 | 09:00

Θα σπάσει το Atelier Papaioannou την "κατάρα" της στοάς Σπύρου Μήλιου;

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, μαέστρος της μίνιμαλ ψαροφαγίας, εγκαινίασε πρόσφατα το νέο εστιατορικό concept του ομίλου με το "Atelier Papaioannou". Διαβάστε την κριτική μας!

ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 09 Φεβ 2025 | 11:22

Δεν πάει πουθενά: Οινοποιός της Σαντορίνης παραμένει δίπλα στα πιθάρια με το κρασί του, μια ανάσα από το Κολούμπο

Το νησί είναι σχεδόν έρημο, ελάχιστοι "ανθεκτικοί" ντόπιοι έχουν παραμείνει στον τόπο τους.

05 Φεβ 2025 | 09:00

Στο Κουκάκι ένας βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ κόβει γύρο

Η νέα ταβέρνα στο Κουκάκι μόλις έκανε πρεμιέρα και μιλά τη γλώσσα της γευστικής οικειότητας με προσοχή στη λεπτομέρεια, δίχως περιττές φανφάρες.

03 Φεβ 2025 | 09:00

Το dining out στην Αθήνα είναι πλέον ένα χορογραφημένο (υπερ)θέαμα

Γλυκά που δημιουργούνται μπροστά μας, φωτιές που φουντώνουν στην πλάτη μας, κεριά και σημειώματα στα τραπέζια μας. Η εποχή που απλώς καθόμασταν και περιμέναμε να σερβιριστούμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 23 Ιαν 2025 | 14:22

Το ελληνικό κρασί ανεβαίνει πίστα: Διεθνείς προσωπικότητες στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy"

Εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy" , αναγνωρίζοντας την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες.

20 Ιαν 2025 | 18:06

Tasty Awards: Ψήφισε τα αγαπημένα σου νέα εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα

Τα μοναδικά βραβεία γεύσης Tasty Awards που ψηφίζονται αποκλειστικά από το κοινό επιστρέφουν για 9η χρονιά, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο: Αυτό Best New Restaurants.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΙΩΝ 18 Ιαν 2025 | 12:25

Αφοί Γεωργιάδη - Αντετοκούνμπο: Ο δεύτερος μεγάλος πόλος στο κρασί με την εξαγορά του Semeli από τον Μ. Σάλλα

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. πλησιάζει σε τζίρο αυτόν του μεγαλύτερου παίκτη της ελληνικής αγοράς στο κρασί, της Cavino.

16 Ιαν 2025 | 09:00

Ποια είναι τα ακριβότερα εστιατόρια της Αθήνας και γιατί;

Σε περίπτωση που ψάχνετε πού να επενδύσετε τον πρωτοχρονιάτικο μπουνάμα σας, περνάμε τα ακριβότερα εστιατόρια της Αθήνας από γαστρονομική ακτινογραφία, για να σας είστε σίγουρες/οι ότι η επένδυσή σας θα πιάσει τόπο.

11 Ιαν 2025 | 09:00

Viral πριν αυτό γίνει κουλ: Μπαρ και εστιατόρια της Αθήνας που έκαναν αμέσως σουξέ

Πολύ πριν το "Μανάρι", το "Βουλκανιζατέρ" και το "Pharaoh", υπήρξαν το "Mamacas", το "Drunk Sinatra", το "Rock & Balls". Μέρη δηλαδή που έκαναν χαμό από την πρώτη κιόλας ημέρα της ύπαρξής τους.

10 Ιαν 2025 | 09:00

Symposio at Ark: Δέκα βραβευμένα εστιατόρια της χώρας για ισάριθμες βραδιές στην πρωτεύουσα

Δέκα μεγάλα ραντεβού με την ελληνική γεύση του τώρα στο Symposio at Ark, που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

04 Ιαν 2025 | 09:00

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν στην Αθήνα το 2024

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 72 αφίξεις που άνοιξαν και ξεχώρισαν τους τελευταίους 12 μήνες.

02 Ιαν 2025 | 09:00

Στο Ramon Brunch Project δεν πας μόνο για το εξαιρετικό του brunch

Τώρα που ο al fresco χώρος του ζεσταίνεται με τις σόμπες και φωτίζεται ακόμη περισσότερο χάρη στην festive διακόσμηση το "Ramon Brunch Project " μπαίνει στην χριστουγεννιάτικη του εκδοχή.

01 Ιαν 2025 | 09:00

"Atelier Papaioannou": Δοκιμάσαμε το νέο ψαροφαγικό σποτ του κέντρου

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου πιάνει αθηναϊκό κέντρο και παρουσιάζει μιαν άλλη πτυχή της ψαροφαγικής του κοσμοθεωρίας.

27 Δεκ 2024 | 09:00

Τα νέα της Θεσσαλονίκης: Οι must διευθύνσεις για ιδανικό city break

Έτοιμη να βάλει σε νέα τροχιά την ταυτότητά της ως σύγχρονος μητροπολιτικός προορισμός τεσσάρων εποχών, η πόλη με την κινηματογραφικότερη προμενάδα των Βαλκανίων γαρνίρει τις κλασικές της αξίες με συναρπαστικές αφίξεις, έτοιμη να γίνει το city break-φετίχ μας για άλλον ένα χειμώνα.

22 Δεκ 2024 | 09:00

Η γαστρονομία του χειμώνα: must εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα

Πριν ξεκινήσετε τις χειμερινές σας διακοπές, δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του χειμώνα που δεν πρέπει να χάσετε.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ 19 Δεκ 2024 | 07:20

Πόσο κρασί καθημερινά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά - Πότε ξεπερνάμε το όριο

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα κρασιού που καταναλώνουν.

18 Δεκ 2024 | 09:00

Σε ένα κρυμμένο διαμαντάκι στου Ψυρρή θα πιούμε τα βερμούτ του χειμώνα

Ένα μαγαζί-κρυμμένο διαμαντάκι ποντάρει στην ευ πίνειν φιλοσοφία του βερμούτ και την πλαισιώνει με διαβολεμένα νόστιμα tapas.

Η ΧΡΥΣΟΤΟΚΟΣ ΟΡΝΙΘΑ 13 Δεκ 2025 | 07:58
ΑΝΑΜΟΝΗ ΩΣ 9 ΜΗΝΕΣ 12 Δεκ 2025 | 08:08
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 11 Δεκ 2025 | 08:30

Αναλήψεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα έως 100 ευρώ την ημέρα - Η πρόταση της MasterCard για επαρχία και νησιά

Πώς θα μπορούν οι κάτοχοι MasterCard να καταθέτουν και να κάνουν ανάληψη μετρητών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 10 Δεκ 2025 | 11:51
ΚΑΜΠΑΝΙΑ 10 Δεκ 2025 | 06:48

ΒΑΤ Hellas: Ρίχνει το ΑΙ στη μάχη κατά του καπνίσματος για τους ανήλικους -Τι δείχνει έρευνα για το κάπνισμα στην Ελλάδα

Η νέα καμπάνια της BAT Hellas για την απαγόρευση του καπνίσματος στους ανήλικους.

06 Δεκ 2025 | 09:32
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 04 Δεκ 2025 | 08:19

Γιατί η Αθήνα είναι καταδικασμένη στο μποτιλιάρισμα: Καθυστερεί ως 5 χρόνια η απόκτηση νέων συρμών του μετρό

Την ίδια στιγμή που εξετάζονται σολομώντειες λύσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα, το Μετρό δε μπορεί να δώσει έγκαιρη λύση.

ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 03 Δεκ 2025 | 07:35

Το νέο βιβλίο του Οδυσσέα Αθανασίου: Από κατασκευαστής του Ελληνικού συγγραφέας - Οι 6 μικρές χώρες που τα κατάφεραν

Ο Οδυσσέας Αθανασίου -γνωστός από το μεγαλόπνοο έργο στο Ελληνικό που έχει αναλάβει η Lamda Development της οποίας ηγείται- εμφανίστηκε σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 02 Δεκ 2025 | 17:11

Αλλάζει όνομα η ιστορική Αίγλη Ζαππείου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Κοντομηνάς και το δίδυμο "Γρηγόρη"-Κοπελούζου

Ποιο θα είναι το νέο όνομα της Αίγλης Ζαππείου - Η ιστορία και ποιοι την έχουν αναλάβει στα 145 χρόνια λειτουργίας της

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 30 Νοε 2025 | 13:00

Τιμές... Ντουμπάι για τις πολυτελείς κατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας και της Μυκόνου - "Σπορ" για ξένους επενδυτές

Τι δείχνει έρευνα της Sotheby's Greece για τις τιμές πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2025 | 12:48

Εντονες αντιδράσεις για την αφαίρεση των πολεοδομιών από τους δήμους - "Απαράδεκτο και προκλητικό", λέει η ΚΕΔΕ

Στα χαρακώματα για ακόμα μία φορά βρίσκονται κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με αφορμή τις πολεοδομίες. Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΚΕΔΕ.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 27 Νοε 2025 | 11:57

Lidl: Ανοίγουν πέντε νέα καταστήματα στην Αττική το 2026 - Επενδύσεις 200 εκατ. € την επόμενη διετία

Επενδύσεις για ανακαίνιση, νέα καταστήματα, κέντρα διανομής και το νέο project Lidl House θα πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σούπερ μάρκετ.

27 Νοε 2025 | 06:41

Πώς οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για λιμάνια, logistics, ενέργεια, φυσικό αέριο πριν από την έλευση της Γκίλφοϊλ

Πολύ πριν από την έλευση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 07:00

Χριστούγεννα 2025: Περισσότερα λεφτά θα ξοδέψουν οι Ελληνες, αλλά χωρίς ταξίδια - Τι δώρα θα αγοράσουν

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις τάσεις του καταναλωτικού κοινού την εορταστική περίοδο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 21 Νοε 2025 | 12:50

ΦΙΞ: Από τις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης στην παρακμή και την αναγέννηση από τη DIMAND

Η ιστορία του βιομηχανικού συμβόλου της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Τι θα κατασκευάσει η Dimand.