Follow us

Εάν τον αγαπάει...

Κάθε του εμφάνιση, εδώ που τα λέμε, προξενεί ευθυμία. Ο κύριος Κασσελάκης να βολτάρει στην Πλάκα, να μοιράζει αγκαλιές και φιλιά μέχρι και σε Κινέζους τουρίστες, να γυρνάει κάπου-κάπου στο μικρόφωνο του δημοσιογράφου που τον ακολουθεί ασθμαίνων και να αμολάει στομφώδεις κοινοτοπίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Υπάρχει η ντελικάτη, η εξευγενισμένη κωμωδία, η οποία στηλιτεύει με μπρίο και με φλέγμα χαρακτήρες και καταστάσεις. Τα θεατρικά του Τσέχωφ, οι ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα. Υπάρχει και η φαρσοκωμωδία. Η φαρσοκωμωδία αποσκοπεί όχι στο γλυκόπικρο μειδίαμα των θεατών της αλλά στα βροντερά τους χάχανα. Στις φαρσοκωμωδίες βλέπουμε ανθρώπους να γλυστράνε και να πέφτουν, γριές να πέρδονται, χονδρούς να προσπαθούν να χωρέσουν μες σε στενά ρούχα και τα κουμπιά τους να σπάνε. Στη φαρσοκωμωδία, το κοινό γελάει εις βάρος των ηθοποιών, πράγμα που στις μέρες μας θεωρείται βάρβαρο, πολιτικώς μη ορθό. Ο Μάρκος Σεφερλής -υπερταλαντούχος κατά τη γνώμη μου στο είδος του- επιμένει να γεμίζει το "Δελφινάριο". Εάν όμως κάποιος δηλώσει θαυμαστής του, θα θεωρηθεί αμέσως μπρούτος, άξεστος. Λες και βλέπω επιθεώρηση του Σεφερλή αισθάνομαι όποτε παρακολουθώ στις ειδήσεις τον Στέφανο Κασσελάκη.

"Πώς θα μπορούσε πλέον να μάς κεντρίσει το ενδιαφέρον;" είχα αναρωτηθεί προ δύο εβδομάδων από την παρούσα στήλη. Έσφαλα. Η εμφάνισή του ενώπιον της κεντρικής επιτροπής του Σύριζα με τις μούτες, τις κορώνες, τα δήθεν μαγκιόρα ρητορικά κρεσέντο εξόργισε πάρα πολλούς από τους συντρόφους του, καταδιασκέδασε όμως όσους δεν είναι πολιτικά ή συναισθηματικά συνδεδεμένοι με την -για πόσο ακόμα;- αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάθε του εμφάνιση, εδώ που τα λέμε, προξενεί ευθυμία. Ο κύριος Κασσελάκης να βολτάρει στην Πλάκα, να μοιράζει αγκαλιές και φιλιά μέχρι και σε Κινέζους τουρίστες, να γυρνάει κάπου-κάπου στο μικρόφωνο του δημοσιογράφου που τον ακολουθεί ασθμαίνων και να αμολάει στομφώδεις κοινοτοπίες. Ο κύριος Κασσελάκης να καταθέτει στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ με καουμπόικο πουκάμισο, δυο νούμερα όπως πάντοτε μικρότερο. Ο κύριος Κασσελάκης απλώς να κοιτάει με ύφος θυμωμένου μωρού τον φακό. Κι από κοντά, ο σύζυγός του. Να εγκωμιάζει τα παϊδάκια που ψήνει ο Στέφανος, να δηλώνει απολύτως βέβαιος πως θα τον καμαρώσει σύντομα πρωθυπουργό.

Κατά βάθος δεν είναι διόλου αστείο να παρακολουθείς ένα μέχρι πρόσφατα ισχυρό κόμμα να διαλύεται. Ανθρώπους που είχαν επενδύσει δεκαετίες από τη ζωή τους σε μια ιδεολογία να τραβάνε τώρα τα μαλλιά τους, να νοιώθουν ντροπιασμένοι, ταπεινωμένοι… "Ηθελές τα κι έπαθές τα" σχολιάζουν αρκετοί και υπενθυμίζουν τους σαλτιμπαγκισμούς του Σύριζα στα χρόνια της ακμής του: τους Πανοκαμμένους και τις Ραχήλ και τους Παυλοχαϊκάληδες να ορκίζονται υπουργοί. "Επιστρέφουμε στη σοβαρότητα, στη μεταπολιτευτική τάξη" επιχαίρουν, διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το Πασόκ στη δεύτερη θέση.

Προσωπικά αισθάνομαι πολύ εγγύτερα στο Πασόκ παρά στον Σύριζα. Λυπάμαι παρά ταύτα, ειλικρινά λυπάμαι, που στην περίπτωση της ριζοσπαστικής αριστεράς επιβεβαιώνεται το παλιό σύνθημα "Ένα Γέλιο θα σας Θάψει". Σε κανέναν δεν αξίζει να καταντάει ρεντίκολο.


Τι έφταιξε; Κατά την άποψή μου, η βλακώδης αμεσοδημοκρατία. Η ανάδειξη του αρχηγού από τη "βάση", που εγκαινίασε το Πασόκ το 2004, υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία και θεσμοθέτησε τελευταίος ο Σύριζα. Περνάς έξω από το εκλογικό τμήμα, δίνεις δυο δίφραγκα -λιγότερο από όσο στοιχίζει ένα πακέτο τσιγάρα- και ψηφίζεις για πλάκα. Ή και ιδιοτελώς, με πρόθεση να βλάψεις το κόμμα που έχει εκλογές. Με τέτοια διαδικασία, αποτελούσε ζήτημα χρόνου να συμβεί το κάζο.

Η Νέα Δημοκρατία διείδε τον κίνδυνο και τροποποίησε πρόσφατα το καταστατικό της. Όρισε ότι για να συμμετάσχει κανείς στις εσωκομματικές εκλογές, πρέπει να έχει εγγραφεί ως μέλος τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες νωρίτερα. Ο Σύριζα τί μπορεί να κάνει, στην κατάσταση που έχει περιέλθει, μπας και αποφύγει τα ακόμα χειρότερα;

Μία και μόνη λύση υπάρχει, πιστεύω. Να βγει ο Αλέξης Τσίπρας και να χαρακτηρίσει ευθαρσώς την προεδρία Στέφανου Κασσελάκη προϊόν ατυχήματος. Και να τον καλέσει να παραιτηθεί. Ειδάλλως, να προειδοποιήσει, ο ίδιος αποχωρεί από τον Σύριζα.

Προφανώς θα κατηγορηθεί ο Τσίπρας για δεσποτισμό, παράβαση των βασικών δημοκρατικών αρχών… Και για εσωτερικό ακόμα πραξικόπημα. Δεν θα έπρεπε να ιδρώσει το αυτί του. Εάν αγαπάει τον Σύριζα, μόνο έτσι μπορεί να τον σώσει. Μόνο εκείνος.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ήταν όλοι τους εκεί: Οι σημαντικότερες εμφανίσεις στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του αθηνοράματος

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 από το "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν για 27η χρονιά την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;