Follow us

Ήρθε η ώρα των αιωνίων

Οι αιώνιοι φοιτητές πειράζουν και υπονομεύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, γιατί οι σπουδές δεν είναι πάρεργο, πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
καψησ

Υπολογίζονται σε πάνω από 300 χιλιάδες. Είναι φοιτητές εδώ και μια δεκαετία και η στατιστική λέει ότι σχεδόν κανείς τους δεν θα πάρει πτυχίο. Άλλοι εργάζονται, άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα αμφιθέατρα -στα οποία δεν συχνάζουν και πολλοί ούτως ή άλλως- γιατί μπήκαν σε κάποια σχολή από σπόντα και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το αντικείμενο, άλλοι δεν βρήκαν ποτέ κανέναν ενδιαφέρον στη σχολή τους- αν και ήταν η επιλογή τους- γιατί τα μαθήματα ήταν αδιάφορα (και οι καθηγητές εξίσου αδιάφοροι για εκείνους) και πάει λέγοντας. Ο καθένας έχει την ιστορία του.

Είναι οι γνωστοί "αιώνιοι φοιτητές" που ο νόμος λέει, αν επιτέλους εφαρμοστεί, ότι θα πρέπει να αρχίσουν να διαγράφονται από τις λίστες και να στερούνται της φοιτητικής ιδιότητας, για την οποία έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρονται και πιθανώς δεν ενδιαφέρθηκαν και ποτέ. Και ο νόμος ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί, γιατί έληξε και η μεταβατική περίοδος και πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει και όλα τα χρόνια σπουδών και όλα τα έξτρα χρόνια που δίνονται ως μπόνους, παύουν να είναι φοιτητές. Στη θεωρία.

Μην το δένετε κιόλας. Στην Ελλάδα ζούμε. Ο νόμος, λέει ο Πιερρακάκης, θα εφαρμοστεί (δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω για τις καλές του προθέσεις), αλλά για να εφαρμοστεί πρέπει να το αποφασίσουν οι Πρυτάνεις και αυτοί να πάρουν την απόφαση να διαγράψουν από τις λίστες τους αιώνιους φοιτητές. Για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν λέει και να συμπράξουν και οι υπεύθυνοι των τμημάτων και κάτι άλλα συνδικαλιστικά και γραφειοκρατικά. Και επειδή οι πρυτάνεις δεν μας έχουν συνηθίσει σε αποφάσεις με κόστος και επειδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο κανείς δεν θέλει να ξεβολευτεί και επειδή η υπόθεση θα αποτελέσει ψωμί στο βούτυρο της αμφισβήτησης της νεοφιλελεύθερης τάξης και του καπιταλισμού από τις φοιτητικές παρατάξεις, κρατήστε μικρό καλάθι.

Θα ακουστούν και τα γνωστά επιχειρήματα από τις γνωστές ομάδες που βλέπουν το πανεπιστήμιο όχι σαν χώρο μάθησης και εκπαίδευσης, αλλά σαν χώρο αναπαραγωγής της στελεχιακής τους βάσης, σαν χώρους εκπαίδευσης στον πολιτικό ακτιβισμό και σαν χώρους όπου στρατολογούν τα μέλη και τους οπαδούς τους. Θα ακουστούν τα γνωστά επιχειρήματα ότι όλοι οι αιώνιοι φοιτητές εργάζονται και καθώς εργάζονται ονειρεύονται μέρα-νύχτα το πτυχίο και αυτοί οι ανάλγητοι του νεοφιλελευθερισμού θα τους στερήσουν την ευκαιρία της γνώσης, ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στο πανεπιστήμιο οι αιώνιοι φοιτητές, αφού δεν παίρνουν βοηθήματα, ούτε συγγράμματα, ούτε έχουν θέση στις εστίες και ότι όλα αυτά γίνονται για έναν εκπαιδευτικό τσαμπουκά. Που προφανώς δεν θα περάσει.

Μάλιστα, όπως έγραψε στην εφημερίδα του ο καλός συνάδελφος του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ Απόστολος Λακασάς, ήδη λέει έχουν κινητοποιηθεί οι βουλευτές της λαϊκής δεξιάς και πιέζουν τους πρυτάνεις να αφήσουν τα παιδιά ήσυχα και να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες. Ποιον πειράζουν οι αιώνιοι φοιτητές;

Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι οι αιώνιοι φοιτητές πειράζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Και όπως σωστά έγραψε σε ένα σημείωμά της η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, είναι η απόδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ΑΕΙ (αν και το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, μετά το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία). Γιατί οι αιώνιοι φοιτητές, με δυο λόγια, είναι το αποτέλεσμα ενός στρεβλού συστήματος εισαγωγής και μίας προβληματικού τρόπου λειτουργίας του πανεπιστημίου, που δεν εμπνέει τους φοιτητές. Που δεν αγκαλιάζει τους φοιτητές, ούτε ενδιαφέρεται για την ακαδημαϊκή τους πορεία, αλλά απλώς παραδίδει μαθήματα. Τα μαθήματα που βολεύουν το εκπαιδευτικό προσωπικό. Και όποιος θέλει παρακολουθεί, συνήθως ελάχιστοι.

Ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί όχι για τους πελάτες του, φοιτητές, αλλά για το προσωπικό του, καθηγητές, όχι με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας και τη γνώσης, αλλά με κριτήριο τα συνδικαλιστικά μικροσυμφέροντα των ασκούντων την καθηγητική εξουσία. Όπως σημείωσε η κ. Κιντή "αυτά τα βαριά προγράμματα (σπουδών) διαμορφώνονται περισσότερο από το τι θέλουν να διδάξουν αυτοί που έχουν ισχύ στο τμήμα και λιγότερο από το τι επιτάσσουν οι εξελίξεις στην επιστήμη ή τι θα βοηθήσει τους φοιτητές εργασιακά".

Οι αιώνιοι φοιτητές πειράζουν και υπονομεύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, γιατί οι σπουδές δεν είναι πάρεργο, πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπορεί να διαρκούν στην αιωνιότητα. Η αυστηρή διάρκεια είναι και μια άσκηση μαθησιακής πειθαρχίας και ισχύει φυσικά σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι (θα) πάνε Πανόρμου: Το νέο χοτ μπαρ της Αθήνας μόλις άνοιξε στους Αμπελόκηπους

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 06 Οκτ 2025 | 18:20

Καλιφόρνια: Tesla cybertruck έγινε παγίδα θανάτου για φοιτητές - Τράκαραν, δεν άνοιγαν οι πόρτες και κάηκαν μέσα στο όχημα

Με το ξέσπασμα της φωτιάς διακόπηκε η παροχή ρεύματος στο Cybertruck, με αποτέλεσμα τα εγκλωβιστεί σε αυτό μία 19χρονη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 03 Οκτ 2025 | 11:25

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη διαγραφή των "αιώνιων" φοιτητών από τα πανεπιστήμια

Υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας η υπουργική απόφαση για τη διαγραφή των "αιώνιων" φοιτητών.

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 02 Οκτ 2025 | 09:48

Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών

Σήμερα, Πέμπτη, στις 14:00 λήγει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης των φοιτητών.

24 Σεπ 2025 | 11:40

Μετεγγραφές φοιτητών: Άνοιξε η πλατφόρμα – Από σήμερα ως τις 2 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Είναι ανοιχτή από σήμερα Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025 έως και τις 2 Οκτωβρίου 2025, στις 14:00.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ 06 Οκτ 2025 | 14:00

Χαμόγελα στο Μαξίμου, "κατήφεια" στην αντιπολίτευση μετά την παραίτηση Τσίπρα- Ετοιμος για νέο κόμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προλάβει και να κατέβει στα εκλογές του 2027 με το δικό του σχήμα

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.