ΒασιληΣ ΣωτηροπουλοΣ
ΒασιληΣ ΣωτηροπουλοΣ

Με την ατζέντα Μακρόν για την προστασία της δημοκρατίας

Για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας της Δημοκρατίας.

SHARE THIS
0
SHARES

Η ψήφος στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ποιότητα της δημοκρατίας συνολικά στην Ευρώπη. Οι δυνάμεις του εκφασισμού, του λαϊκισμού και των άκρων είναι προ των πυλών, έτοιμες να επιβάλλουν τις δικές τους επικίνδυνες αντιλήψεις και ατζέντες. Σε όλα αυτά η Ε.Ε. μπορεί να ορθώσει προστατευτικά αναχώματα, αν οι πολίτες αναδείξουν στην Ευρωβουλή δυνάμεις που υπηρετούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και κλείσουν την πόρτα στους νεοναζί και τους λαϊκιστές. 

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι ο μόνος που έχει καταθέσει μια σαφή πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε σε εφημερίδες των 28 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν πρότεινε μεταξύ άλλων την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα νέο όργανο της ΕΕ που θα παρακολουθεί τον τρόπο που πολιτεύονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα παρεμβαίνει, στο πλαίσιο φυσικά της ενοποίησης (όχι με στρατό!), σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Αυτή η πρόταση σημαίνει ότι η δημοκρατία θα καταστεί επίσημα ένα μετρήσιμο μέγεθος από την Ε.Ε., πέρα από τα ενταξιακά κριτήρια της Κοπεγχάγης (για τα οποία είναι αρμόδια η Κομισιόν) και πέρα από τα θέματα των στενά ατομικών δικαιωμάτων (για τα οποία είναι αρμόδιος ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Σίγουρα θα μετράνε αυτά, σε καθοριστικό βαθμό, αλλά ο Μακρόν προφανώς εννοεί ότι θέλει να μετριούνται και άλλα πράγματα, όπως η λειτουργία της Δίκαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών στα κράτη μέλη, οι σχέσεις τους με καθεστώτα, το πολιτικό χρήμα, η μεταναστευτική πολιτική, η πολυφωνία του τύπου και η λειτουργία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μερικά μόνο από τα κριτήρια με τα οποία «μετριέται» ο ουσιαστικός δημοκρατικός χαρακτήρας ενός κράτους. Οι «κυρώσεις» δεν μπορούν να είναι παρά πολιτικές και οικονομικές. 

Αυτόν τον νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό θα τον οικοδομήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Το Ποτάμι είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει συνταχθεί πλήρως με την ατζέντα Μακρόν και συνεργάζεται με στελέχη του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Ο σκοπός είναι η συνεργασία να συνεχιστεί και μέσα στην Ευρωβουλή.

Είναι κρίσιμο οι ευρωπαίοι πολίτες να στηρίξουμε την θεσμική καινοτομία που εκπροσωπεί το Ποτάμι, ώστε να χτίσουμε τις αντιστάσεις που χρειάζονται. Για να αποτρέψουμε ένα εφιαλτικό μέλλον και να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ευρώπη. 

 

 

*O Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι  . 

 

 

 

 

                                                                      ------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook