Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Μνημόνιο τέλος; Και τώρα τι;

Οι 'Ελληνες μπορούν θαύματα. Είναι απολύτως αναγκαία όμως η «Εθνική Συνεννόηση».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μνημόνιο τέλος; Και τώρα τι;

Οι βαθύτερες αιτίες και τα δεδομένα της εξέλιξης είναι κρίσιμα στοιχεία για την κατανόηση ενός προβλήματος. Η ανάλυση, η ιστορική αλήθεια και βέβαια η εμπειρία είναι τα βασικά εργαλεία της επίλυσης για τα εξαιρετικά σύνθετα πολιτικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα.

Η αποδυνάμωση της Ελλάδας από τους δανειστές, η συρρικνούμενη κυριαρχία, η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οικονομική καχεξία, η ανεργία, το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, διαμορφώνουν εφιαλτικά απειλητικό σκηνικό. Είναι εμφανές πως η Τουρκία αισθάνεται την Ελλάδα αποδυναμωμένη και θεωρεί ότι δημιουργείται ευκαιρία για να προωθήσει τις πάγιες επιδιώξεις της σε βάρος μας.

Από την άλλη, οι δανειστές με την μονόπλευρη προσήλωση τους στην λιτότητα και έχοντας την Ελλάδα σε ιδιότυπη ομηρία, επιβάλουν τους όρους τους. Δεν επιθυμούν, με τη λήξη της δανειακής σύμβασης, την Ελλάδα ελεύθερη. Σκαρφίζονται «Εργαλεία Ενισχυμένης Επιτήρησης» και «Μεταμνημονιακή Εποπτεία», για την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Η Δημόσια Περιουσία μας έχει ήδη δεσμευθεί για 99 χρόνια και έχομε εκβιαστεί σε επαχθή πρωτογενή πλεονάσματα για χρόνια μετά την λήξη των «Μνημονίων». Η συμβατική υποχρέωση όμως των δανειστών, για την ουσιαστική ελάφρυνση του Χρέους μας εκκρεμεί. Η Γερμανία εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για την «βιωσιμότητα του χρέους», μεθοδεύει νέα επώδυνα «μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα» και μας επιβάλλει λιτότητα μέχρι το 2060.

«Ή Ελλάδα θα εξαλείψει το χρέος, ή το χρέος θα καταστρέψει την Ελλάδα». Έλεγε προφητικά ο Ανδρέας Παπανδρέου (1993). Η αποτελεσματική στρατηγική που εφάρμοσε, παραμένει επίκαιρη. Απαντούσε με επιτυχία στα ζητήματα που αντιμετώπιζε τότε η Ελλάδα και που έχουν ευθεία αναλογία με το σήμερα.

«Το θέμα της ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας, αποτελεί κυρίαρχο στόχο μας» (Πάντειος 12 Μαρτίου 1990). «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έλεγε. Η επιτυχία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του Α. Παπανδρέου ανάδειξε την Ελλάδα, ισότιμο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα και οδήγησε την και τότε επιθετική Τουρκία, σε υποχώρηση.

Ο Α. Παπανδρέου παράλαβε ως πρωθυπουργός το 1981 από την Νέα Δημοκρατία (Γ. Ράλλης), ύφεση, ελλείμματα και χρεοκοπία, (Έκθεση Αβέρωφ).

Το 1981, το δημόσιο χρέος πράγματι ήταν χαμηλό (34,5% ΑΕΠ). Το χρέος τότε, το κρύβαμε, σαν «μαγική εικόνα» και «κάτω από το χαλί». Πρώτον, γιατί τυπωνόταν άπλετο χρήμα από το νομισματοκοπείο στο Χολαργό, που δημιουργούσε πληθωρισμό πάνω από 25%. Δεύτερον, γιατί δίνονταν αφειδώς άτοκα, χαριστικά δάνεια από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (έτσι χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία). Τρίτον, γιατί οι τράπεζες, κυρίως η εθνική τράπεζα, έδιναν δάνεια με εξευτελιστικά επιτόκια, με πολιτικές αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής του Υπουργείο Συντονισμού. Το αποτέλεσμα, ήταν πλήρης χρεοκοπία στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Α. Παπανδρέου σταθεροποίησε τα δημοσιονομικά. Επέβαλε άλλο οικονομικό μοντέλο στην ελληνική οικονομία και δρομολόγησε ανάπτυξη. Κατάργησε τον εσωτερικό κρυφό δανεισμό και εξασφάλισε διαφανή δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Προώθησε παραγωγικές επενδύσεις και παρέδωσε το πρώτο εξάμηνο του 1989 ανάπτυξη (5%), ελεγχόμενο χρέος (67% του ΑΕΠ) και μηδενικό εξωτερικό δανεισμό για τα δύο τελευταία χρόνια. (εθνικοί λογαριασμοί, εξέλιξη χρέους)

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1993, με κλονισμένη υγεία, ο Α. Παπανδρέου, με υπουργό συντονισμού τον Γ. Γεννηματά, παρέλαβε και πάλι ως πρωθυπουργός, από την Νέα Δημοκρατία (Κ. Μητσοτάκης), βαθιά ύφεση και χρεοκοπία, με υπερδιπλάσιο δημόσιο χρέος από αυτό που παρέδωσε το 1989 (Υπ. Συμβούλιο Δεκέμβριος 1993).

Καταφέρνει με τιτάνια προσπάθεια, να οδηγήσει ξανά την ελληνική οικονομία σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη. Χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή της χώρας και χωρίς η ελληνική κρίση να γίνει αισθητή από τις διεθνείς αγορές.

Είναι όμως γεγονός πως, η νεοφιλελεύθερη εμμονή, της συντηρητικής παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας και η δημοσιονομική κακοδιαχείριση, οδήγησε την χώρα μας σε χρεοκοπία, σε τρεις περιόδους 1981 (Γ. Ράλλης), 1993 (Κ. Μητσοτάκης) και 2009 (Κ. Καραμανλής).

Η Ελλάδα βρισκόταν το 2004 (Κ. Σιμήτης) στην 30η θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Η διεθνής αξιολόγηση ανάμεσα σε 140 χώρες (World Economic Forum), κατατάσσει την Ελλάδα σήμερα στην 87η θέση ανταγωνιστικότητας. (12 θέσεις πίσω από την Αλβανία).

Ενώ υπάρχει πιεστική ανάγκη για θέσεις εργασίας και ταχύρυθμη ανάπτυξη, οι μεν δανειστές επιμένουν σε υφεσιακά μέτρα συμπίεσης της πραγματικής οικονομίας και εμείς παραπαίουμε, ανάμεσα στην απουσία στρατηγικής και στις λάθος πολιτικές που αποτέλεσαν την γενεσιουργό αιτία του σημερινού προβλήματος.

Το ζήτημα αφορά το κράτος και την «παραγωγικότητα των Θεσμών», την «ευφυή» παραγωγικότητα. Χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός και είναι αναγκαία η στενή συνεργασία και ο συντονισμός Δημόσιου, Ιδιωτικού και Κοινωνικού τομέα. Αν δεν αλλάξει η στρατηγική μας σε αυτό τον πεδίο, είναι αδύνατον να προκύψει ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας θα παραμείνει χαμηλή. Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, θα μένει ανεκμετάλλευτο και θα διαρρέει στο εξωτερικό.

Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους εγωισμούς, το ανόητο και αδιέξοδο, συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα. Να εξορκίσουμε την κατάρα του μίζερου «δεν γίνεται». Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα και μοναδικές, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Οι Έλληνες μπορούν θαύματα. Είναι απολύτως αναγκαία όμως η «Εθνική Συνεννόηση». Να διαπραγματευτούμε σε άλλη, εθνική βάση, με τους δανειστές, εταίρους, και συμμάχους μας. Να συγκροτήσουμε αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα και να χαράξωμε αξιόπιστη «Εθνική Στρατηγική», για την έξοδο της χώρας μας από τη κρίση που μας ταλανίζει τόσα χρόνια.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Λίγες μερες έμειναν για να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.