opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Advertisement

Follow us

Ο Μαξ Βέμπερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η δήλωση Γερούν για τις χώρες του Νότου ήταν η σύνδεση καλβινισμού-καπιταλισμού.

Στέλιος Μπαμιατζής
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΛΙΟς ΜΠΑΜΙΑΤΖΗς
Ο Μαξ Βέμπερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η δήλωση Γερούν για τις χώρες του Νότου ήταν η σύνδεση καλβινισμού και αυτού που ένας από τους μεγάλους της κοινωνιολογίας ονόμαζε πνεύμα του καπιταλισμού.

Ήταν πριν περίπου έναν αιώνα όταν ο Μαξ Βέμπερ παρουσίασε την μελέτη του «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού». Κοντολογίς, ανέλυε τις ψυχολογικές επιδράσεις της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του Καλβινισμού και του Πουριτανισμού.

Μέσα από αυτήν την ανάλυση παρουσιάζεται η κατά τον Βέμπερ καπιταλιστική ηθική η οποία "πατά" στη θεωρία του Καλβινισμού. Σύμφωνα με τις αρχές αυτής:

- Η εργασία, δηλαδή η δουλειά του καθενός, είναι πλέον ύψιστο καθήκον και όχι ένα απαραίτητο μέσο για διαβίωση. Κι επειδή είναι ύψιστο καθήκον επιβάλλεται να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

- Η συνεχής όσο και σκληρή εργασία αποτελεί εκτός από αυτοσκοπό και ευλογία. Δημιουργείται λοιπόν μία εργασιακή ηθική και ο πιστός οφείλει να αποταμιεύει συστηματικά με σκοπό τι άλλο το κέρδος. Η ευκαιρία κερδοφορίας είναι εν ολίγους σταλμένη από τον Θεό.

- Επομένως, ο κύριος σκοπός είναι η επαγγελματική επιτυχία (έμπρακτη δραστηριότητα) κι επειδή η ζωή μας έχει χρονικό ορίζοντα λήξης πρέπει κάθε λεπτό να το αφιερώνουμε στην εγκόσμια εργασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δόξα του Υψίστου.

- Η κερδοφορία σαν αποτέλεσμα της επιτυχημένης εκτέλεσης του επαγγελματικού καθήκοντος, είναι όχι μόνο ηθικά επιτρεπτή, αλλά και θρησκευτικά επιβεβλημένη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είπε τίποτε άλλο από ότι έχει γράψει ο μέγας στοχαστής Μαξ Βέμπερ. Η ανταμοιβή του λαού για την επίπονη εργασία του θα είναι στην... άλλη ζωή και μοναδικός στόχος είναι να παράγει πλούτο τον οποίον δεν θα ξοδεύει για ευχαρίστηση ή άνεση, αντίθετα καλέιται να τον επανεπενδύει για να παράγει πάλι νέο πλούτο κ.λπ.

Σύμφωνα με τον καλβινισμό, αυτοί που έχουν τη θεία χάρη φαίνονται από την εργατικότητα αλλά και την αποχή τους από τις ηδονές. Όσοι δεν πράττουν αναλόγως θα αποτύχουν.

Μέσα από αυτή την τοποθέτηση εν μέρει ερμηνεύεται το ιδιαίτερα γνωστό στερεότυπο ότι οι "τεμπέληδες του Νότου" τρέφονται από τους "εργατικούς του Βορρά". Βέβαια, το να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει μία "Θεία" εκλογή των συγκεκριμένων λαών είναι κάτι που στρέφεται κατά της λογικής. Όμως, μπορεί να εξηγήσει ή πιο σωστά να δικαιολογήσει όχι μόνο την οικονομική επιτυχία αυτών των κρατών, αλλά κυρίως το ότι χρειάζεται να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση.

Ο Ολλανδός προέρχεται από μία χώρα όπου το περίπου 21% είναι Προτεστάντες και το 31% Καθολικοί. Ο καλβινισμός εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ελβετία, κράτη στα οποία τόσο η εργασία όσο και η οικονομική επιβράβευση κατέχουν υψηλότατη θέση.

Η δήλωσή του λοιπόν πέρα από τις δίκαιες αντιδράσεις που ξεσήκωσε από τις χώρες του "φτωχού" Νότου, "κατευθύνθηκε" στο δικό του, εγχώριο ακροατήριο. Ένα ακροατήριο το οποίο όμως πρόσφατα στις εκλογές έδειξε και την απαξίωσή στο πρόσωπό του. Θυμάστε το ποσοστό σας, σωστά κ. Ντάισελμπλουμ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών σειρών πατάνε σανίδι: Σε ποιες παραστάσεις και θέατρα θα τους δεις φέτος

Φέτος η θεατρική και τηλεοπτική σκηνή γεμίζει με αγαπημένους πρωταγωνιστές: ανακαλύπτουμε ποιοι λάμπουν σε νέες παραστάσεις και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν σε τέσσερα σίριαλ. Θέατρο & TV, οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές σε δύο ρόλους.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.