Follow us

Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος εκτίναξης του πληθωρισμού

H επανεμφάνιση τρομερά εκφοβιστικών προβλέψεων περί ενός καλπάζοντος πληθωρισμού.

Barry Ritholtz
ΓΡΑΦΕΙ: BARRY RITHOLTZ
Barry Ritholtz

Τα γνωστά "πνεύματα αντιλογίας", οι λεγόμενοι "contrarians", τείνουν να ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους όταν οι αγορές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ορισμένες φορές έχουν δίκιο και δημιουργούν περιουσίες, αποκτώντας και την ανάλογη φήμη.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Αντί για πλούτη, αυτό που απομένει είναι ένα ιστορικό μέτριων αποδόσεων ή και απωλειών.

Η αναταραχή στις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού δεν διαφέρει από το γενικό αυτό σχήμα. Αυτή τη φορά παίρνει τη μορφή της επανεμφάνισης τρομερά εκφοβιστικών προβλέψεων περί ενός καλπάζοντος πληθωρισμού.

Μόνο που… δεν τον βλέπω να φτάνει.

Οι αναγκαίες συνθήκες απλώς... δεν υπάρχουν

Οι συνθήκες που συνήθως προκαλούν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή απλώς δεν είναι παρούσες: ο πληθωρισμός εκδηλώνεται όταν αυξάνονται οι τιμές λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, εν μέσω υψηλότερων τιμών για τις πρώτες ύλες ή υψηλότερων μισθών.

Άλλη μία αναγκαία συνθήκη είναι οι καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για αγαθά και υπηρεσίες, πιθανόν επειδή έχουν περισσότερα χρήματα μετά από μια νομισματική χαλάρωση ή μια δημοσιονομική τόνωση.

Οι συνθήκες σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο εκείνων που συνήθως προκαλούν πληθωρισμό. Υπήρξε μια εκπληκτική μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, μια πτώση των τιμών της ενέργειας και μια "βουτιά" των διακριτικών δαπανών.

Τα χρήματα που δοιχευτεύθηκαν πρόσφατα στην οικονομία των ΗΠΑ από το Κογκρέσο και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) δεν αντισταθμίζουν την δυναμική της κερδοφορίας η οποία έχει καταστραφεί.

Και κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να παρεξηγεί τις αυξήσεις τιμών σε ορισμένα είδη, όπως το χαρτί υγείας ή τα μαντηλάκια καθαρισμού, ως εκδήλωση ευρύτερου πληθωρισμού. Πρόκειται απλώς για εφαρμογή μικροοικονομικής στην πράξη, η οποία εξισορροπεί την προσφορά και την προσωρινά αυξημένη ζήτηση.

Ας θυμηθούμε στην τελευταία φορά που εμφανίστηκε αυτός ο υστερικός φόβος για τον πληθωρισμό, μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-09. Οι προειδοποιήσεις ήταν δυνατές και οργίλες. Και δεν ήταν απλώς ότι ο πληθωρισμός που ερχόταν ήταν απειλητικός, αλλά ήταν και καταστροφικός υπερπληθωρισμός τύπου Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Όχι μόνο όσοι ισχυρίζονταν τα παραπάνω είχαν άδικο, αλλά έκαναν βαθύ και θεμελιακό λάθος, καταδεικνύοντας μια βαθιά παρανόηση του τρόπου λειτουργίας των οικονομιών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 08 Δεκ 2025 | 13:22

Ποιές χώρες είχαν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον Economist: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση για δυο συνεχόμενες χρονιές, αλλά όχι φέτος

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 02 Δεκ 2025 | 06:53

Πώς θα αυξηθούν πραγματικά τα εισοδήματα το 2026 - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια χρονιά όπου θα μπουν τα θεμέλια για υψηλότερη παραγωγικότητα και -το μεγάλο ζητούμενο- πραγματική άνοδο των εισοδημάτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 28 Νοε 2025 | 12:21

ΠΑΣΟΚ: Επίσημη ομολογία επιβράδυνσης της οικονομίας πίσω από το κυβερνητικό success story

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και αυτό οφείλεται στην δραματική υποχώρηση των επενδύσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ 25 Νοε 2025 | 17:18

Eurostat: Αύξηση 22,3% στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μέσα σε έξι χρόνια

Η μέτρηση ενσωματώνει την επίδραση του πληθωρισμού, τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 20 Νοε 2025 | 12:59

Προϋπολογισμός 2026: Ανάπτυξη 2,4% και ανεργία 8,6% - Μόνιμα μέτρα στήριξης 1,75 δισ. ευρώ

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2026 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,4%, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στο ποσοστό της ανεργίας και στον πληθωρισμό.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Νοε 2025 | 16:52

Πληθωρισμός: Στο 2% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Τι λένε τα στοιχεία για τρόφιμα και ενοίκια

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο ΔΤΚ έτρεξε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 2% μετά το 1,9% του Σεπτεμβρίου, ενώ σε εναρμονισμένο επίπεδο είχε μετρηθεί από την Eurostat στο 1,7%

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 04 Νοε 2025 | 18:44

Στουρνάρας: Η μεταποίηση μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Τα τελευταία χρόνια η επενδυτική δραστηριότητα στη βιομηχανία έχει ενισχυθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΤΕ 03 Νοε 2025 | 16:18

Στουρνάρας: Σε δυναμική πορεία η οικονομία παρά την άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα

Σε εκδήλωση της ΤτΕ για τη διάχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 30 Οκτ 2025 | 16:23

Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ΕΚΤ ελήφθη καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ 20 Οκτ 2025 | 17:15

Κλοπή στο Λούβρο: Τα τέσσερα "κομάντο", η βοήθεια από μέσα και ο sui generis συλλέκτης - Τι ερευνούν 60 επιθεωρητές

Aνθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που άρπαξαν τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 14 Οκτ 2025 | 18:57

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2026 και μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 09:33

Σούπερ μάρκετ: Πού έπεσαν και πού αυξήθηκαν οι τιμές

Άνοδος στο +2,3% στα τρόφιμα, αποπληθωρισμός στα μη-τρόφιμα.

ΡΑΛΙ 07 Οκτ 2025 | 19:01

Έσπασε το φράγμα των 4.000 δολαρίων ο χρυσός

Συγκεκριμένα, επί του παρόντος το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού κινείται στα 4.002,8 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 0,7%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Οκτ 2025 | 07:58

Τρία μέτωπα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας – Τι ισχύει σε τιμές ρεύματος, σούπερ μάρκετ και πληθωρισμό

Με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας έκανε ποδαρικό ο Οκτώβριος, καθώς τα θετικά νέα μέσα από τρία βασικά μέτωπα αναμένεται να ανακουφίσουν καταναλωτές και νοικοκυριά.

ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 01 Οκτ 2025 | 14:11

Βουτιά του πληθωρισμού στο 1,8% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2021 (1,2%).

ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ 26 Σεπ 2025 | 11:43

Süddeutsche Zeitung: Ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι

Η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει πως όντως υπάρχει μια βελτίωση στα οικονομικά, ωστόσο ο μέσος πολίτης δεν επωφελείται πραγματικά.

ΑΝΑΛΥΣΗ 12 Σεπ 2025 | 12:24

Η μάχη της ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ποιοι όχι - Με τα μέτρα της ΔΕΘ

Δύο παράμετροι καθορίζουν την αύξηση του καθαρού εισοδήματος: οι ονομαστικές αυξήσεις και οι κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

05 Σεπ 2025 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο επτάμηνο - Αυξήθηκε 4% τον Ιούλιο

Αύξηση 4,0% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον μήνα Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Αυγ 2025 | 10:50

Ποιοι θα δουν αυξήσεις άνω του 3% στο εισόδημά τους το 2026

Ο ρόλος της νέας φορολογικής κλίμακας στην πραγματική μεταβολή του εισοδήματος.

ΕΛΣΤΑΤ 08 Αυγ 2025 | 12:33
ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Ιουλ 2025 | 19:04

Corriere della Sera: "Γιατί Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία;"

Στην ανάλυση υπογραμμίζεται ότι ενώ γνωστή γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ιταλία, επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 16 Ιουλ 2025 | 18:53

Κίνδυνο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας βλέπει η Bundesbank, σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ

Σε διαφορετικό πνεύμα, το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Έρευνας Οικονομικού Κύκλου (ΙΜΚ) αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες των αμερικανικών δασμών ως συγκριτικά ήπιες.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 15 Ιουλ 2025 | 23:01

Μνημόνιο "α λα γαλλικά": Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του χρέους

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας" καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ

ΓΙΑ 2Ο ΜΗΝΑ 01 Ιουλ 2025 | 12:52

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,6% τον Ιούνιο - Στο 2% στην ευρωζώνη

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,6% τον Ιούνιο επιταχύνοντας από το 3,3% του Μαΐου (Απρίλιος στο 2,6%).

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ 25 Ιουν 2025 | 15:45

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η λογική της ΔΕΘ είναι άθικτη - Η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας

"Δεν θα πληρώνεις παραπάνω. Είναι άδικο να πληρώνεις παραπάνω. Αλλά δεν μπορείς και να πληρώνεις λιγότερο", είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΣΤΟ 2,2% 24 Ιουν 2025 | 18:28

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Οριακά χαμηλότερη η ανάπτυξη φέτος λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Όπως τονίζει η έκθεση η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ 16 Ιουν 2025 | 19:12

Ανάλυση: Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Η νέα κλιμάκωση μεταξύ Ιράν-Ισραήλ προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 Ιουν 2025 | 10:57

Πανελλήνιες 2025: Απαιτητική και χρονοβόρα η Φυσική, για καλά προετοιμασμένους η Ιστορία, βατά τα θέματα στην Οικονομία

Σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία, εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων 2025.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΑ ΓΕΛ 06 Ιουν 2025 | 10:08

Πανελλήνιες 2025: Τα θέματα και οι πρώτες απαντήσεις σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία, εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων 2025.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ 03 Ιουν 2025 | 07:02

Τα 5 βασικά στοιχήματα της οικονομίας έως το 2030

Μετά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και το μεγάλο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κράτους, η κυβέρνηση έχει μπροστά της πέντε δύσκολα στοιχήματα μέχρι το 2030.

«ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ» 23 Μαϊ 2025 | 14:09

Διαβάστε την ανάλυση του Guardian για την Ελλάδα που θύμωσε τον Μητσοτάκη- Τον αποκάλεσε "ΕφΣυν της Βρετανίας"

"Η νέα Ελλάδα μοιάζει παράξενα με την παλιά Ελλάδα, με ισχυρότερα δημόσια οικονομικά αλλά με κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες" αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Μαϊ 2025 | 10:05

Μητσοτάκης στο CNBC: Να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τους μισθούς χωρίς να διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε

Στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μίλησε ο Kυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις.

ΕΛΣΤΑΤ 09 Μαϊ 2025 | 13:58

Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Πτώση από από το 2,4% τον Μάρτιο

Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να ασκούν οι αυξήσεις στην κατηγορία Ξενοδοχεία - Καφέ -Εστιατόρια με +6,4% από πέρυσι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΦΕΣΗΣ 30 Απρ 2025 | 17:56

Πρώτο "χτύπημα" από τους δασμούς: Συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 0,3% - Στο κόκκινο η Γουόλ Στριτ

Υπομονή συστήνει ο Τραμπ μετά την ανακοίνωση για τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας 0,3% κατά το α' τρίμηνο του έτους

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ CEO CLUB 29 Απρ 2025 | 19:14

Στουρνάρας: Περιορισμένες οι άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τους δασμούς του Τραμπ

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μικρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και επομένως αναμένεται να έχει περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις από την αύξηση των δασμών.

ΑΥΞΗΣΗ 3,2% ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2024 10 Απρ 2025 | 13:26

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Επανήλθαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής (2,2%) - Ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ενοίκια κατοικιών (10,5%), ηλεκτρισμό (10,4%), φυσικό αέριο (54,5%).

ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ 07 Απρ 2025 | 16:29

Νέο χτύπημα του Μασκ στον Τραμπ: Βίντεο με τον Νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν να εξηγεί τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου

Με ένα παράδειγμα από τον κορυφαίο οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν "καρφώνει" για δέυτερη φορά τον Τραμπ ο έως τώρα στενότερος συνεργάτης του, Ίλον Μασκ.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 03 Απρ 2025 | 15:55

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τους δασμούς Τραμπ: Πώς θα επηρεάσουν την τσέπη μας, τι θα γίνει με εισαγωγές και εξαγωγές

Οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Μαρ 2025 | 20:34

Υπ. Ανάπτυξης: Αρνητικός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός Φεβρουαρίου 2024 - Φεβρουαρίου 2025 σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά είναι 0,2%, έναντι συνολικού ετήσιου πληθωρισμού 2,5%

04 Μαρ 2025 | 08:18

Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Οι κρίσιμες παράμετροι

Η ελληνική αγορά φαίνεται πως κινείται με τους δικούς της "κανόνες".

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 24 Φεβ 2025 | 13:39

Τράπεζα της Ελλάδας: Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τα προσεχή δύο χρόνια

Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα την επόμενη διετία

ΠΙΝΑΚΑΣ 04 Φεβ 2025 | 16:40

Μηδενικός ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EUROSTAT και του ΙΕΛΚΑ

Εικόνα εξομάλυνσης της επίδρασης της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης

ΕΛΣΤΑΤ 13 Ιαν 2025 | 12:53

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 2,6% τον Δεκέμβριο - Ανατιμήσεις "φωτιά" σε ασφάλιστρα υγείας, ενοίκια και ένδυση

Έντονες πληθωριστικές πιέσεις σε κατηγορίες όπως τα ασφάλιστρα υγείας, τα ρούχα αλλά και η ενέργεια, ενώ στα τρόφιμα διατηρήθηκε κατά βάση η πτωτική τάση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;