Follow us

Επιστρέφει το σενάριο της "κυβέρνησης των ηττημένων" - Τα παράδοξα της απλής αναλογικής και η δήλωση Ανδρουλάκη

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας το έχει αποκλείσει, λέει "ναι" στο σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων ο Νίκος Ανδρουλάκης και το συζητούν δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα; Μπορεί είναι η απάντηση, τουλάχιστον με το σύστημα της απλής αναλογικής, αρκεί να είναι υψηλά τα ποσοστά που θα λάβουν στην κάλπη της πρώτης Κυριακής το 2ο και το 3ο κόμμα, ώστε να πιάνουν τον μαγικό αριθμό των 151ας εδρών.

Στην ελληνική περίπτωση, το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από το 2ο και το 3ο κόμμα, ονομάστηκε "σενάριο κυβέρνησης ηττημένων" (ο όρος ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα), αφού θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές και θα έρθει πρώτο σε ψήφους. Δηλαδή το κόμμα που με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και με την προϋπόθεση ότι επιβεβαιώνεται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, για να σχηματιστεί η κυβέρνηση των ηττημένων- δηλαδή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- θα πρέπει πάντως να συμπράξει και ένα τρίτο κόμμα, αφού όλες οι μέχρι σήμερα μετρήσεις δεν δείχνουν να είναι εφικτό για τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, να προσεγγίζουν τον αριθμό των 151ας εδρών που απαιτείται για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιστρέφει το σενάριο της "κυβέρνησης των ηττημένων" - Τα παράδοξα της απλής αναλογικής και η δήλωση Ανδρουλάκη

Αυτή είναι η μία δυσκολία, αφού θα πρέπει να βρεθεί και 3ος κυβερνητικός εταίρος- ίσως να είναι το ΜεΡΑ25 και πάντως δεν μπορεί να είναι το ΚΚΕ, που αποκλείει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση- και η δεύτερη δυσκολία θα είναι να συμφωνήσουν αυτά τα 3 κόμματα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε Επίσης

Ο μυστικός δείπνος Παπανδρέου- Τσίπρα

Η υπόθεση της κυβέρνησης ηττημένων πήρε τα τελευταία 24ωρα και ολίγον μυθιστορηματική τροπή, μετά τις δήθεν αποκαλύψεις για μυστικό δείπνο Τσίπρα- Παπανδρέου, όπου υποτίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον κ. Παπανδρέου ακόμα και να αναλάβει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Τελικά η συνάντηση ήταν μια απλή χειραψία σε κοινωνική εκδήλωση (όπου οι δυο πολιτικοί αντήλλαξαν απλώς μερικές κουβέντες)- σε τραπέζι στο σπίτι του δημοσιογράφου Νίκου Φελέκη- αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να σχολιάσει ότι αποδεικνύονται οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού…

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά...

Το σενάριο μοιάζει λίγο επιστημονικής φαντασίας- αφού θα πρέπει συν τοις άλλοις και το ποσοστό του δεύτερου κόμματος να είναι πολύ κοντά στο ποσοστό του πρώτου- αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Δεν το αποκλείει πάντως ο πρωθυπουργός, που επιμένει ότι ένα τέτοιο παράδοξο σχήμα μπορεί να προκύψει από τις κάλπες της πρώτης Κυριακής, γι΄αυτό και ζητάει να μην θεωρηθεί η πρώτη αναμέτρηση άνευ σημασίας και να σπεύσουν όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να ψηφίσουν στις εκλογές. "Δεν τον πιστεύω τον Αλέξη Τσίπρα", δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που έδωσε στην Κοζάνη, θα διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα. Και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί όντως να προκύψει από τις κάλπες της πρώτης Κυριακής.

Διαβάστε Επίσης

Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει θεωρητικά αποκλείσει- στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ- και διεκδικεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, πολλοί όμως στην αριστερά το συζητούν και ψάχνουν συμμάχους. Όπως για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης, που εισηγείται στο κόμμα του να επιχειρήσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Action 24, πριν από μερικές ημέρες.

Νίκος Ανδρουλάκης

Τι λέει ο Ανδρουλάκης για την κυβέρνηση ηττημένων;

Στη συζήτηση έρχεται να προστεθεί τώρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης, υπό μία προϋπόθεση. Να είναι μεγάλο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιβάλει ορισμένα μέτρα και κυβερνητικές πολιτικές.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέει χαρακτηριστικά, ότι Νέα Δημοκρατία "θέλει να σύριε τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις", ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, "θέτει ως προϋπόθεση την πρωτιά του, καταστρατηγώντας τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής που εκείνος θέσπισε."

Συμπέρασμα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει την κυβέρνηση των "ηττημένων" και βάζει μόνο μια προϋπόθεση:

"Μια είναι η προϋπόθεση, λέει, για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης. Να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε το προγραμματικές μας προτεραιότητες."

Και προσθέτει ότι "οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αλαζονεία και στον καθεστωτισμό."

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανήλθε "πυροβολώντας" Σόιμπλε - ΣΥΡΙΖΑ

Τι έγραψε ο Γιώργος Καρελιάς

Ενδεικτικό των ζυμώσεων που γίνονται στον χώρο της αντιπολίτευσης, είναι και το άρθρο που έγραψε πρόσφατα ο πολιτικός συντάκτης Γιώργος Καρελιάς σε αντιπολιτευόμενο σαιτ, σημειώνοντας ότι το σενάριο είναι πραγματικό και υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων. Οποιος σχηματίσει κυβέρνηση είναι ο νικητής", έγραψε χαρακτηριστικά.

Για τις προϋποθέσεις να γίνει πραγματικότητα το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων, ο Γιώργος Καρελιάς σημείωσε:

"Για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει το αποτέλεσμα να είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζουν οι ευνοϊκές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις. Πρέπει, δηλαδή, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι πολύ μικρή. Για να το πούμε με παραδείγματα: αν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως των τουλάχιστον πέντε μονάδων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις(πχ ΝΔ 35%, ΣΥΡΙΖΑ 30%), το σενάριο της "κυβέρνησης των ηττημένων" δεν θα υφίσταται. Θα γίνουν δεύτερες εκλογές και η αυτοδυναμία θα είναι σχεδόν σίγουρη. Αν, όμως, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρή (πχ περί τις δύο μονάδες), τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί."

Και πρόσθεσε:

"Δεν υπάρχει "κυβέρνηση ηττημένων". Όποιος ή όποιοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα είναι νικητές. Η αναφορά σε "κυβέρνηση ηττημένων" είναι άστοχη από πλευράς Τσίπρα. Και η αναφορά σ’ αυτήν από τον κ. Μητσοτάκη προδίδει ανησυχία.

Συμπέρασμα: αν η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης πιστεύουν στην, εκπεμπόμενη εδώ και καιρό, εικόνα άνετης νίκης τους, τότε καμιά "κυβέρνηση ηττημένων" δεν θα σχηματισθεί. Αντίθετα, αν η εικόνα αυτή είναι πλασματική και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ριζικά διαφορετικό, ο φόβος του σημερινού πρωθυπουργού θα αποδειχθεί πραγματικός. Η "παράδοση" των τελευταίων 14 χρόνων θα συνεχιστεί και θα έχουμε άλλη κυβέρνηση." (news 24/7)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ 23 Σεπ 2023 | 21:31

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη - Νέα ονόματα

Όλα τα ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

«ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ» 23 Σεπ 2023 | 16:29

Αχτσιόγλου: Γιατί ψηφίζουμε αύριο; - Νέο βίντεο μία μέρα πριν τις κάλπες για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο βίντεο της Έφης Αχτσιόγλου - Το μήνυμα της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 23 Σεπ 2023 | 13:08

ΣΥΡΙΖΑ - Αύριο ο β' γύρος των εκλογών: Πού θα ψηφίσουν Κασσελάκης και Αχτσιόγλου

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 23 Σεπ 2023 | 12:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτική και αισιόδοξη η Έφη Αχτσιόγλου - "Μπορεί να γυρίσει - Από Δευτέρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί" [Βίντεο]

Οι κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών έπιασαν την Έφη Αχτσιόγλου έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι, έτοιμη να πάει βόλτα με το παιδάκι της.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23 Σεπ 2023 | 11:44

Το νέο σποτ του Στέφανου Κασσελάκη: Η πρόταση του "Αλέξη", οι επιθέσεις και το... Ελληνικό Όνειρο [Βίντεο]

Καθώς οδηγά το αυτοκίνητό του, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει πώς ξεκίνησε η διαδρομή του μέχρι την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 23 Σεπ 2023 | 09:44

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψηφίζουν την Κυριακή, πού και τι πρέπει να έχουν μαζί τους στην κάλπη

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 23 Σεπ 2023 | 09:12

Τάιλερ Μακμπέθ: Ποιος είναι ο 31χρονος νοσοκόμος που είναι πάντα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη

Ο σύντροφος του Στέφανου Κασσελάκη είναι δίπλα του σε όλα - Μαζί στο γυμναστήριο, μαζί στην πρωινή τους βόλτα, μαζί και στην προεκλογική εκστρατεία

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 23 Σεπ 2023 | 08:42

Ολοταχώς για διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ: Η τοξική αντιπαράθεση Κασσελάκη - Αχτσιόγλου υπονομεύει την επόμενη ημέρα

Προ των πυλών η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Η σιγή ιχθύος του Αλέξη Τσίπρα, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, η εκδίκηση του "αψύ Κρητικού" και η "απουσία" από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 21:49

Ο πρόεδρος της FIFA Τζ. Ινφαντίνο χάρισε μια κόκκινη κάρτα στον Μητσοτάκη: "Θα είναι χρήσιμη στο υπουργικό συμβούλιο"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκανε δώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πορτοφόλι διαιτητών με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα και μία μπάλα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ 22 Σεπ 2023 | 21:49

Αχτσιόγλου: Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ανέτοιμος - Η αξιοπιστία, πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση η Εφη Αχτσιόγλου όσον αφορά τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που προέρχονται από το "στρατόπεδο" του Αλέξη Τσίπρα - Τι είπε για το ενδεχόμενο διαγραφών

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 22 Σεπ 2023 | 20:46

Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό Ελλάδα και Τουρκία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Τι θα περιλαμβάνει

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να υπογραφούν πράγματα τα οποία "δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα".

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 20:33

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις στοιχηματικές δίνουν ακλόνητο φαβορί τον Κασσελάκη - Αναλυτικά οι αποδόσεις

Ακλόνητο φαβορί για νίκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 22 Σεπ 2023 | 18:27

Μητσοτάκης στο Bloomberg: "Η επενδυτική βαθμίδα μας βοηθά στο κόστος δανεισμού μας"

"Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια" είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Bloomberg