Γεραπετρίτης: Χάρη στο επιτελικό κράτος χτυπήθηκαν η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης από τους Δελφούς σημείωσε πως χάρη στο επιτελικό κράτος χτυπήθηκαν η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στον απολογισμό του επιτελικού κράτους, στη μέση της κυβερνητικής θητείας, προχώρησε, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκαλύπτοντας και τις επόμενες προκλήσεις του νέου μοντέλου.

"Βελτιώθηκε καθ' εαυτή η ποιότητα της Δημοκρατίας", δήλωσε με έμφαση, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι "θα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες πολιτικές γενεές". Ως μεγαλύτερη τομή του μοντέλου αξιολόγησε τον απόλυτο διαχωρισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση: σήμερα περίπου το 80% της ύλης ενός Υπουργείου παράγεται από την ίδια τη διοίκηση και η γραφειοκρατία πάνω από 70%, σημείωσε. Χάρη στο επιτελικό κράτος χτυπήθηκαν διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, ενώ ήταν απολύτως καθοριστική η παρουσία του νέου μοντέλου διακυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ξεκινώντας από τις πρώτες ημέρες της παρούσας διακυβέρνησης, ο υπουργός μίλησε για τον πρώτο νόμο που ήλθε στη Βουλή, που αφορούσε την οργάνωση του κράτους: είναι ένα νομοσχέδιο που "επεξεργαζόμασταν για μια διετία πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποτελεί ένα εγχειρίδιο νέας διακυβέρνησης", σημείωσε χαρακτηριστικά. Και, "μολονότι έχουμε μια εδραιωμένη δημοκρατία στη Μεταπολίτευση, δεν είχε υπάρξει ως το 2019 ένα συγκροτημένο, ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο, το οποίο θα αποτελούσε τη βάση της λειτουργίας του κράτους, τη βάση της διακυβέρνησης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δεδομένο ότι "βρισκόμαστε σε μια φάση περίπου στη μέση της δική μας διακυβέρνησης, είναι ένας χρόνος ικανός για μια πρώτη αποτίμηση", ανέφερε επίσης με πρώτη διαπίστωση ότι η νέα δομή του κράτους κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εντελώς πρωτόγνωρη.

Ερωτηθείς για τη "μεγαλύτερη τομή" που επέφερε το επιτελικό κράτος, απάντησε ότι "αυτό έχει να κάνει με τον απόλυτο διαχωρισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση, δηλαδή την πολιτική διοίκηση και την υπηρεσιακή διοίκηση. Εκείνο το οποίο είχαμε παρατηρήσει ως βασική παθολογία της Μεταπολίτευσης ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μια πρόσμειξη της πολιτικής με τη διοίκηση", θέμα που, πρόσθεσε, παρήγαγε διαφθορά κυρίως πελατειακών σχέσεων.

Σήμερα, πλέον, σειρά αρμοδιοτήτων πέρασε στη διοίκηση, δηλαδή "τα πρόσωπα που εκφράζουν τη συνέχεια του κράτους, δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές και είναι τα πρόσωπα, τα οποία λόγω της τεχνοκρατικής τους πρόσληψης είναι σε θέση να χειριστούν τα ζητήματα αυτά. Αποδώσαμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη διοίκηση και αποζημιωνόμαστε για αυτό", υπογράμμισε ακόμη.

Και με τη γλώσσα των αριθμών, σήμερα περίπου το 80% της ύλης ενός Υπουργείου παράγεται από την ίδια τη διοίκηση και με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε η γραφειοκρατία πάνω από 70%, διότι "απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές για να εκδοθεί μία πράξη, αποκόψαμε τον ομφάλιο λώρο της πολιτικής διαφθοράς". Αναγνωρίζοντας, όμως, ότι δεν ήταν εύκολο να εκριζωθούν παθογένειες, ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι ήταν "πολλές οι πιέσεις που δέχθηκα εγώ και οι συνεργάτες μου για να κάνουμε αλλαγές, οι οποίες απομείωναν την ισχύ του ρηξικέλευθου αυτού νέου μοντέλου". Όμως, κατέληξε, "παρά ταύτα αντέξαμε".

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι το επιτελικό κράτος είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο με αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους υπουργούς, απάντησε επικαλούμενος το παράδειγμα της πανδημίας: κατά το διάστημα των 14 μηνών αυτής έχουν εκδοθεί περί τις 1.500 Υπουργικές Αποφάσεις, η πλειονότητα των οποίων είναι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έως και δέκα υπουργών, αντέτεινε. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, "υπήρξε μια πολύ γρήγορη αντίδραση στα πράγματα". Συμπέρασμα; "Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν αντιθέσεις, αντιφάσεις, κενά, αντινομίες, ασάφειες. Το πρόβλημα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης ήταν ότι η πολιτική παραγόταν με έναν τρόπο ιδιοκτησιακό: κάθε Υπουργείο είχε τη δική του ύλη (…) δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός αλλά ούτε και ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο".

Ταυτόχρονα, "βελτιώθηκε καθ' εαυτή η ποιότητα της Δημοκρατίας: παραδοσιακά το Υπουργείο Συμβούλιο ήταν ένα συλλογικό όργανο το οποίο απλώς καλείτο να επιβεβαιώσει υφιστάμενες πολιτικές. Εμείς αλλάξαμε εντελώς το μοντέλο αυτό", παρατήρησε, τόσο ποσοτικά, αφού έχει υπερδιπλασιασθεί ο αριθμός των Υπουργικών Συμβουλίων, κυρίως όμως ποιοτικά. Στο σημείο αυτό μάλιστα θύμισε την ατζέντα που έχει στο εξής το Υπουργικό Συμβούλιο για το μήνα Δεκέμβριο, εκεί δηλαδή όπου εγκρίνεται το ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο πολιτικής για το επόμενο έτος, που περιλαμβάνει και τα νομοθετήματα, και το οποίο αναρτάται σε δημόσια γνώση. Δηλαδή "για το 2021 είναι ανηρτημένο ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις και όλο τον προγραμματισμό της. Είναι η υψηλότερη μορφή λογοδοσίας που θα μπορούσε να υπάρξει, κάθε πολίτης γνωρίζει και μπορεί να αξιολογήσει, να κρίνει, να κατακρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν πέτυχε τους στόχους της".

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι πλέον η δημοκρατία είναι "πολύ ισχυρή διαβουλευτική", όρο που εξήγησε με το πιο κάτω επιχείρημα: το 2018 κατά μέσο όρο τα νομοθετήματα ετίθεντο σε δημόσια διαβούλευση πέντε ημερών και στη συνέχεια ψηφίζονταν, ενώ σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο διαλογικά έρχεται και εγκρίνει το νομοθέτημα, στη συνέχεια τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 14 ημέρες - και ο κανόνας αυτός "έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα".

Όταν του ζητήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου να μιλήσει για τα επόμενα βήματα, είπε πως η κυβέρνηση εξ αρχής είχε συλλάβει ένα ...τριφασικό σύστημα: η πρώτη φάση του επιτελικού κράτους περιελάμβανε την οριζόντια διακυβέρνηση (κυβέρνηση - διοίκηση - νομοθεσία), η δεύτερη φάση την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η τρίτη, το ψηφιακό κράτος.

Ωστόσο και δεδομένων των συνθηκών "το ψηφιακό κράτος ήλθε πολύ πιο μπροστά, με περηφάνια μπορούμε να πούμε και στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους αυτή τη στιγμή έχουν υπερδιπλασιασθεί οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται -κι αυτό διευκόλυνε πάρα πολύ τη διαχείριση της κρίσης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης είμαστε περίπου στα 100 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μοναδικά σε πολίτες", κατά συνέπεια, συμπέρανε, "έχουμε εξασφαλίσει ένα κράτος - αρωγό στον πολίτη".

Και στην τρίτη φάση, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, "εντός του 2021 θα έλθει και η μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει αρμοδιότητες, αυτοτελείς πόρους, λογοδοσία για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, δηλαδή μεταφορά μιας βαριάς ύλης του κράτους εκεί που πρέπει: στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα κοντά στον πολίτη".

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας ενθυμήθηκε την περίοδο κατά την οποία το επιτελικό κράτος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τότε, δηλαδή, που είχαν ακουσθεί κατά βάση δύο κριτικές: πρώτον, ότι ήταν πάρα πολύ φιλόδοξο: "με μέτρο και ταπεινότητα θα πω ότι έχουμε πετύχει αυτό το νέο μοντέλο, θα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες πολιτικές γενεές όταν εμείς θα αποχωρήσουμε από την εξουσία", ήταν η απάντηση του Γ. Γεραπετρίτη. Και, δεύτερον, ότι ήταν συγκεντρωτικό: "Συγκεντρωτισμός δεν υπάρχει, συγκεντρωτικό είναι το σύστημα που αφήνει αρρύθμιστη την κατάσταση", αντέλεξε. Αντ' αυτού, "εμείς αποκαταστήσαμε όλα τα όργανα του κράτους στο Συνταγματικό τους ρόλο: ο πρωθυπουργός συγκαλεί και προεδρεύει, το Υπουργικό Συμβούλιο παράγει δημόσιες πολιτικές, ο υπουργός κάνει την πολιτική και η διοίκηση έρχεται και παράγει όλο το διοικητικό έργο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 20 Σεπ 2021 | 10:22

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει την Τουρκία

Η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο εκλογών. Τι είπε για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και την τρίτη δόση.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 18 Οκτ 2021 | 18:27

Συγκινεί ο Κώστας Μπακογιάννης: Η μάνα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος

Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη λίγη ώρα αφότου η μητέρα του, Ντόρα αποκάλυψε πως διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 16:31

Η Όλγα Κεφαλογιάννη για τη Ντόρα Μπακογιάννη: "Γενναία, που τολμάς να μιλήσεις για τα πιο δύσκολα"

Δημόσιο μήνυμα στήριξης στη Ντόρα Μπακογιάννη από την Ολγα Κεφαλογιάννη

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:59

Η πιο δύσκολη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο- Η συγκίνηση και η έγκαιρη ανακάλυψη

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωή της δίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Οκτ 2021 | 15:24

Γιώργος Παπανδρέου: Ο κύβος ερρίφθη- Ετοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

O Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Οκτ 2021 | 14:43

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά μέσα από το νοσοκομείο για την επέτειο της Αλλαγής- "Ξεχυθήκαμε στους δρόμους"

"Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του", σημειώνει σε ανάρτησή της η Φώφη Γεννηματά.

«ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 18 Οκτ 2021 | 14:10

Κεγκέρογλου: "Θα επαναξιολογήσω τη συμμετοχή μου αν κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου" [Ηχητικό]

"Μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη, αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας", δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 13:42

Αινιγματική ανάρτηση Γιώργου Παπανδρέου για τη σημερινή επέτειο και τη διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ- Αφετηρία νέων αγώνων…

Με μια ανάρτηση στο facebook ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να ετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά

ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 18 Οκτ 2021 | 13:18

Πώς βρήκε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα- Οι εξετάσεις για το κάταγμα

Πώς διαγνώστηκε στην κ. Μπακογιάννη πολλαπλό μυέλωμα, στο αρχικό στάδιο, κάτι που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 18 Οκτ 2021 | 12:41

Ευάγγελος Βενιζέλος για τη διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή...

Βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική, είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.