Eκλογές στις 27 Σεπτέμβρη το νωρίτερο ζητά ο Λαφαζάνης

Για δημοκρατικό ολίσθημα και εκτροπή κατήγγειλε πάλι τον Αλ.Τσίπρα ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος έλαβε τη διερευνητική εντολή και ζήτησε εκλογές όχι πριν τις 27/9.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Eκλογές στις 27 Σεπτέμβρη το νωρίτερο ζητά ο Λαφαζάνης

Παρέλαβε την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε δημόσια, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη διεξαχθούν οι εκλογές πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου.

"Πρώτη φορά γίνονται εκλογές εξπρές τον Αύγουστο. Πρόκειται για αντιδημοκρατικό ολίσθημα, για να μην πω αντιδημοκρατική εκτροπή, που έκαναν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν για άλλους λόγους. Δε μπορούν να κρύβουν από το λαό τις συνέπειες των Μνημονίων", τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες.

Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει μέχρι και το τελευταίο λεπτό της διερευνητικής εντολής, λέγοντας ότι "θα την αξιοποιήσω για να δείξω ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης και για να μιλήσουμε με κοινωνικούς φορείς, γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων".

Από την πλευρα του ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής κόμματος και του εξήγησε ότι βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής, εκείνος δικαιούται να λάβει την τρίτη και τελευταία εντολή.

"Αντιδημοκρατική νοοτροπία οι εκλογές - εξπρές"

"Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να σχηματιστεί από αυτή τη Βουλή κυβέρνηση σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Καταγγέλλουμε τις εκλογές εξπρές που πανε να γίνουν αυγουστιάτικα. Ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε για να πάμε άρον άρον σε εκλογές μέσα σε λίγες εβδομάδες, για να μην ενημερωθεί ο λαός για τα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους και τα νέα σκληρά μέτρα που θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο", σημείωσε σε δηλώσεις του αμέσως μετά, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε:

"Είναι απαράδεκτο, πρόκειται για ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία, για αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να έχουμε εκλογές με άνεση χρόνου.Το νωρίτερο 27 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνουν οι εκλογές, όχι ότι είναι επακρής και αυτός ο χρόνος. Να εξαντληθούν τα περιθώρια. που δίνει το Σύνταγμα".

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι "είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι υπεύθυνος να μη συναινέσει σε εκλογές εξπρές. Ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης, αλλά του λαού. Έχει ευθύνη να κάνει πρόταση και να βγάλει ΠΔ που θα καθορίζει το νωρίτερο στις 27/9 τις εκλογές και αυτες να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο".

Όπως είπε, θα επιδιώξει επαφές από κοντά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην της Χρυσής Αυγής, ενώ ζήτησε άνεση χρόνου για να συζητηθεί και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότιε κόμματα που ψήφισαν, στηρίζουν και εφαρμόζουν μνημόνια δεν πρόκειται να συνεργαστούμε. Έχουμε σκληρό πόλεμο με τις μνημονιακές πολιτικές. Τέρμα τα μνημόνια σε αυτή τη χώρα. Δε θα ζήσουμε άλλα τρία χρόνια με βαθύ αντιμνημονιακό χειμώνα.

Νωρίτερα, το ρεπορτάζ του TheTOC ανέφερε:

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη ο κ. Λαφαζάνης θα αξιοποιήσει την θεσμική δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα στην Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη επικοινωνώντας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς- πλην της Χρυσής Αυγής- προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ενώ παράλληλα θα επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με κοινωνικούς φορείς οι οποίοι θα δεχτούν ισχυρά χτυπήματα από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε μία προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της διερευνητικής εντολής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας προγραμματίζει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αρτοποιών, των ιδιοκτητών φορτηγών, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων αλλά και την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την ΑΔΕΔΥ καθώς και την Ομοσπονδία εργαζομένων στα λιμάνια, προκειμένου να συζητήσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου στις συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να παρουσιάσει το σχέδιο του κόμματος για την αντιμετώπισή τους.

Οι σχεδιασμοί για τις εκλογές

Ο κ. Λαφαζάνης και οι επιτελείς του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας εκτιμούν ότι η προκήρυξη των εκλογών θα ανακοινωθεί την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν δεδομένη την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να εξαντληθεί ο διάλογος και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και να συμφωνηθεί ο διορισμός υπηρεσιακού κυβερνητικού σχήματος.

Αιχμή της πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας θα είναι η κατάργηση των Μνημονίων και η πολιτική έκφραση του ΟΧΙ που αναδείχτηκε στο δημοψήφισμα ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την διενέργεια των εκλογών αλλά και για την μεταστροφή του κόμματος με την ψήφιση του Μνημονίου. Στην προσπάθεια συγκρότησης του Μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων η Λαϊκή Ενότητα αναμένεται να συζητήσει με συλλογικότητες από τον χώρο της Αριστεράς προκειμένου να ενταχθούν στον πολιτικό σχηματισμό.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι να διαμορφώσει ένα …ουράνιο τόξο δυνάμεων που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ελπίδα μετά την κρίση.

Τα πρόσωπα του νέου σχήματος

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε την Κυριακή με τον Αλ. Αλαβάνο του Σχεδίου Β, όπου και επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση τους από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις με την Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν προχωρήσει αλλά τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας έχουν δώσει το προβάδισμα στην Πρόεδρο της Βουλής να ανακοινώσει τις προθέσεις της, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, όπου ολοκληρώνεται και ο θεσμικός της ρόλος.

Εξαιρετικές σχέσεις διατηρεί η Λαϊκή Ενότητα με τον Μανώλη Γλέζο όπου εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει σύντομα την συμπόρευσή του με την Λαϊκή Ενότητα. Σε καλό κλίμα συνεχίζονται και οι συζητήσεις με τον Γ. Βαρουφάκη αλλά όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται να συμμετέχει στο νέο πολιτικό εγχείρημα.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η συμπαράταξη της Λαϊκής Ενότητας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συζητήσεις και με τον καθηγητή Δημήτρη Καζάκη από το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα αλλά και τον Θ. Κατσανέβα του κόμματος της Δραχμής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Λαϊκής Ενότητας το νέο κόμμα έχει την δυνατότητα να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό καθώς διαθέτει ισχυρό κομματικό μηχανισμό και στελέχη σε όλη την επικράτεια με εκπροσώπηση σε συνδικαλιστικούς φορείς και δήμους.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

NΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 19:12

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο - Δεν μιλάμε με Ελληνοκύπριους

Επίθεση Τσαβούσογλου παρουσία Μπορέλ - Οι "Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα παίρνουν όμηρο" τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 18:40

Πολιτικός "σεισμός" μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά, "White Porscha" και τα τρία εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν εκ νέου "πυρά" μετά τον σάλο από τη μήνυση Καλογρίτσα

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΜΕ 06 Ιουλ 2020 | 17:45

Τσίπρας για λίστα ΜΜΕ: Ο Πέτσας έχει μια θέση στο επόμενο Master Chef

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι άριστη στο "μαγείρεμα".

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 17:37

ΝΔ για τα τρία εκατ. Καλογρίτσα: Ποια είναι η "White Porsca" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Απαντήσεις από Τσίπρα

"Ποια είναι η "άμωμη ύπαρξη" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό;", αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 17:07

ΚΙΝΑΛ: "Η κυβέρνηση με χρήματα του ελληνικού λαού εξασφαλίζει την επικοινωνιακή της "καταιγίδα""

"Η κυβέρνηση με χρήματα του ελληνικού λαού χτίζει και εδώ το πελατειακό της κράτος. Έτσι εξασφαλίζει την επικοινωνιακή της "καταιγίδα"" σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 17:06

Τι αλλάζει ο Χρυσοχοίδης στο ν/σ για τις διαδηλώσεις: Κατάργηση της ποινής φυλάκισης για συμμετοχή σε απαγορευμένη πορεία

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές

ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 06 Ιουλ 2020 | 15:56

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η τελετή ένταξης στο Στόλο του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ [Εικόνες]

"Το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται την κυριαρχία στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ» 06 Ιουλ 2020 | 15:29

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν σήμερα οι εντολές καταχώρησης και οι αρχικές τιμολογήσεις της λίστας των ΜΜΕ

"Αλλιώς επιβεβαιώνεται ότι η λίστα μαγειρεύτηκε", σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ 06 Ιουλ 2020 | 14:27

Γεννηματά για ΝΔ: Ενας χρόνος κυβέρνηση, ένας χρόνος συντήρηση

"Γαλάζια κανονικότητα σημαίνει: πελατειακό κράτος, αδιαφάνεια", λέει.

ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 06 Ιουλ 2020 | 14:25

Αυτά είναι τα αδέλφια της CCC που "δάνεισαν" 3 εκατομμύρια ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο Δήμος Αμαρουσίου έδωσε στην οδό Πρεμετής τα ονόματα Hasib Sabbagh και Said Khoury.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΜΗΝΥΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 14:13

Μήνυση - βόμβα από Καλογρίτσα: Μαξίμου και Παππάς γνώριζαν για τα 3 εκατ. ευρώ - Ο "Λευκός Οίκος" και η White Porscha

Ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το "White House" (Μαξίμου) συστάθηκε η εταιρία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Ιουλ 2020 | 13:51

Σε γραμμή Documento ο ΣΥΡΙΖΑ: "Το παρακράτος είναι της ΝΔ", λέει ο Χαρίτσης

Το παρακράτος υπήρχε και υπάρχει και είναι στα χρώματα της ΝΔ–Κανένα περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ, είπε.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 13:38

Πέτσας για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΝΔ: "Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα"

"Παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές κατορθώσαμε πολλά" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.