Η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των 27 αφήνει στους Ελληνες μια μάλλον πικρή γεύση αφού πολλοί είναι εκείνοι που ήλπιζαν σε μια πιο ξεκάθαρη στάση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι προσδοκίες όμως ενδεχομένως να ήταν υπερβολικές, αφού ήταν εδώ και καιρό σαφές, ότι υπήρχαν πολλές χώρες με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία που δεν ήθελαν επ ουδενί να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Πρόσφατο άλλωστε είναι το ρεπορτάζ της Die Welt που αποκάλυπτε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για κυρώσεις ενώ πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα.
Χαρακτηριστική του κλίματος που υπήρχε στις Βρυξέλλες, ήταν οι δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου κορυφής, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές έως και σήμερα ως προς την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης στην Τουρκία, αλλά σε ένα βαθμό αναθεώρησαν τις απόψεις τους μέσα από τη διπλωματία και τη ζύμωση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. "Η διπλωματία είναι μια μάχη διαρκείας και δεν κρίνεται σε μια στιγμή. Η Ελλάδα έχει με αυτοπεποίθηση χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών που μας επιτρέπει να διεκδικούμε με πειθώ τα δίκαια αιτήματά μας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ποιες ήταν αυτές οι χώρες;
Εκτός από τη Γερμανία της Ανγκελα Μάρκελ αρνητικές στη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα. Οι λόγοι δεν είναι γεωπολιτικοί ή μόνο γεωπολιτικοί, όπως είναι στην περίπτωση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι τα κανάλια επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, και όχι μόνο λόγω του προσφυγικού που είναι ο εφιάλτης των Γερμανών. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, καθώς οι ισπανικές και οι ιταλικές Τράπεζες, έχουν μεγάλη έκθεση σε τουρκικά ομόλογα και φοβούνται ότι τυχόν αυστηρά μέτρα που θα κόστιζαν ακριβά στην Τουρκική οικονομία, θα είχαν επιπτώσεις και στην υγεία των δικών τους τραπεζών.
Τα επιχειρήματά τους διανθίζονται και από αναλύσεις για τις τυχόν συνέπειες των αυστηρών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας και το πόσο αυτά θα πλήξουν τους απλούς Τούρκους πολίτες που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το κόστος ζωής να εκτοξεύεται λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας. Οπως σημειώνουν, η οικονομία ζει μόνο από τα διογκωμένα, χρηματοδοτούμενα από δάνεια, προγράμματα ανάπτυξης, η τιμή των βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί, έχει φέτος σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και τουλάχιστον 3 εκ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού. Τυχόν μέτρα θα έκαναν την κατάσταση αφόρητη για τους απλούς Τούρκους.
Τα επιχειρήματα αυτά "πέρασαν” και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης που σημείωσε ότι "η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει ν' αλλάξει συμπεριφορά, διότι θα πρέπει ν' αντιληφθεί ότι αυτό έχει κόστος για την ίδια",όπως και για τους Τούρκους πολίτες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr