Τα χαμόγελα περίσσεψαν στην Αθήνα για την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας, με τον Μάρκο Ρούμπιο να επισημαίνει διαρκώς την στρατηγική σχέση των δύο χώρων, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως απαραίτητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και ως πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας.
Το τετ α τετ μπροστά στις κάμερες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η αναφορά του στην κοινή αντίληψη των προβλημάτων και των λύσεων τους αποτελεί σαφές μήνυμα των στενών δεσμών των δύο χώρων που πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο, και παράλληλα εξελίσσονται και εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο, πατώντας πάνω στους πυλώνες της άμυνας, της ενέργειας και της ασφάλειας.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών για την συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για την πώληση οπλικών συστημάτων, ύψους 4 δις δολαρίων ήταν μεταξύ άλλων το επιστέγασμα της αμυντικής συνεργασίας, με την Αθήνα να έχει προ πολλού εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον οπλισμό των μαχητικών F35 και την αναβάθμιση 38 F16 σε Viper.
Παράλληλα, έγινε σαφές το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την λειτουργία του κάθετου διαδρόμου, ο οποίος θα μεταφέρει αμερικανικό LNG στην Ευρώπη και τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ενέργεια αποτελεί για τις ΗΠΑ παράγοντα εθνικής ασφάλειας, όπως ρητά είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, με δύο αμερικανικούς κολοσσούς να έχουν ήδη υπογράψει για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, σε δύο οικόπεδα μέρος των οποίων εμπίπτουν στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παρ’ ό τι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, εν όψει της επανέναρξης των εργασιών για την πόντιση του, απέφυγε να πάρει θέση, επιδιώκοντας μάλλον να κρατήσει αποστάσεις από τις απειλές της Τουρκίας, στην κυβέρνηση μένουν στην καθαρή βούληση των ΗΠΑ- όπως εκφράστηκε από τον Ρούμπιο, στην επιτυχία των ενεργειακών σχεδιασμών της Ελλάδας.
"Έχουμε μεγάλη αφοσίωση σε όλους αυτούς τους ενεργειακούς διαδρόμους και σε όλες αυτές τις προσπάθειες, και η Ελλάδα αποτελεί ένα εξαιρετικό εταίρο. Φυσικά, κάποια από τα ζητήματα που είπατε, κάποια από αυτά, σχετίζονται με λεπτές καταστάσεις, που εμπεριέχουν και συμπεριλαμβάνουν και άλλες χώρες. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα […] ", απάντησε χαρακτηριστικά ο Μ. Ρούμπιο στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη, σημειώνοντας ότι "τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα είναι καλύτερο, ίσως, να αντιμετωπιστούν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και διπλωματίας, εκτός μιας συνέντευξης τύπου". Μάλιστα ο Μ. Ρούμπιο επέμεινε σε αυτή τη γραμμή της "διαφάνειας" όπως είπε, συγχαίροντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ γιατί επιζητεί τον διάλογο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν τη δήλωση Ρούμπιο ότι οι Η.Π.Α. έχουν "απόλυτη αφοσίωση στην εταιρική σχέση με την Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια", ως επιβεβαιωτικής των προθέσεων των ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα στο πεδίο, είτε αυτό είναι νότια της Κρήτης, είτε ανατολικά με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, που όλα δείχνουν ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Όλα επί τάπητος
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκο Ρούμπιο είχαν διμερή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες, με το κυβερνητικό επιτελείο να χαρακτηρίζει το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ως "ιστορικά υψηλό". Οι δύο πλευρές συζήτησαν εφ’όλης της ύλης, διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία, στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό των εταίρων του Κόλπου, ενώ επανέλαβε την προσήλωση της χώρας στην ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοϊας, η οποία, άλλωστε, αποδεικνύεται στην πράξη, καθώς η χώρα μας συμμετέχει με πλοία στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμη, ανταλλάγησαν απόψεις για ζητήματα και έργα συνδεσιμότητας που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνδεσιμότητα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

