Στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάτω από πολύ υψίστης αυστηρότητας μέτρα ασφαλείας, ο Μάικ Πομπέο έφτασε στην αμερικανική βάση του αεροδρομίου από όπου οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση στο Μαράθι.
Η επίσκεψη θεωρείται από διπλωματικές πηγές ιδιαίτερου συμβολισμού καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για τις "κόκκινες γραμμές" που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.
Επίσης, η παρουσία του Μάικ Πομπέο στη βάση της Σούδας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, σηματοδοτεί τις προθέσεις των ΗΠΑ για ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
![Στην Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο - "Αστακός" η αμερικανική βάση [βίντεο - εικόνες]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/97/9744a4ee69f945eabdc83238a2746a6d.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης
Στις 11.20 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.



Από το πρωί, τα μέτρα προστασίας στο χώρο είναι πολύ αυστηρά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του zarpanews.gr. Στο σημείο βρίσκονταν εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία και των δύο βάσεων.
Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού.
Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.
Στην φρεγάτα Σαλαμίς Πομπέο και Μητσοτάκης
Την φρεγάτα "Σαλαμίς” στο Μαράθι επισκέφθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επίσκεψη τους στην βάση της Σούδας.
Οι δύο άνδρες με την συνοδεία και τους εκπροσώπους τους επισκέφθηκαν τον ναύσταθμο και ενημερώθηκαν από άνδρες του Ναυτικού για την ιστορία της Σαλαμίνας όπως και για την ιστορία του πλοίου.


Πώς θα αναβαθμιστεί η Σούδα
Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην άμεση αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στους στην περιοχή. Άλλωστε ο γεωστρατηγικός ρόλος του συγκεκριμένου σημείου είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς μπορούν να ελέγξουν όλη την ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας στη βουλή ανακοίνωσε τη δημιουργία και δεύτερου ναύσταθμου στη Σούδα που αποτελεί πάγιο αίτημα του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να μπορούν να ανεφοδιάζονται καύσιμα τα υποβρύχια και πολεμικά πλοία.
"Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας" τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει προς τον παρόν να αποχωρήσει από την βάση του Ιντσιρλίκ αλλά επιθυμεί να δημιουργήσει μια εξίσου ισχυρή βάση επί ελληνικού εδάφους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο "βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη" είπε χαρακτηριστικά.
Στις συνομιλίες εκτός από την αναβάθμιση της Σούδας θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα των εξοπλιστικών με την χώρα μας να συζητά την αγορά φρεγατών και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.
Πομπέο σε Τουρκία: Κάντε το όπως η Ελλάδα
Από μόνη της η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. Ο Μάικ Πομπέο ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καλώντας την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου όπως έπραξε η Αθήνα. "Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο" είπε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι διερευνητικές επαφές να μην έχουν την τύχη των προηγουμένων. "Να ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά".
Με πληροφορίες από zarpanews.gr / flashnews.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr