Follow us

Το πρωτότυπο άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη: "Γιατί τόσοι πρώην αριστεροί έγιναν ένθερμοι δεξιοί"

Το άρθρο του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη στην Καθημερινή της Κυριακής για ένα σύγχρονο φαινόμενο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μαραντζίδης για Μακεδονικό: Η ΝΔ θρέφει ένα τέρας

Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, έγραψε ένα πρωτότυπο κείμενο στην Καθημερινή της Κυριακής, με τον προβοκατόρικο τίτλο, "Γιατί τόσοι πρώην αριστεροί έγιναν ένθερμοι δεξιοί". Φαινόμενο που βλέπουμε καθημερινά και σπανίως μας έχει προβληματίσει. Η ερμηνεία που δίνει ο Νίκος Μαραντζίδης, δεν είναι ίσως η πιο πρωτότυπη.

Αφού γράφει, ότι ο λόγος που ορισμένοι που έκαναν καριέρα στην Αριστερά και μετά αλλαξοπίστησαν είναι, πολύ απλά, ότι άλλαξαν επιθυμίες και κυρίως συμφέροντα. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η Αριστερά λειτούργησε (και) ως μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης. Οι πιο φιλόδοξοι άδραξαν την ευκαιρία και αξιοποίησαν δεξιότητες και ταλέντα.

Κομματικά στελέχη, που έκαναν καριέρα στην πολιτική ή στον συνδικαλισμό, δημοσιογράφοι, αλλά και πανεπιστημιακοί, που στη συνέχεια "μεταπήδησαν". Πολλοί ενώ "ανέβαιναν", άλλαζαν. Νέες θέσεις, νέες παρέες, νέες θεάσεις. Αλλαζαν γιατί η καριέρα, οι επιθυμίες και τα συμφέροντά τους άλλαζαν. Αρέσει ή όχι, είναι πάντα οι φτωχοί και αδύναμοι που έχουν ανάγκη την Αριστερά. Οι επιτυχημένοι και πλούσιοι, όχι."

Αυτό που είναι όμως εξαιρετικό, είναι η συνέχεια. Όταν γράφει για την ουσία των θέσεων και τον τρόπο που υποστηρίζουν οι νέο-δεξιοί τις θέσεις τους. Με τον ίδιο φανατικό και μισαλλόδοξο τρόπο που χρησιμοποιούσαν και όταν ήταν στην αριστερά:

"Υπάρχουν όμως μερικοί, που δεν άλλαξαν, γράφει. Είτε τότε που άναβαν κερί στον Λένιν είτε τώρα που δοξάζουν τον Φρίντμαν, ίδιοι παραμένουν. Φανατικοί και μισαλλόδοξοι, με αίσθημα πως έχουν πάντα δίκιο, είναι έτοιμοι να κατατροπώσουν και με ύβρεις, αν χρειαστεί, όσους διαφωνούν μαζί τους. Είτε ως Σαούλ τότε είτε ως Παύλοι τώρα, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ στα λόγια τους. Στη μισαλλοδοξία τους βρίσκεται."

Διαβάστε Επίσης

Γράφει ο Νίκος Μαραντζίδης στην Καθημερινή της Κυριακής:

Δεν το έχω κρύψει. Στην εφηβεία μου με είχε συνεπάρει το κόκκινο σφυροδρέπανο, ωστόσο πριν συμπληρώσω καν τα 20 μου χρόνια, οι δρόμοι μου με απομάκρυναν από τη μεγαλύτερη κοσμική θρησκεία του 20ού αιώνα. Eκτοτε έπαψα να είμαι θρησκευόμενος. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια διαπίστωνα με έκπληξη, όχι απαραιτήτως ευχάριστη, πως άνθρωποι που είχαν ταυτιστεί με την Αριστερά, στελέχη πρώτης γραμμής για χρόνια, σε μια νύχτα σχεδόν μεταπηδούσαν στην αντίθετη όχθη. Αρκετοί μετατράπηκαν μάλιστα σε βροντόφωνους κήνσορες της νέας τους ταυτότητας.

Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μερικές γνωστές στο πανελλήνιο περιπτώσεις, αλλά σε πολύ περισσότερες, άλλες λιγότερο γνωστές ή εντελώς άγνωστες. Βεβαίως, το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Στη Γαλλία λένε ως αστείο πως τα πρώην μέλη του Κ.Κ. συγκροτούν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Oμως, τώρα τελευταία στην Ελλάδα αυτή η στροφή έγινε σχεδόν μόδα. Πώς αλλάζει ο άνθρωπος και υιοθετεί εκ διαμέτρου αντίθετες ιδέες με αυτές που για χρόνια διακήρυττε; Πώς αυτός που ενθουσιαζόταν με τον Γκεβάρα ή τον Βελουχιώτη μπορεί με το ίδιο πάθος να υποστηρίζει τώρα τον Τραμπ ή τον Σαμαρά; Αυτός που έτρεχε στις πορείες και στις καταλήψεις να ωρύεται "βάλτε την αστυνομία στις σχολές";

Πολλοί θεωρούν πως το ζήτημα είναι ηλικιακό. Είναι γνωστή η φράση: "Αν δεν είσαι αριστερός στα 25 δεν έχεις καρδιά, ενώ αν δεν είσαι συντηρητικός στα 35 δεν έχεις μυαλό". Κατανοητό! Τα χρόνια επηρεάζουν οπωσδήποτε τη θεώρηση των πραγμάτων, αλλά τέτοιες οβιδιακές μεταμορφώσεις υπερβαίνουν την ηλικιακή "ωρίμανση". Εξάλλου, μερικοί είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα τριάντα τους όταν αποφάσισαν να "μεταμορφωθούν". Βεβαίως, αν και η ένταξη στην Αριστερά κατά τη Μεταπολίτευση ήταν μια κοινή εμπειρία για πολλούς, δεν σήμαινε για όλους τα ίδια πράγματα. Για άλλους ήταν μια "φυσική πορεία", η προέκταση ενός οικογενειακού βιώματος. Παιδιά αριστερών οικογενειών, με βασανισμένες μνήμες, η Αριστερά ήταν το σπίτι τους. Γεννήθηκαν μέσα σε αυτήν, δεν είχαν άλλο δρόμο. Στη συνέχεια, κάποιοι απ’ αυτούς τα "βρόντηξαν".

Καθένας διαφορετική περίπτωση, όμως όλοι τους βίωσαν το γεγονός τραυματικά. Τοποθετούμενοι απέναντι στην Αριστερά, αρνούνταν την οικογενειακή παράδοση. Ηταν σαν να παλεύουν με τον εαυτό τους. Μερικοί για να το ξεπεράσουν έγιναν οι φανατικότεροι πολέμιοι της Αριστεράς. Για τους περισσότερους, πάντως, η ένταξη στην Αριστερά ήταν επιλογή, και μάλιστα, με ευρύτερο χαρακτήρα από την υιοθέτηση απλώς μιας συγκεκριμένης κοσμοθεωρίας.

Ηταν κατ’ αρχήν μια μορφή κοινωνικοποίησης: ξέφευγαν από το περιοριστικό οικογενειακό περιβάλλον, έβρισκαν νέους φίλους, βίωναν καινούριες εμπειρίες. Κάπως έτσι η Αριστερά στη Μεταπολίτευση λειτούργησε ως διακριτή νεανική ταυτότητα. Αγόρια και κορίτσια, πολλοί και πολλές λαϊκής καταγωγής, μέσα από τις οργανώσεις της Αριστεράς, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ της πρώτης φάσης, τον "Ρήγα Φεραίο", ακόμη και τους Μαοϊκούς, διεύρυναν τους ορίζοντές τους. Μάθαιναν για τον κόσμο πολύ περισσότερα απ’ όσα το αποστειρωμένο συντηρητικό σχολείο τούς είχε προσφέρει. Κάπως έτσι αγκάλιασαν μια κοινωνικότητα με νέους κανόνες.

Γι’ αυτό τον κόσμο η Αριστερά ήταν κυρίως οι φοιτητοπαρέες, τα "πηγαδάκια" και οι συνελεύσεις στη σχολή, τα αντάρτικα στις ταβέρνες, το ροκ, τα μπαράκια, το (επιμελημένα) ατημέλητο ντύσιμο, τα μακριά μαλλιά και τα μούσια, οι πορείες του Πολυτεχνείου, οι καταλήψεις. Παίρνοντας πτυχίο και φεύγοντας από το πανεπιστήμιο, όλα αυτά έμεναν πίσω αφήνοντας πολλές αναμνήσεις, μερικούς φίλους, και ίσως μια σχέση που οδήγησε σε γάμο. Η γοητεία της Αριστεράς ξεθώριασε σιγά σιγά. Κάποιοι μεγαλώνοντας ξαναβρήκαν τις δεξιές οικογενειακές καταβολές. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτούς. Η Αριστερά λειτούργησε (και) ως μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο φιλόδοξοι άδραξαν την ευκαιρία και αξιοποίησαν δεξιότητες και ταλέντα. Κομματικά στελέχη, που έκαναν καριέρα στην πολιτική ή στον συνδικαλισμό, δημοσιογράφοι, αλλά και πανεπιστημιακοί, που στη συνέχεια "μεταπήδησαν". Πολλοί ενώ "ανέβαιναν", άλλαζαν. Νέες θέσεις, νέες παρέες, νέες θεάσεις. Αλλαζαν γιατί η καριέρα, οι επιθυμίες και τα συμφέροντά τους άλλαζαν. Αρέσει ή όχι, είναι πάντα οι φτωχοί και αδύναμοι που έχουν ανάγκη την Αριστερά. Οι επιτυχημένοι και πλούσιοι, όχι.

Υπάρχουν όμως μερικοί, που δεν άλλαξαν. Είτε τότε που άναβαν κερί στον Λένιν είτε τώρα που δοξάζουν τον Φρίντμαν, ίδιοι παραμένουν. Φανατικοί και μισαλλόδοξοι, με αίσθημα πως έχουν πάντα δίκιο, είναι έτοιμοι να κατατροπώσουν και με ύβρεις, αν χρειαστεί, όσους διαφωνούν μαζί τους. Είτε ως Σαούλ τότε είτε ως Παύλοι τώρα, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ στα λόγια τους. Στη μισαλλοδοξία τους βρίσκεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ 03 Ιουν 2023 | 00:00

Στην ορκωμοσία του Ερντογάν θα παραστεί ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης - Παρών και στο δείπνο

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.

ΣΗΤΕΙΑ 02 Ιουν 2023 | 23:26

Εκλογές 2023 - Ανδρουλάκης: "Η ΝΔ αγωνιά για χίλιες οικογένειες, το ΠΑΣΟΚ αγωνιά για εκατομμύρια Έλληνες"

"Εμείς δεν τα τάζουμε όλα όπως ο κύριος Τσίπρας. Λέμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας" ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 02 Ιουν 2023 | 21:41

Κόντρα Σκέρτσου-ΣΥΡΙΖΑ για προγράμματα και debate: "Όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα"

"Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 02 Ιουν 2023 | 20:39

Μπογδάνος: "12 κόμματα στον Πατριωτικό Συνασπισμό - Απέναντι στην ισλαμική εισβολή και τις Πρέσπες του Αιγαίου"

"Εμείς όταν λέμε όλοι μαζί, το εννοούμε" ανέφερε στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ TWITTER 02 Ιουν 2023 | 20:30

Εκλογές 2023: Ο Κασιδιάρης δήλωσε ξανά τους "Έλληνες" στον Άρειο Πάγο, μετά το μπλόκο του Μαΐου

Ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης δηλώνει ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

ΕΥΡΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 02 Ιουν 2023 | 19:45

Αντιπυρική περίοδος: Περισσότερα μισθωμένα εναέρια μέσα και αυξημένες εναέριες περιπολίες

Αναλυτική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο "φέτος είναι περαιτέρω ενισχυμένο σε δυνάμεις και μέσα"

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Ιουν 2023 | 19:45

Νέο κρούσμα κορονοϊού στη ΝΔ - Θετικός και ο Παύλος Μαρινάκης

Με ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι βγήκε κι αυτός θετικός στον κορονοϊό

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ 02 Ιουν 2023 | 19:26

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι μείωσε τους συντελεστές και εισέπραξε πέντε δισ. παραπάνω

Ο N. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση κάνοντας ευθεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη

ΑΝΤ1 02 Ιουν 2023 | 19:20

Ξέσπασμα Λιάγκα για τη συνέντευξη Μητσοτάκη: Αν κ. Τσίπρα βάζετε τα τρολ να γράφουν αηδίες θα έχετε μεγαλύτερη διαφορά

"Τον "έγλειψα"; Δεν τον έφερα σε δύσκολη θέση για τα Τέμπη; Τι είμαι; Δικαστής να τον καταδικάσω;" αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιάγκας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ INSTAGRAM ΚΑΙ TIKTOK 02 Ιουν 2023 | 18:40

Θετικός στον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακυρώνεται το ταξίδι στο Άγιο Όρος

Εκανε τεστ και διαπίστωσε ότι νοσεί από κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 02 Ιουν 2023 | 18:16

Στράτος Φαναράς: Aυτοδύναμη η ΝΔ ακόμα και αν μπουν τα μικρά κόμματα στη Βουλή - Χωρίς δυναμική το ΠΑΣΟΚ

"Το σημείο εκκίνησης δείχνει πως η ΝΔ θα κρατήσει τα ποσοστά της πρώτης κάλπης και θα είναι στο 41%", δήλωσε ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος της Metron Analysis

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Ιουν 2023 | 18:07

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο σύντροφός της, η "μετάλλαξή" της και το "άκυρο" από τη Σοφία Μουτίδου [Βίντεο]

"Ο σύντροφός μου και με φροντίζει και τον φροντίζω" είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 02 Ιουν 2023 | 17:42

Δημοσκόπηση GPO: Στο 20,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Επτακομματική η νέα Βουλή

Στο 20,4% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ - Μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ