Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δράσεις για το προσφυγικό στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά που ενώνουν την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με την ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες και όλους εμάς και εσάς Common Platforms: a blind date και την έκθεση Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, ανοίγει ο κύκλος Προσφυγικά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οι δράσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και δωρεάν.

"Η παρέμβαση Προσφυγικά στέκεται κι αναρωτιέται: πού βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που επανακαθορίζει συμπεριφορές, απόψεις, κοινωνίες και πολιτισμούς; Το ΔΘΠ θέτει με τις δράσεις του τα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος. Ποικίλες δωρεάν συμμετοχικές δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου θα θέσουν ερωτήματα και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με τα εργαλεία της ιστορίας, των τεχνών, της βιωμένης εμπειρίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης». λέει ο Νίκος Διαμαντής, Καλλιτεχνικός Δ/ντης ΔΘΠ

Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Common Platforms: a blind date / 14-15-16 Οκτωβρίου 15:00 - 19:30

سیستم عامل های رایج:تاریخ کو

المنصات المشتركة :موعد مع مجهول

Ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες και όλους εμάς και εσάς.

Η πρακτική της δια-καλλιτεχνικής πλατφόρμας συνεργασιών και οι αφηγήσεις της μη- ανδροκρατικής, μη- ηγεμονικής αντίληψης στα εικαστικά του Βολανάκη συναντούν την εμπειρία της Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με τη συστηματική συνεργασία της με τα ανήλικα - ασυνόδευτα προσφύγων, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους.

Η συνάντηση στα τυφλά εδράζεται σε μία ζωντανή εγκατάσταση με παράλληλα εργαστήρια τραγουδιού, εικαστικών, θεάτρου, χορού, γραφής, φωτογραφίας και social media. Η πλατφόρμα αυτή έχει ως κεντρομόλο άξονα την ανταλλαγή ιστοριών και δεξιοτήτων και την ενοποίηση αυτών με μία τρίτη φυγόκεντρο: αυτή της Ιστορίας της προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Αυτός θα είναι ο πυλώνας και ο καθρέπτης αντανάκλασης και μεταβίβασης για τις ιστορίες εκτόπισης και βίαιης απομάκρυνσης πληθυσμών.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Ιόλη Ανδρεάδη, Αναστασία Βλαχάκη, Αντώνης Βολανάκης, Ντόρα Γιαννάκη, Μάνος Καρατζογιάννης, Ευτυχία Κιουρτίδου, Αγγελική Καθαρίου, Νάντια Καλαρά, Χριστίνα Κατσάρη, Μαρία Κολιοπούλου, Αλέξανδρος Κορομηλάς, Έρι Κύργια, Παυλίνα Μάρβιν, Μάρω Μιχαλακάκος, Αγγέλα Μυλωνάκου, Μαριέλα Νέστορα, Άννα Παγκάλου, Δανάη Σιώζιου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Αθηνά Πουρέα, Ιχάμπ Σαμπάνα, Ραφίκα Σαουίς.

Ιδέα | blinddate12.blogspot.gr / Σχεδιασμός και υλοποίηση | Αντώνης Βολανάκης + Ραφίκα Σαουίς

Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 2

Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά

Επιμέλεια: Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός

Εγκαίνια 20.10.2016 // Φουαγιέ

Η έκθεση, Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο Φουαγιέ του ΔΘΠ, 7 μ.μ.

Με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922,η έκθεση, επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία. Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.

«Η έκθεση επιχειρεί να ανιχνεύσει τα πολιτισμικά φορτία στα οποία στηρίχτηκαν οι πρόσφυγες για να αναγεννήσουν τη ζωή τους μέσα στις τραγικές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν. Επικεντρώνει στις δημιουργικές πλευρές της δραστηριότητάς τους στον ευρύτερο Πειραιά και σκιαγραφεί τη συμβολή τους στη νέα σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας που ολοκληρώθηκε μέσα στην κοσμογονία της Εθνικής Αντίστασης». Βάσιας Τσοκόπουλος

Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 3

Το ψωμί της Νινευί των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

σκηνοθεσία Δημήτρης Μυλωνάς

21/11/16 έως 26/02/2017 / Φουαγιέ α’

Στον κύκλο Προσφυγικά εντάσσεται το θεατρικό έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη Το ψωμί της Νινευί , το οποίο θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ α’, από τις 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά.

Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.

Ανοίγουν τα "προσφυγικά" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 4

Τέλος η παρέμβαση με τίτλο Προσφυγικά αναφέρεται στο μοίρασμα με ένα ευρύτερο κοινό, του στενού νήματος που ενώνει την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα. Στον πυρήνα της ιστορίας της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να γίνουμε μάρτυρες, θύτες και θύματα συνομιλώντας με το ξένο, είτε ως τόπο, είτε ως υποκειμενικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει παρουσιαστεί μια performance προσφύγων γυναικών από το Αφγανιστάν με τίτλο: Το ταξίδι συνεχίζεται… σε συνεργασία με την ActionAid και μια μαθητική παράσταση από το Ενιαίο Λύκειο Καμινίων με τίτλο: Η Σμύρνη της καρδιάς μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΩΝ ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 15:02

"Φεγγάρι από χαρτί": Από 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο REX Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

Η ατμόσφαιρα μιας πρωτεύουσας εφηβικής, όπου όλα μοιάζουν μαγικά και εφικτά, ζωντανεύει στη Σκηνή του Θεάτρου Rex.

25 Οκτ 2020 | 20:27

Δήμος Αχαρνών: Θεματικός Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για τις "γωνιές της πόλης"

Δικαίωμα συμμετοχής να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι, ενώ… αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.