Ε.Καμπούργολου: Ο σπηλαιολόγος που «οδήγησε» στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου

Είναι ο άνθρωπος που με το γεωτρύπανο χειρός και αγνοώντας τον κίνδυνο ανακάλυψε το θύρωμα για τον 4ο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης.Οι συνεργάτες της Κ.Περιστέρη

Ε.Καμπούργολου: Ο σπηλαιολόγος που «οδήγησε» στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου

Εχει συνδέσει την επιστημονική του δράση με τη διάσωση ιστορικών σπηλαίων της ελληνικής γης, όπως το σπήλαιο Γερανίου, δυτικά του Ρεθύμνου, κι έχει συγγράψει βιβλία για την παλαιογεωγραφική και γεωμορφολογική εξέλιξη πόλεων που διαδραμάτισαν ρόλο στα αρχαία χρόνια, όπως η Ερέτρια.

Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου

Ο μοναδικός άνθρωπος που κρατώντας το γεωτρύπανο χειρός σύρθηκε στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης και – αγνοώντας προφανείς κινδύνους δεδομένου του ότι η θόλος του είναι σε κατάσταση οριακής ισορροπίας – εντόπισε το θύρωμα που ενδεχομένως να οδηγεί στο (υπόγειο;) τέταρτο θάλαμο. Είναι ο Ευάγγελος Καμπούρογλου, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδος.

Ο κ. Καμπούρογλου, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν ανήκει στη στενή ομάδα της κυρίας Περιστέρη αλλά είναι επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού καθ’ ότι έχει τριάντα χρόνια εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου. Είναι εκείνος που μέτρησε το βάθος του – λιγότερο καλά συντηρημένου – θαλάμου και αποκάλυψε πως ο εν λόγω θάλαμος δεν είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος του μνημείου δεδομένου του ότι η αλληλουχία θαλάμων συνεχίζεται. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της προαναφερθείσας Εφορίας δεν είναι από τους μόνιμους της ανασκαφής της Αμφίπολης. Πηγαινοέρχεται στις Σέρρες καθώς οι υποχρεώσεις του τον καλούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ε.Καμπούργολου: Ο σπηλαιολόγος που «οδήγησε» στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου
Ο σπηλαιολόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου

Σαράντα άνθρωποι στην ομάδα της ανασκαφής

Σαράντα άνθρωποι στελεχώνουν από επιστημονικής και τεχνικής άποψης την ομάδα της προϊσταμένης της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη. Σαράντα άτομα για τα οποία πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν διαρρεύσει. Ο κ. Καμπούρλογλου με την ιδιότητα του σπηλαιολόγου – γεωλόγου, ο αρχιτέκτονας της Α΄ ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λεμφαντζής που έχει βρεθεί επί τρία χρόνια στο πλευρό της Κατερίνας Περιστέρη και ένας πολιτικός μηχανικός, αποτελούν τη συγκεκριμένη στιγμή τους πολυτιμότερους συνεργάτες της ίδιας. Καθώς η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του μνημείου τα φορτία αυξάνονται και τα ζητήματα στατικότητας του μνημείου που εγείρονται καθιστούν πρώτα απ’ όλα ιδιαίτερα σημαντική την υποστήριξη και υποστύλωση του.

Γιατί δεν έχουν κληθεί κορυφαίοι του είδους;

Γιατί, άραγε, ένα μνημείο «πρώτης γραμμής» δεν έχει και ομάδα «πρώτης γραμμής», δεν έχει ζητηθεί, δηλαδή, έστω και συμβουλευτικά η συνδρομή κορυφαίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών όπως ο αναστηλωτής της Ακρόπολης, Μανώλης Κορρές, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες στο TheTOC ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Νακάσης; «Δεν ήταν και απαραίτητο. Αν καλέσουμε τον τάδε θα βγει κάποιος άλλος αρχιτέκτονας και θα πει γιατί δεν καλείται κι εμάς. Σε λίγο θα βγουν και 30 αρχαιολόγοι και θα πουν γιατί δεν απευθυνθήκατε σε εμάς για να βοηθήσουμε στη χρονολόγηση. Το υπουργείο έχει 6.000 υπαλλήλους, εκτάκτους και μη εκτάκτους οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά – και μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί πρόβλημα», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Ποιοι και πόσοι εργάζονται τώρα εντός του μνημείου

Εντός του μνημείου εργάζονται τρία με τέσσερα άτομα – «δεν χωράει και παραπάνω», μας λένε οι πηγές μας από το περιβάλλον της ανασκαφής. Το πολύ- πολύ να δουλεύουν δυο – τρεις εργάτες και παράλληλα δυο συντηρητές να καθαρίζουν τα αγάλματα.

Προχθές καθαρίστηκαν πλήρως τα βάθρα με τις Καρυάτιδες και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης στον πρώτο χώρο. Παράλληλα συνεχίζεται η αποχωμάτωση στο θύρωμα κάτω από της Καρυάτιδες που θα οδηγήσει στον τρίτο θάλαμο, ενώ τοποθετούνται και τα υποστυλώματα στον τρίτο θάλαμο. Πότε θα γίνει η εκτεταμένη είσοδος της ομάδας στον τρίτο θάλαμο; «Υπομονή, δεν υπάρχει καμία βιασύνη», μας απαντούν από το περιβάλλον της ανασκαφής. «Οι εργασίες υποστύλωσης θα μας “οδηγήσουν”…»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.