Καμπούρογλου καταγγέλλει Περιστέρη για Αμφίπολη: «Με πίεσε να μη μιλήσω»

«Θα ανατρέψω τα δεδομένα για την Αμφίπολη», λέει στο TheTOC ο επίσημος γεωλόγος της ανασκαφής, Ε. Καμπούρογλου, που δέχτηκε πιέσεις να κρατήσει το στόμα του κλειστό

Καμπούρογλου καταγγέλλει Περιστέρη για Αμφίπολη: «Με πίεσε να μη μιλήσω»

Είναι ο επίσημος γεωλόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Είναι ο άνθρωπος που με το γεωτρύπανο χειρός και βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του σύρθηκε πρώτος στον, υπό κίνδυνο κατάρρευσης, τρίτο θάλαμο του λόφου Καστά και κλήθηκε να δώσει λύσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την περίφημη ανασκαφή. Είναι ο Ευάγγελος Καμπούρογλου, ο άνθρωπος που θα μιλήσει για την ανασκαφή στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη αμφισβητώντας αρκετούς από τους ισχυρισμούς της Κατερίνας Περιστέρη. Ως γνωστόν στη συνάντηση που ξεκινά αύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, θα λάμψει δια της απουσίας της.

΄Οπως ο κ. Καμπούρογλου καταγγέλει στο TheTOC, η κυρία Περιστέρη τον πίεσε να μη μιλήσει στη Συνάντηση η οποία, σημειωτέον, αφορά σε ανακοινώσεις σημαντικών ανασκαφών του 2014. «Σαφώς και δέχτηκα πιέσεις από την κυρία Περιστέρη να μη μιλήσω και μάλιστα προ ολίγων ημερών. Απάντησα ότι δεν δέχομαι τις πιέσεις και δεν δέχομαι τις απειλές», μας λέει ο ίδιος.

΄Οπως επιβεβαιώνει Ευάγγελος Καμπούρογλου ο οποίος είναι διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, στην εισήγηση που θα κάνει στη Συνάντηση θα παρουσιάσει τουλάχιστον τρία ντοκουμέντα από τη γεωλογική έρευνα που έχει κάνει το 2013 και το 2014 στο λόφο Καστά τα οποία «ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα γύρω από την ανασκαφή».

- Αυτός ήταν και ο λόγος που σας ασκήθηκαν πιέσεις να μη μιλήσετε από την κυρία Περιστέρη;

«Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια;...»

- Τι θα μπορούσατε να μας πείτε σε σχέση με τις επικείμενες ανακοινώσεις σας;

«Αυτά τα στοιχεία είναι από τα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι από μια στιγμή και μετά ενώ στην αρχή ξεκίνησαν να αναφέρεται ως τύμβος Καστά μετά αναφέρθηκε ως λόφος Καστά στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα το θεωρεί ως τύμβο. Εγώ θα αποδείξω ότι είναι λόφος, είναι φυσικός και δεν είναι μόνος του, έχει και... παρέα. Υπάρχουν κι άλλοι λόφοι που είναι πολύ κοντά σ' αυτόν, έχουν το ίδιο σχήμα, την ίδια ηλικία και τα ίδια πετρώματα. Υπάρχει δηλαδή μια εξαιρετική ομοιότητα η οποία δεν είναι αρχαιολογική αλλά γεωμορφολογική και γεωλογική. Οφείλεται στα πετρώματά τους.

- Κι όσον αφορά την εκδοχή των κ.κ. Περιστέρη και Λεμφαντζή ότι ο Λέοντας ήταν στην κορυφή του λόφου;

«Σε συνέντευξή της η κυρία Περιστέρη αναφέρει ότι βρήκε κομμάτια από το Λέοντα για πρώτη φορά. Τώρα τι να πω;... Θα τα πω όλα στην ανακοίνωση με αποδείξεις και στοιχεία. Είμαστε θετικοί επιστήμονες και λειτουργούμε με αποδεικτικά στοιχεία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει βρει κομμάτια από το Λέοντα....»

- Γιατί πιστεύετε ότι η κυρία Περιστέρη θα απουσιάσει από τη Συνάντηση;

Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια. Επειδή δεν θα έχω θετική άποψη και δεν θα είναι παρούσα καλύτερα να μη μιλήσω...Με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά πιστεύω ότι όφειλε να ήταν παρούσα είτε είχε είτε όχι να ανακοινώσει κάτι. Στη συνέντευξή της είπε ότι αυτά που θα πω εγώ είναι αβάσιμα. Αυτό στοιχειωδώς είναι αντιεπιστημονικό. Πρώτον, δεν γνωρίζει τι θα πω και δεύτερον πως ξέρει ότι αυτά που θα πω είναι αβάσιμα όταν είμαι ένας επιστήμονας τελείως διαφορετικής ειδικότητας από τη δικιά της;

- Εχει πει ότι δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί για τη Συνάντηση...

«Εδώ γίνεται ένα σοβαρό επιστημονικό συνέδριο του οποίου ο ρόλος είναι να βγάζουν πορίσματα από σημαντικές ανασκαφές προηγούμενης χρονιάς. Υπάρχει ευθύνη απέναντι σ' όλη την επιστημονική κοινότητα.Και ο Ντίλιγκερ που καθάριζε τόσο κόσμο είχε δικαιολογητικά...»

- Εσείς γιατί θα παραστείτε;

«Θεωρώ ιερή υποχρέωση ως προς την επιστημονική κοινότητα να εμφανιστώ και να μιλήσω. Της το είπα: δεν μπορώ να περιμένω ένα χρόνο για να μιλήδω. Τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσω τα καινούργια στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία του υλικού που θα έχω συγκεντρώσει».

- Η κυρία Περιστέρη είδε λίγο την Αμφίπολη σαν προσωπική της υπόθεση;

«΄Οχι λίγο αλλά πολύ...' Οταν συνεργάζεσαι με κάποιον είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς τη διαφρετική επιστημονική του γνώμη. Αν δεν μας αρέσει η επιστημονική άποψη κάποιου δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να την απορρίψουμε. Τη γνωρίζω 25 χρόνια, είχαμε μια φιλικότατη σχέση.

- Γιατί αποφασίζετε να μιλήσετε τώρα;

«Είμαι από τους ελάχιστους που δεν έχω μιλήσει ποτέ μέχρι σήμερα κι έχω το πλεονέκτημα ότι είμαι άφθαρτος. Σεβάστηκα την ηγεσία του υπουργείου που μου ζήτησε να μην προβώ σε ανακοινώσεις. Η Συνάντηση αποτελεί τη μόνη περίπτωση που ηθικά μου επιτρέπεται να τα πω. Εγώ ρίσκαρα τη ζωή μου μπαίνοντας στον ταφικό θάλαμο Εγώ είμαι άνθρωπος της γης. Είμαι 40 χρόνια γεωλόγος και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, έχω μια άποψη συγκεκριμένη.΄Οτι υποστηρίζω το κάνω με αποδεικτικά στοιχεία. Μέσα από τα πορίσματα τα δικά μου κατευθύνεται η έρευνα. Της τι είπα Θα τη διευκολύνω. αλλά δεν ήθελα να το κατανοήσει.

- Θα ακούσουμε από εσάς πράγματα διαφορετικά κι όσο αφορά τους «ενοίκους» του τάφου σε σχέση με ότι ξέραμε;

«Αν ήταν τα ίδια με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να τα πω...Θα δείτε το νεκρικό θάλαμο χωρίς υποστηλώσεις, όπως τον είδα την πρώτη μέρα που μπήκα. Θα δείτε πράγματα που δεν έχετε δει μέχρι σήμερα. Θα σας δώσουν καιινούργιες και νέες πληροφορίες».

.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.