Κωνσταντίνος Ξενάκης: Αυτός είναι ο αγαπημένος εικαστικός του Τσίπρα

Τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα που διάλεξε έργο του σε περίοπτη θέση στο πρωθυπουργικό γραφείο χωρίς να έχουν ανταλλάξει ούτε μια χειραψία; Ο Κ. Ξενάκης στο TheTOC.

Κωνσταντίνος Ξενάκης: Αυτός είναι ο αγαπημένος εικαστικός του Τσίπρα

«Αν συναντούσα τον Αλέξη Τσίπρα θα του έλεγα ευχαριστώ που με τίμησε διαλέγοντας να τοποθετήσει έργο μου στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύοντας ότι – επιτέλους – σ’ αυτόν τον τόπο υπάρξει αξιοκρατία: δεν έχουμε γνωριστεί, ιδωθεί και συναντηθεί ποτέ…»

Δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μια χειραψία

Δεν τους έχει συστήσει κανείς, δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μια χειραψία. Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε να τοποθετήσει έργο του κοσμοπολίτη, Ευρωπαϊστή και έντονα πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, ακριβώς πίσω από το γραφείο που στο Μέγαρο Μαξίμου. Το έργο «Εντολές ΗΗΒ» (ακρυλικό σε μουσαμά διαστάσεων 100Χ81), έργο με έντονους συμβολισμούς, που ο Ξενάκης δημιούργησε το 1991 ασκώντας κριτική στον τρόπο που διοχετεύεται η πληροφορία (μεταξύ άλλων και μέσα από τα ΜΜΕ) αντικατέστησε την «Ελλάς ευγνωμονούσα». Ο λόγος για τον κλασσικό πίνακα που φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης, κατεξοχήν εκπρόσωπος των ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αι και της Σχολής του Μονάχου. Το έργο της δεκαετίας του ’80 του μεγάλου δασκάλου Δημοσθένη Κοκκινίδη με το ελλειπτικό λεξιλόγιο, «Αντίθεση», τοποθετήθηκε τελικά πάνω από το σαλόνι του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κωνσταντίνος Ξενάκης: Αυτός είναι ο αγαπημένος εικαστικός του Τσίπρα
Στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Θεοδωράκη αποκαλύφθηκε ότι το έργο του Ξενάκη βρίσκεται πάνω από το πρωθυπουργικό γραφείο και το έργο του Κοκκινίδη πάνω από το σαλόνι

«Αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο…», είπε στο TheTOC ο Κωνσταντίνος Ξενάκης σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού. «Σ’ αυτόν τον τόπο όλα λειτουργούν βάσει οικογενειοκρατίας – από την πολιτική έως την τέχνη. Νιώθεις πως κάτι αλλάζει, λοιπόν, όταν συνειδητοποιείς ότι αυτή η “ασθένεια” αρχίζει να περνάει. Στην Ελλάδα δε έχω καμία οικογένεια κι επειδή περνώ ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στο εξωτερικό, υπάρχουν φορές που σ’ αυτή τη χώρα νιώθω ξένος», μας είπε ο Κωνσταντίνος Ξενάκης.

Εν μέρει καταλαβαίνω γιατί διάλεξε έργο μου ο πρωθυπουργός

Γιατί, λοιπόν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός διάλεξε το συγκεκριμένο έργο για να το τοποθετήσει σε τόσο περίοπτη θέση στο Μέγαρο Μαξίμου; «Καλό θα ήταν να… ερωτηθεί ο ίδιος», μας λέει ο κ. Ξενάκης. «Εν μέρει, ωστόσο, μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω το λόγο. Το έργο αυτό καυτηριάζει το χαοτικό τρόπο της μετάδοσης της πληροφορίας σήμερα. Διερωτώμαι αν στη μετάδοση αυτή και κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ υπάρχει διάλογος ή μονόλογος. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο κ. Ξενάκης ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «Δον Κιχώτης που τα λέω “χύμα”…»

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη «Εντολές ΗΗΒ» που καυτηριάζει τη χαοτική μετάδοση της πληροφορίας και που διάλεξε ο Α.Τσίπρας για το γραφείο του
Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη «Εντολές ΗΗΒ» που καυτηριάζει τη χαοτική μετάδοση της πληροφορίας και που διάλεξε ο Α.Τσίπρας για το γραφείο του

Με το συμβολικό τίτλο No Way Out (Αδιέξοδο), ο Κωνσταντίνος Ξενάκης εξέθεσε το περασμένο καλοκαίρι τους προβληματισμούς του στη γκαλερί Citronne καταγγέλλοντας τα αδιέξοδα της επικοινωνίας, την έλλειψη κατανόησης και την ασυνεννοησία του σύγχρονου κόσμου. Η έκθεσή του αποτελούσε συνέχεια της ομότιτλης έκθεσής του που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στο κτήριο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και διευθύντριας της γκαλερί Citronne, Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη.

Η έκθεση No Way Out (Αδιέξοδο) του Κωνσταντίνου Ξενάκη με την οποία άνοιξαν για πρώτη φορά οι πύλες του κτηρίου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ αποτέλεσε το εικαστικό «φόντο» συνεδριάσεων της Τρόικας – ο , δε, τίτλος της προκάλεσε ποικίλα σχόλια αναφορικά με το γεγονός – ενώ εικαστικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κάποιοι από την ομάδα των «Τροϊκανών» εξέφρασαν έντονη επιθυμία για την απόκτηση κάποιων από τα έργα του καλλιτέχνη.

Αλήθεια, τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν είχε την ευκαιρία να του μιλήσει; «Θα του έλεγα ότι κακώς δόθηκαν τόσα χρήματα για το Σύγχρονο Μουσείο Τέχνης της Αθήνας. Τα χρήματα πρέπει πρωτίστως να δοθούν στην Υγεία και την Παιδεία που έχουν μεγάλα ελλείματα. Και μετά αλλού…»

Κωσταντίνος Ξενάκης: ΄Ενας πολίτης του κόσμου

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο και σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), στην École Supérieure des Arts Modernes και στην Académie de la Grande Chaumière. Το 1970 με υποτροφία της DAAD πήγε στο Βερολίνο όπου δίδαξε την περίοδο 1971 – 1973. Από το 1973 έως το 1982 δίδαξε επίσης στην Ecole Normale Superieure de l’ Enseignement Technique στη Γαλλία. Το 1958 ξεκίνησε την εκθεσιακή του δραστηριότητα που περιλαμβάνει συμμετοχές σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Με σημαντική παρουσία στην διεθνή πρωτοπορία, αρχικά επηρεάστηκε από την λυρική αφαίρεση και το informel. Ήδη από την δεκαετία του 1960, εμφανίζεται το κατ’εξοχήν θέμα της ώριμης δουλειάς του: κώδικες, σημεία και σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Γύρω από αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να περιστρέφονται οι έρευνες και οι καλλιτεχνικές του προτάσεις.

Ο Ξενάκης χρησιμοποιεί πολλών ειδών εικαστικά μέσα, σε επίπεδες ζωγραφικές, σε τρισδιάστατες κατασκευές και σε εγκαταστάσεις στον χώρο. Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με κριτικό βλέμμα, αλλά και με χιούμορ, συχνά καυστικό. Επαναλαμβάνει, επικαλύπτει και υπερθέτει με στοχαστικές συνθέσεις σημεία από κάθε καλλιτεχνικό και επιστημονικό τομέα με τον οποίο καταπιάνεται.

Το 1996 οργανώθηκαν αναδρομικές παρουσιάσεις του έργου του στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Αλεξάνδρειας και στο Hanager Arts Center του Καϊρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 23 Ιουλ 2020 | 15:13

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να επιχειρήσει εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:50

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα: Όλος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες[Βίντεο]

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα μετά από 6 μήνες. Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και οικονομία.