Follow us

Τιμή ρεκόρ για έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία - 475.000 ευρώ για τον "Μάη" [εικόνα]

Το έργο "Μάης" ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Τσαρούχης, ένας για κάθε μήνα του έτους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την υψηλότερη τιμή πώλησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), πέτυχε χθες η VERGOS Auctions κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας "Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής" η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σε μία κατάμεστη από το φιλότεχνο κοινό αίθουσα και με συμμετοχές μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα κατακύρωσε την πώληση του έργου "Μάης" του Γιάννη Τσαρούχη, στην τιμή των 475.542 ευρώ με τιμή εκκίνησης 200.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το έργο ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες που φιλοτέχνησε ο μεγάλος δάσκαλος, ένας για κάθε μήνα του έτους, αντλώντας την έμπνευσή του από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος.

Τιμή ρεκόρ για έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία - 475.000 ευρώ για τον "Μάη" [εικόνα]

Με το 76% των έργων που διατέθηκαν στην αίθουσα και το 85% με τα after sale να βρίσκουν αγοραστές, στη δημοπρασία σημειώθηκε τζίρος που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στο πλήθος έργων που ξεπέρασαν αισθητά την αρχική τιμή εκτίμησης, ξεχωρίζει το έργο "Χωρίς Τίτλο" του Απόστολου Γεωργίου που υπετριπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησης (πωλήθηκε 69.302 ευρώ με αρχική 20.000 ευρώ), το έργο "Εntre ciel et terre" του Pavlos (Διονυσόπουλος) που κατακυρώθηκε στα 41.126 ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης των 18.000 ευρώ, το "Σινιάλο" (1972) του Takis (Βασιλάκης) που πωλήθηκε 120.978 ευρώ με αρχική 80.000 ευρώ, όπως και η "Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο" και το προσχέδιο που τη συνόδευε, του Κωνσταντίνου Παρθένη, που πωλήθηκε 95.770 ευρώ με αρχική τιμή εκτίμησης 60.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βέργο, Managing Director της VERGOS Auctions: "Το παγκόσμιο ρεκόρ για τον κορυφαίο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη όπως και για τον οίκο μας, τοποθετεί επάξια τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη της δευτερογενούς αγοράς τέχνης. Οι συλλέκτες επέδειξαν για άλλη μία φορά εμπιστοσύνη τόσο στον οίκο μας όσο και στην αξία και τη διαχρονικότητα της νεοελληνικής τέχνης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 28 Σεπ 2023 | 15:03

Πέθανε ο Άλμπους Ντάμπλντορ του Χάρι Πότερ - Θλίψη για τον ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον

Ο Σερ Μάικλ Τζον Γκάμπον, στην καριέρα του κέρδισε τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων.

ΣΤΑ 90 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 26 Σεπ 2023 | 12:35
25 Σεπ 2023 | 12:59

8ο Beyond Borders: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου [βίντεο]

Τα βραβεία του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν σε μια συγκινητική τελετή λήξης με πολύ κινηματογράφο και πολλή μουσική.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 22 Σεπ 2023 | 12:28

"Γυρίσματα της Τύχης": Όλα όσα έγιναν στην επίσημη προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν [εικόνες]

Καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο, απήλαυσαν την γαλλόφωνη ταινία του Γούντι Άλεν "Γυρίσματα της Τύχης".

ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2023 | 11:15

Από Μηχανής Θέατρο: Οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής σε προσφορά προπώλησης

Το "Από Μηχανής" Θέατρο υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εγκαινιάζει την ίδρυση της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

20 Σεπ 2023 | 06:30

Προσφορά προπώλησης για παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με μια ειδική προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 19 Σεπ 2023 | 18:57

Το Ζαγόρι μπήκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παγκόσμια κληρονομιά το Ζαγόρι - Η αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων.

ΙΔΡΥΤΙΚ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ 19 Σεπ 2023 | 18:36

Ελευθερία Αρβανιτάκη: "Θα σε σκέφτομαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη" - Ο αποχαιρετισμός στον Στράτο Στρατηγόπουλο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, αποχαιρέτησε τον Στράτο Στρατηγόπουλο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οπισθοδρομικής Κομπανίας

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19 Σεπ 2023 | 13:16

ΕΡΤ: Philip Glass "Koyaanisqatsi" στην εκπομπή "Intercity"

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 23:00.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 18 Σεπ 2023 | 12:57

"Φτάσαμε": Ο Ζερόμ Καλούτα ταξιδεύει στην Ελλάδα και μαζί του ταξιδεύουμε κι εμείς

Είναι πάντα ωραία έκπληξη όταν ένα μη τηλεοπτικό πρόσωπο κάνει την υπέρβαση και καταφέρνει να παρουσιάσει μια εκπομπή η οποία μάλιστα δεν μεταδίδεται από την ασφάλεια ενός τηλεοπτικού στούντιο.

"ΝΥΧΤΑ ΣΤΑΣΟΥ" 18 Σεπ 2023 | 12:44

Η νέα μουσική εκπομπή της ΕΡΤ - Ποια θα είναι τελικά η συμπαρουσιάστρια του Νικολόπουλου

Σε ένα ταξίδι στη μαγεία του λαϊκού τραγουδιού μάς προσκαλεί η ΕΡΤ με τη νέα μουσική εκπομπή "Νύχτα στάσου".

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ" 16 Σεπ 2023 | 15:23

Το Θέατρο του Λυκαβηττού ξανάνοιξε τις πύλες του μετά από 15 χρόνια με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου [εικόνες]

Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού "ζωντάνεψε" μετά από 15 χρόνια "σιωπής" - Στους πλημμυροπαθείς τα έσοδα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ 16 Σεπ 2023 | 12:35

"Frogs": Πρεμιέρα για την πρώτη ταινία στα αρχαία ελληνικά - Ποιοι είναι οι δημιουργοί της

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο εξ ολοκλήρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι γεγονός.