Το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει τα 111 χρόνια του

Για το εορτασμό των 111 χρόνων θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις 'Αγρα στα τέλη του 2018, μία εικονογραφημένη έκδοση με την ιστορία του Ινστιτούτου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει τα 111 χρόνια του

Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ιστορία του ιδρύματος θα βρεθεί φέτος στο επίκεντρο των δράσεών του με τίτλο «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος», οι οποίες επιχειρούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ιστορία δεν είναι στατική αλλά μια αέναη συνέχεια.

«Η φετινή χρονιά θα σημαδευτεί από ένα χρονικό μνήμης στην ιστορία του Ιδρύματος. Το χρονικό αυτό θα ξεδιπλωθεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αφού ο εορτασμός μας φιλοδοξεί να μην προσκολληθεί σε μία μορφή νοσταλγίας ή κατάδυσης σε ένα στατικό παρελθόν. Στόχος του είναι περισσότερο η διαβίβαση της μνήμης που μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρόν και να μας ωθήσει στο μέλλον με πλήρη επίγνωση» σημείωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Μικαέλ Οσάν.

Ειδικότερα, για το εορτασμό των 111 χρόνων θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις 'Αγρα στα τέλη του 2018, μία εικονογραφημένη έκδοση με την ιστορία του Ινστιτούτου. Η κυκλοφορία της θα συνοδευτεί από διαλέξεις ιστορικού χαρακτήρα, αλλά και «διαμονές καλλιτεχνών». Συγκεκριμένα, οι μουσικοί Abaji και Γεωργία Καρύδη, οι εικαστικοί Ειρήνη Λιναρδάκη, Βενσάν Παρισό και Αν-Λορ Φρανσέτ, θα κάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο του ινστιτούτου και θα αφήσουν σ' αυτό τα ίχνη της δημιουργίας τους.

Οι «διαμονές» που αποτελούν φέτος έναν από τους στρατηγικούς άξονες του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2018, δεν σταματούν εδώ. Μέσα από τη δράση «1 αιρετός/ 1 καλλιτέχνης-τεχνίτης», θα προσκληθούν καλλιτέχνες να εργαστούν πάνω σ' ένα χώρο και ένα τόπο, προκειμένου να διαδώσουν το βλέμμα του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ετήσιο, που αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα της στρατηγικής αποκέντρωσης του ινστιτούτου, καθότι έχει προβλεφθεί να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις και πολλές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, κ.ά.. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί φέτος, βρίσκονται στην Ελευσίνα, στη Ρόδο και στη Κρήτη.

Πέρα από την έκδοση του βιβλίου και τις «διαμονές», το Ινστιτούτο έχει αναλάβει τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχογραφημένων διαλέξεων που δόθηκαν στο ίδρυμα τα τελευταία τριάντα χρόνια, καθότι πολλές από αυτές έχουν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου. Διαλέξεις των Ζακ Ντεριντά, Πιερ Μπουρντιέ, Υβ Κοπέν, Ναταλί Σαρότ και πολλών άλλων, θα είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά στο κοινό, καθώς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ινστιτούτου υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου».

Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής», που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις διαφορετικές όψεις της γαλλικής λογοτεχνίας σε συνδυασμό με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, θα διοργανωθούν τέσσερις βραδιές αφιερωμένες στη σύγχρονη γραφή, μεταξύ των οποίων μία τον Φεβρουάριο, όπου ο σπουδαίος Βαλέρ Νοβαρινά θα διαβάσει 111 ονόματα πουλιών από το έργο του «Ο λόγος στα ζώα». Επίσης, ο Νταβίντ Φοενκινός θα μιλήσει για το βιβλίο του «Σαρλότ», ενώ θα υπάρχει και μία βραδιά αφιερωμένη στη λατινοαμερικανική ποίηση, καθώς και μία βραδιά του κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» για το έργο Gaspard de la Nuit του Αλούσιους Μπερτράν.

Αφιερωμένες στην γαλλόφωνη ποίηση με συντονιστή τον Ερίκ Σενά, καλλιτεχνικό Διευθυντή του Théâtre de l'imprévu της Orléans , θα είναι οι 31 εκπομπές του web radio του Ινστιτούτου με τίτλο «31 ημέρες με ποίηση». Η έναρξη θα γίνει με μια ποιητική βραδιά την 1η Μαρτίου, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας IF Profs, που έχει στόχο τον συντονισμό του δικτύου των 3.000 καθηγητών γαλλικών στην Ελλάδα.

Έμφαση θα δοθεί επίσης στη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία, είτε μέσα από το «Focus στα βιντεοπαιχνίδια» και τον ερχομό του δημιουργού Μισέλ Ανσέλ, είτε μέσα από την έκθεση Comicdom con που θα υποδεχτεί φέτος τον εξαιρετικό δημιουργό κόμικς Νικολά Ντε Κρεσί.

Με το βλέμμα στραμμένο στην μνήμη και την ιστορία, η Νύχτα της Φιλοσοφίας που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Μαΐου επικεντρώνεται στο κύριο ερώτημα του χρόνου, έχοντας ως τίτλο «Βιώνοντας την βραδύτητα». Την ιστορία έχει ως θεματική και ο κύκλος «Σύγχρονη σκέψη» που φέτος θα εξετάσει το ερώτημα «Πώς μπορεί η Ιστορία να φωτίσει το μέλλον;» και μεταξύ των διανοουμένων που καλούνται να δώσουν απαντήσεις, είναι ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού που θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου.

Το σινεμά θα έχει επίσης την τιμητική του όπως κάθε χρόνο, με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πενήντα περίπου επιλεγμένες ταινίες, μια επιτροπή Γάλλων και Ελλήνων επαγγελματιών, μια θεματική ενότητα για τη μόδα στον κινηματογράφο, παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σχολικές προβολές και masterclass, συνθέτουν το παζλ της 19ης εκδήλωσης.

Όσον αφορά τη σύγχρονη μουσική σκηνή, το Ινστιτούτο εντείνει τις συνεργασίες του με τα φεστιβάλ Plisskën και Inmute με βραδιές ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής.

Στον τομέα των παραστατικών τεχνών, συνεχίζει τις συνεργασίες του με τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας που προγραμματίζουν γαλλικά έργα και φυσικά με το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Ινστιτούτο ξεκινά επίσης φέτος μια δυνατή συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ μουσικής Μολύβου της Μυτιλήνης, όπου θα προσκαλέσει έναν Γάλλο καλλιτέχνη που θα ερμηνεύσει έργα μέσα στο μουσείο Tériade.

Τέλος, τη φετινή χρονιά το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει με μία σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές και δύο λογοτεχνικές εκδόσεις, τα 50 χρόνια από τον Μάη του '68, τα 100 χρόνια από τον θάνατο δύο μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών: του Κλοντ Ντεμπισί και του Γκιγιόμ Απολινέρ και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Πολ Κλοντέλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 02 Μαρ 2021 | 10:42

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες- "Συγνώμη αν πλήγωσα κάποιον ή κάποια"

Την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός, μετά τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά και ομοφοβικά σχόλια

02 Μαρ 2021 | 09:26

Εθνικό Θέατρο: Παραιτείται σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός - Οι καταγγελίες των σπουδαστών

"Σήμερα θα αποχαιρετήσω τα παιδιά" δηλώνει ο Στάθης Λιβαθινός - Τι είπε για τις εις βάρος του καταγγελίες.

ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 01 Μαρ 2021 | 16:53

Διάψευση Λιβαθινού: "Δεν έχω παραιτηθεί από τη σχολή Εθνικού Θεάτρου"

Ο κύριος Λιβαθινός, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ημερών ο σύλλογος καθηγητών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ 1887 01 Μαρ 2021 | 13:42

Σε δημοπρασία αυτός ο πίνακας του Βαν Γκογκ - Τον έχουν δει ελάχιστοι - Μπορεί να πωληθεί έως 8 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας του 1887 του Βίνσεντ βαν Γκογκ που φέρει τον τίτλο Σκηνή δρόμου στη Μονμάρτη, μπορεί να πωληθεί για 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ από τον Sotheby's.

ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΟΞΟΣΤΟΙΧΙΑ 28 Φεβ 2021 | 20:03

Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα στατικότατος στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια - Κίνδυνος κατάρρευσης

Ζήτημα στατικότατος του μνημείου έφερε στο φως η πρόσφατη κακοκαιρία "Μήδεια".

ΣΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΒΙΤΑ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ 27 Φεβ 2021 | 18:14

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην αρχαία Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα [εικόνες]

Το τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην αρχαία Πομπηία.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ 27 Φεβ 2021 | 12:48

Φερναντέλ: Ο θησαυρός της Γαλλίας, ο ηθοποιός που είχε το χάρισμα να κάνει τους ανθρώπους να γελούν...

Ο Φερναντέλ δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος κωμικός, αλλά ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, που διέπρεψε και στο τραγούδι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:28

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου στηρίζει τον Μπιμπίλα μετά την επίθεση του Λιγνάδη

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου δηλώνει τη συμπαράστασή του στο ΣΕΗ και στον Σπύρο Μπιμπίλα, μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά το απολογητικό υπόμνημα Λιγνάδη.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" 26 Φεβ 2021 | 09:10

Viral η ανάρτηση του Τσαφούλια για τον Μπιμπίλα και τον Λιγνάδη - "Μέτριος εγώ"

Viral έχει γίνει μία εικόνα που ανήρτησε ο σκηνοθέτης του "Ετερος Εγώ, Σωτήρης Τσαφούλιας, σχολιάζοντας το υπόμνημα του Λιγνάδη, όπου χαρακτήριζε ως "μέτριο ηθοποιό" τον Σπύρο Μπιμπίλα.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΙΝΤΕΟ 24 Φεβ 2021 | 16:14
ΒΑΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 24 Φεβ 2021 | 13:58

Μαρμαρινός, Παντερμαλής, Σώτη Τριανταφύλλου και άλλες προσωπικότητες της Τέχνης υπέρ της Λίνας Μενδώνη

Κείμενο 56 προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού που στηρίζουν την υπουργό Λίνα Μενδώνη

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ & ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 23 Φεβ 2021 | 13:21

Καταπέλτης ο Μόρτζος για Λιγνάδη: Διορίστηκε "φυτευτός" στο Εθνικό - Υπάρχει κλίκα, οι φίλοι του ήξεραν

Ο κ. Μόρτζος είπε για τον Δημήτρη Λιγνάδη πως δεν ήταν ποτέ ο "σούπερ-πρωταγωνιστής", διορίστηκε με μη κανονικό τρόπο, "φυτευτός", πράγμα που δημιούργησε υποψίες.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 22 Φεβ 2021 | 21:36