Αν νοιάζεσαι πραγματικά για την υγεία σου, τότε ξέρεις ότι η διατροφή είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις το σώμα σου. Μπορεί όμως κάποιες φορές να νιώθεις ότι θέλεις να τρως πιο θρεπτικά αλλά δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τεράστιες αλλαγές ή να ακολουθήσεις περίπλοκα πλάνα διατροφής, μερικές μικρές κινήσεις αρκούν για να δεις μεγάλη διαφορά στην ενέργεια, την ευεξία και τη συνολική σου υγεία.
Γι’ αυτό και η διατροφολόγος Hazel Flight συγκέντρωσε τρεις απλούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα στην καθημερινότητά σου, και τους παρέθεσε στο The Conversation. Είναι προσιτοί, δεν απαιτούν χρόνο ή χρήματα, και το σημαντικότερο, βελτιώνουν πραγματικά τη θρεπτική αξία του φαγητού σου, χωρίς να στερείσαι γεύση ή απόλαυση.
3 τρόποι να τρως πιο υγιεινά
1. Γίνε πιο τολμηρή με τις επιλογές σου
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ίσως δεν συνηθίζεις να βάζεις στο πιάτο σου, αλλά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμους μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στον οργανισμό σου.
Τα θαλάσσια βρώσιμα φυτά, για παράδειγμα, αποτελούν παραδοσιακή τροφή σε ασιατικές και παράκτιες κουλτούρες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιώδιο και πρωτεΐνες που δεν βρίσκεις σε φυτά της στεριάς. Αυτό συμβαίνει χάρη στις μοναδικές συνθήκες όπου αναπτύσσονται, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό διατροφικό προφίλ με πολλαπλά οφέλη, από προστασία έναντι του καρκίνου και της δημιουργίας θρόμβων μέχρι ρύθμιση της χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και λιπώδους ήπατος.
Κάποια από αυτά – όπως τα φύκια – μπορείς να τα προσθέσεις εύκολα σε άλλα τρόφιμα για να ενισχύσεις τη γεύση και την πρωτεΐνη τους. Η σπιρουλίνα, για παράδειγμα, είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και από αστροναύτες της NASA ως συμπλήρωμα. Nori, sea moss ή mozuku είναι μερικές επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις.
Το ίδιο ισχύει και για τις πικρές πρασινάδες – όπως πικραλίδα, παντζαρόφυλλα, τσουκνίδες και λαχανίδες. Είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν σημαντικά την πέψη χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Μην ξεχνάς και τις ζυμωμένες τροφές: kimchi, ξινολάχανο, kefir. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, καλύτερη διαχείριση βάρους και πλουτίζουν το έντερο σου με προβιοτικά.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr