Συνεργάστηκε ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center
Το συκώτι είναι ένας ακούραστος "εργάτης", που αγωνίζεται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι το όργανο, που αδιάκοπα "καθαρίζει" τον οργανισμό από τις τοξίνες των τροφών που εισέρχονται σε αυτόν και από τα βλαβερά στοιχεία του περιβάλλοντός και πρέπει να το προσέχουμε. Παρακάτω μερικές συμβουλές για να το προστατεύσουμε μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες.
Υγιές συκώτι: τι αποφεύγουμε - τι επιλέγουμε
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Ιδανικά, εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τις παρακάτω τροφές:
• Παντζάρια: Εμπεριέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη και το οποίο βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Έτσι, αντί ο οργανισμός να ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά τις αποβάλει με την βοήθεια της πηκτίνης. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα παντζάρια τρώμε τόσο καλύτερα λειτουργεί το ήπαρ.
• Μπρόκολο: Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το ήπαρ να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr