
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Με βάση στοιχεία του 2019, πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και πάνω από 40% έως το 2050.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια, αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.
Τα συμπτώματα
Η έναρξη της νόσου είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα.
Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες, τελικά οδηγούν σε θάνατο.
Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.
Οι παράγοντες κινδύνου
- Σωματική αδράνεια
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τραυματισμός στο κεφάλι
- Κοινωνική απομόνωση
- Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης
- Παχυσαρκία
- Υπέρταση
- Διαβήτης
- Κατάθλιψη
- Απώλεια ακοής
Μπορούμε να προλάβουμε;
Θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, καθώς όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο γρηγορότερα θα ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή και τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας της.
Η διατροφή επίσης φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την πρόληψη. Ειδικότερα, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "BMC Medicine".Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα με μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών με Αλτσχάιμερ, γιατί μπορούν να εμποδίσουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr